MotoGP: Rossi megbolondult? A Doktor nekiment Márqueznek

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2015.10.23. 20:11
null
Valentino Rossi és Marc Márquez (Fotó: AFP)
Valentino Rossi vagy nagy tervet eszelt ki, vagy egyszerűen csak elment az esze a nagy nyomás alatt – másra nem nagyon tudunk gondolni csütörtök óta.

 

 

1. számú tény: Valentino Rossi nem rajong a médiáért.
2. számú tény: Ennek ellenére mesterien használja. Tanítani sem lehetne jobbat.
3. számú tény: Ok nélkül sosem nyitja ki a száját. Ha mond valamit, arra oda kell figyelni. Mindig célja van vele.
4. számú tény: A Doktor a pszichikai hadviselést is csúcsra járatta egész karrierje során.

Utóbbiról szinte minden eddigi nagy ellenfele – Max Biaggi, Sete Gibernau, Casey Stoner, Jorge Lorenzo – órákat tudna mesélni nekünk.

De még a fentiek fényében is, ami tegnap óta zajlik a sepangi depóban, az ép ésszel nehezen felfogható.

Az egész a hétvégi Maláj Nagydíj felvezető sajtótájékoztatóján kezdődött, ahol Rossi – akkor még mosolyogva – előadta, hogy szent meggyőződése szerint Marc Márquez szándékosan lassította vissza őt az előző, ausztrál futamon, mert Lorenzónak akart segíteni, és azt akarja, hogy a spanyol yamahás legyen az idei világbajnok.

„Ha Jorgét akartam volna segíteni, akkor nem megyek élet-halált az utolsó körben, és nem előzöm meg őt – reagált azonnal a Márquez. – Ha valakit segítenék, az csak a csapattársam lenne.”

TOVÁBB IS VAN, MONDJAM MÉG?
Hogy Rossi nem viccből mondta, amit mondott, az pár perccel később derült ki, amikor az olasz újságíróknak lobogtatni kezdte az előző futam részletes elemzését (köridők, szektoridők stb.) azt bizonygatva, hogy Márquez nyugodtan elléphetett volna mindenkitől, mert megvolt hozzá a tempója.

Sőt, ennél sokkal messzebbre ment: „A legfontosabb, hogy tudja, én is tudom, hogy milyen játékot űzött velem. Nagyot csalódtam benne, nagyon nem tetszik, amit tett. És persze aggódok is, hogy az utolsó két versenyen ez újra megismétlődhet. Még hogy mindig is engem bálványozott... Lehet, hogy az sem igaz, hogy a poszterem a falát díszítette. Nem vagyok biztos benne, de szívesen megnézném, hogy így volt-e.”

Az olasznak természetesen a miértre is számos magyarázata van: „Személyes okai vannak. Bár sosem mondta ki, de a mai napig azt gondolja, hogy szándékosan ütöttem ki alóla a motort Argentínában. Aztán Assen miatt, ami szerinte szintén egy előre eltervezett manőver volt. Most pedig úgy viselkedik, mint egy gyerek: ha én nem nyerhetek, te sem fogsz.
Arról nem beszélve, hogy mindig is engem akart legyőzni, több versenyt nyerni és több bajnoki címet. Ha én még egy bajnokságot nyerek, neki is eggyel többet kell majd nyernie, hogy utolérjen.”

Ő IS ÉRZI A NYOMÁST
Természetesen a válasz sem váratott magára, Márquez is elmondta a véleményét.

„Nagyon meglepett, amiket mondott. Ha valakinek segítettem az utolsó körben, az ő volt. De tudjuk, hogy Valentino pszichológiában verhetetlen, és a sajtót is remekül használja. Nyomást akar rám helyezni, de nem igazán értem, hogy miért rám, hiszen nem én vagyok az ő ellenfele jelenleg. Ráadásul, ilyen helyzetekben általában egyenesen és érthetően viselkedik, de ez most nem az az eset. A végén persze majd kiderül, hogy miért mondta ezeket és miért pont most, de egyelőre nem értem. Viszont mindez nem is befolyásol, a legfontosabb, hogy megvédjem a bajnoki harmadik helyem. Egyébként van magyarázat a dologra, hiába ő Valentino Rossi, ő is érzi a nyomást, ami most rajta van.”

A legnagyobb ellenfél, Jorge Lorenzo is véleményesnek tartja Rossi viselkedését, de ez csak magabiztosabbá teszi őt.

„Nem hiszem, hogy Valentino ezúttal jó taktikát választott. Már csak azért sem, mert a múltban pont ő versenyzett úgy, amivel most Marcot vádolja, azaz végig az ellenfél közelében maradt (legyen szó Biaggiról, Gibernauról vagy éppen Ukaváról), és ha úgy tetszik, játszadozott velük, majd az utolsó körökben megnyomta és megnyerte a versenyt. Szóval furcsa, hogy a múltja ismeretében ilyeneket mond.
Ahogy az imént már említettem, ha meglenne a tempója ahhoz, hogy megnyerje a hátralévő két futamot, nem mondana ilyeneket. De talán fél attól, hogy még bonyolultabbá válhat számára a bajnoki cím, ha nincs megfelelő tempója, és többekkel is harcolnia kell. Ismétlem, szerintem egyértelmű, hogy miért csinálja, de ezúttal nem jó stratégiát választott.”

A PÁLYÁN MINDEN KIDERÜL
A Doktor tehát alaposan felépítette a mostani támadást. A kérdés már csak az, hogy mi a pontos cél. Hibára kényszeríteni Márquezt? Vagy épp ellenkezőleg, jól fel akarja tüzelni az ifjú spanyolt, aki emiatt duplán nyerni akar majd? Így a maximálisan szerezhető pont már csak 20 lehetne Lorenzónak, nem pedig 25, ráadásul ő azzal meccselhetne a pályán, aki egyébként is a legnagyobb ellenfele.

Kérdés az is, hogy ezúttal miként sül el a nagy taktikázás. Ezek a srácok ugyanis láthatóan egyre inkább ismerik már a mester trükkös ármánykodásait, és egyre kevesebbszer rohannak fejjel a falnak, veszítik el a koncentrációt. Bár ez a mostani szélsőséges kirohanása mindenkit meglepett.

A sepangi futam első napját mindenesetre Lorenzo zárta az élen, Rossi csak az ötödik lett, héttizedes hátránnyal. De tudjuk, ebből még semmilyen következtetést sem szabad levonni.

Az edzések magyar idő szerint szombat hajnalban folytatódnak, míg a futamot vasárnap reggel 8-kor rendezik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik