A testépítés hőskorának legnagyobb sztárjai

Vágólapra másolva!
2022.09.05. 20:53
Duzzadó izmok, sokszor irreális méretek – manapság sokan ezzel azonosítják a profi testépítőket. Éppen ezért érdemes visszatekinteni, milyen volt régen, hetven-száz évvel ezelőtt a testépítés.

Tagadhatatlan, hogy a szteroidok, illetve a különböző legális vagy illegális gyógyszerek, teljesítménynövelő szerek ma már túlságosan behálózták a testépítés világát. A barbend.com éppen ezért összeszedte a régi idők kilenc „oldschool” testépítőjét, akik a mai napig sokakat inspirálnak. Közülük mutatunk be most ötöt.

Eugen Sandow
Al Treloar
Charles Atlas

Charles Atlas
Az olasz-amerikai testépítő természetesen nem ezen a néven született. 1892-ben Angelo Sicilianóként látta meg a napvilágot, csak jóval később, 1922-ben változtatta át a nevét hivatalosan Charles Atlasra. Ő is több testépítőversenyt nyert, de nemcsak ezen a téren volt sikeres. Legalább ennyire jól értett az üzlethez is. Elképesztően sikeres kampányt indított, amelyben azt ígérte a férfiaknak és nőknek, hogy súlyzós edzés nélkül is tökéletes alakra és fizikai erőre tehetnek szert.

Rendszeresen hirdetett a különböző újságokban, emiatt egy időben rendkívül népszerű volt, talán a mai, a médiának köszönhetően népszerűvé váló fitneszedzők korai elődjének nevezhetjük.

Emiatt természetesen sok kritika érte, mert bár mostanában már számos edzésmódszerrel találkozhatunk, az ő korában még kevésbé volt megszokott, hogy valaki szembemegy az addig jól bevált edzésmódszerekkel.

Siegmund Klein
Steve Reeves

Steve Reeves
A hetvennégy évesen 2000-ben elhunyt Steve Reevest ma már elsősorban színészként ismerik, de egykor testépítőként is nagyon sikeres volt. 1947-ben megnyerte a Mr. Americát, 1948-ban a Mr. World-öt, 1950-ben pedig a Mr. Universe-t.

1958-ban és 1959-ben is ő alakította Herkulest, korának filmsztárja, fénykorában Európa legjobban fizetett színésze volt.

Bár többször megvádolták azzal, hogy teljesítménynövelő szereket használt, ez soha nem bizonyosodott be.

(Nyitókép: Steve Reeves)

CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik