Sportolók kedvencei – 5 érdekesség a zöldborsóról

Vágólapra másolva!
2023.06.16. 11:34
Fehérjetartalma jelentős, és súlyos betegségek megelőzésében is szerepe lehet.

1. Mennyi az annyi?


A zöldborsó az egyik legrégebbi kultúrnövényünk, Közép-Ázsiából származik. Szezonja júniusra esik, de mirelit és konzerv változatát egész évben megtalálhatjuk a boltok polcain. A hüvelyesek családjába tartozó zöldborsó „alakbarát” nyersanyag, amely alacsony energia- (90 kcal/100g) és magas rosttartalmának (9 g/100 g) köszönhető, így egytányérnyi borsólevessel vagy -főzelékkel sokat tehetünk étrendünk színesítéséért.

2. Jelentős fehérjetartalom


Hüvelyes lévén a zöldborsó fehérjetartalma számottevő, 7 g található 100 grammnyi mennyiségben (ugyanennyi mennyiségű zöldbabban például csak 2.6 g). Ezt bizonyítja, hogy a felhasználásával készült tészta, zöldségchips és egyéb termékek csomagolásán gyakran találkozhatunk a magas fehérjetartalomra utaló felirattal, illetve a növényi alapú fehérjeporok között népszerű „versenyző” a zöldborsófehérje-izolátum is.

3. Antioxidáns-forrás


A zöldborsó – C-vitamin-, flavonoid- és fitonutriens-tartalmának köszönhetően – remek antioxidáns-forrás, így az immunrendszer védelméért és az egészség megőrzéséért is felel, a daganatos betegségek megelőzéséhez is hozzájárul.



4. Levesen és főzeléken túl


Elrugaszkodva a megszokott, leggyakrabban készített zöldborsós ételféleségektől, a zöldséget bátran alkalmazhatjuk szendvicskrém, krémleves, tésztaétel, mártogatós mellé adott zöldborsós golyó, illetve az olasz frittata (omlettféle), a francia quiche (sós pite) alapanyagaként. Remekül passzol hozzá a petrezselyem és a menta is.

5. Zöldborsós golyó receptje, vendégváróként


Hozzávalók: 500 g zöldborsó, 200 g zabpehely, 150 g reszelt sajt, 1 tojás, 1 ek olaj, 1 csokor petrezselyemzöld, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 kis fej vöröshagyma, só, bors, fűszerpaprika ízlés szerint. Elkészítés: A zöldborsót puhára főzzük és villával összetörjük. Hozzáadjuk a zabpelyhet, a tojást, a reszelt sajtot, az apróra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymákat, végül a sót és a fűszereket, majd alaposan összegyúrjuk az egészet. Egy órát pihentetjük hűtőben, majd vizes kézzel gombócokat formázunk. Egy kis olajjal megkenjük vagy hintjük őket, majd előremelegített 180 fokos sütőben, 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Joghurtos mártogatóssal mennyei!

+1. Helye az étrendben


A zöldborsó értékes nyersanyag a szabadidő- és versenysportolók számára, bátran választhatjuk az étkezések megtervezése során. Zöldborsófehérje-izolátumként vagy friss, mirelit nyersanyagként – magas fehérje-, antioxidáns- és rosttartalma miatt – hozzásegíti a szervezetet a teljesítményfokozáshoz és a gyorsabb regenerálódáshoz, mindeközben az immunrendszer védelméhez is hozzájárul.


CSAK EGY KATTINTÁS, ÉS MÁRIS BÖNGÉSZHETI CÍMLAPUNKAT: ÖTVEN-HATVAN CIKK, FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik