1. Mennyi az annyi – A cékla sokoldalú zöldség, alacsony energia- és kedvező tápanyagtartalma miatt alakbarát nyersanyag. 100 g cékla 31 kcal energiát és 5.9 g szénhidrátot tartalmaz. Magas rost-, vitamin-, ásványianyag- és antioxidáns-tartalma hozzájárul az egészség megőrzéséhez, hozzásegíti a szervezetet a megfelelő vérképzéshez és emésztéshez.
2. Növényi vasforrás – A cékla vastartalma jelentős, azonban a benne található vas – szemben az állati eredetű, úgynevezett hem vassal – jóval kisebb mértékben hasznosul. A növényi vas felszívódását C-vitaminnal tudjuk segíteni, így ha a céklát is tartalmazó ebédünk után egy pohár friss, cukrozatlan narancslevet is megiszunk, sokat teszünk a tápanyag megfelelő felszívódása érdekében.
3. Antioxidáns-bomba – Már napi 1 pohár (1.5-2 dl) frissen préselt zöldséglével sokat tehetünk szív- és érrendszerünk, immunrendszerünk, illetve a daganatprevenció érdekében. Ez utóbbi miatt a Breuss-féle ital alapanyaga is egyben. A frissen préselt céklalevet kombinálhatjuk répával, retekkel, zellerrel, de egy kis édesítés gyanánt almával vagy naranccsal is.
4. Betegségek esetén – A cékla könnyen emészthető, így fogyasztása gyomor-, bélrendszeri betegségek esetén (pl.: Crohn-betegség, colitis, reflux) sem okoz panaszt. Ilyen esetekben ne a bolti vagy piaci ecetes változathoz nyúljunk, hanem a gőzben párolt, főtt zöldséget fogyasszuk. Sajnos azonban a cékla túlzott fogyasztása a magas oxálsavtartalom miatt, a vesekő kialakulásának kockázatát is növeli.
5. Sokoldalúság – A céklát tehát nem csak ecetes változatban, hanem például frissen préselt zöldségléként is tudjuk fogyasztani. A reszelt céklával dúsított vagdalt vagy hamburger pogácsa, a köretként kínált céklás-joghurtos saláta, a céklás házi hummusz vagy a céklakrémleves szintén remek opció lehet, a vállalkozó kedvűek akár – kakaópor kíséretében – a muffin vagy brownie tésztájába is belecsempészhetik.
+1. Helye az étrendben – Összefoglalva: a cékla remek alapanyag a szabadidő- és versenysportolók étrendjében, magas vitamin-, ásványianyag-, rost- és antioxidáns-tartalma segít a szervezet teljesítményfokozásában, a megfelelő vérképzésben és az egészségmegőrzésben, betegségmegelőzésben. Ez a szuperzöldség a nap bármely étkezését színesítheti.