Sportolók kedvencei – 5 érdekesség a mazsoláról

Vágólapra másolva!
2023.08.26. 09:27
Sorozatunk legújabb részében a mazsola fogyasztásának rejtelmeivel foglalkozunk. Gyors energiapótlási céllal mindenképp érdemes enni, de nagyobb mennyiségben csak óvatosan iktassuk be az étrendbe.

1. Mennyi az annyi? – Nem sok olyan megosztó nyersanyag létezik, mint a sütiből sokak által kikapart mazsola, tápanyagtartalmát tekintve pedig igencsak gazdag finomság. Energiatartalma a többi aszalványhoz hasonlatosan magasabb, csaknem 300 kcal-t tartalmaz 100 gramm mennyiség.

A diákcsemege rendszeres, nagyobb mennyiségű fogyasztásával (30 grammnál nagyobb mennyiség) észrevétlenül tudjuk bejuttatni a pluszkalóriákat, így érdemes mértéktartóan beiktatni étrendünkbe.

2. Jelentős szénhidráttartalom – A mazsola szénhidráttartalmával cukorbetegség és a szénhidrát-anyagcsere egyéb zavara (inzulinrezisztencia, várandóssági cukorbetegség) esetén számolni kell, 65 gramm szénhidrát található 100 gramm mazsolában. Ennek ellenére kis mennyiségben az ételekhez hozzáadva ebben az esetben is megengedett, szabadidő- és versenysportolók számára pedig kifejezetten ajánlott, hiszen egy zabkekszet vagy müzliszeletet gazdagítva gyors energiapótlást biztosíthatunk edzés vagy verseny előtt, alatt.

3. Szívbarát nyersanyag – Habár a mazsola nem tekinthető kifejezetten alakbarát nyersanyagnak, mégis értékes tápanyagforrás. A benne található kálium a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben jelent protektív tényezőt, emellett az ideg- és az izomműködés, a folyadék- és ion háztartás, valamint a sav-bázis egyensúlyért is felel.

A napi bevitel sportolóknál egyéni, általánosságban 4.7 gramm vagy afeletti.

4. Túrótöltelék gazdagítása – A túró remek párost alkot a mazsolával, így ha a kettőt együtt fogyasztjuk – például házi krémtúró vagy túrótöltelékes palacsinta, gofri esetén – akkor a magasabb fehérjebevitel biztosítása mellett a hozzáadott cukor bevitelén is jelentősen tudunk csökkenteni, a mazsola természetes édesítésre is alkalmas.

Fotó: allrecipes.com

5. Ne csak diákcsemegeként! – A diákcsemege mellett a mazsolát bátran tehetjük a reggeli gabonakásába vagy a kis étkezés gyanánt elfogyasztott gyümölcsrizsbe, házi joghurtba. Édes íze feldobja a rizsköretet, emellett a saláták színesítésére is alkalmas, a vállalkozókedvűek a majonézes burgonyasalátát is feldobhatják a narancs és a mazsola kombójával.

+ 1 helye az étrendben: A mazsola tehát – ha szeretjük – izgalmas és hasznos nyersanyag lehet szabadidő- és versenysportolóknak, hiszen a benne található kálium a szív védelme mellett az izomműködés, valamint a folyadék- és ionháztartás fenntartásában is részt vesz. Egy mazsolás házi zabkeksz vagy müzliszelet az edzés és a verseny előtt fél órával fogyasztva gyorsan felszívódó szénhidrátot, így gyors energiabevitelt jelent.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik