Formula–E: Wehrlein nyert, és átvette a vezetést a vb-tabellán az utolsó futam előtt

B. Ö. B.B. Ö. B.
Vágólapra másolva!
2024.07.20. 19:17
Pascal Wehrlein győzelmével nagy lépést tett a 2024-es világbajnoki cím felé (Fotó: DPPI)
Pascal Wehrlein aratott győzelmet a Formula–E londoni idényzárójának szombati versenyén. A Porsche-pilóta mögött a pole pozícióból rajtoló Mitch Evans, valamint Sébastien Buemi ért célba. Győzelmének köszönhetően Wehrlein átvette a vezetést a világbajnoki összetettben a szezon utolsó előtti futamán.

A világbajnoki aspiránsok közül a tabella második helyén álló Mitch Evans számára sikerült legjobban a szombati időmérő Londonban, ugyanis az új-zélandi pilóta hódította el a pole pozíciót. Evans csapattársa és a vb-pontversenyt vezető Nick Cassidy csupán a 17. helyről rajtolhatott a 2024-es idény utolsó előtti futamán.

Evans mellől Sébastien Buemi, a második sorból Pascal Wehrlein és Norman Nato várhatta a piros lámpák kialvását a részben fedett, London nemzetközi kongresszusi központjában kialakított pályán.

A mezőny szépen eljött az első kanyarokban, Evans megtartotta a vezetést, kicsivel később Nato megelőzte Wehrleint, ám végül nem úsztuk meg baleset nélkül az első kört. A nyolcadik helyről rajtoló Robin Frijns először a falat találta el, majd több autóval összeért, végül Sam Bird versenyének vetett majdnem véget.

Frijns ugyanis elakadt autójával elállta a McLaren-versenyző útját, aki azonban tovább tudott menni, ám visszaesett a mezőny végére. Az elakadt Envision miatt a pályára küldték a biztonsági autót, amely három körrel később állt ki a mezőny elől. A hatodik körben Jake Dennis és Jean-Éric Vergne, majd néhány másodperccel később Oliver Rowland és António Félix da Costa ütközött össze, azaz a világbajnoki esélyesek közül négyen is bajba kerültek.

Végül csupán Da Costa versenye ért véget, a többiek folytatni tudták, de természetesen rengeteget veszítettek a balesetekkel. A 10. körben Buemi előzte meg Evanst, s ezzel átvette a vezetést. A következő körökben Dennis szolgáltatta az izgalmakat, aki több előzést is bemutatva próbálta visszaküzdeni magát a mezőnyben – igaz, két baleset okozásáért már 15 másodperces időbüntetésnél járt.

Buemi a 16. körben vette fel első támadó módját, s ezzel Evans visszaállt az élre, ám amikor az új-zélandi is ugyanígy tett, visszakerült a második pozícióba. A 20. körben Evans ismét átvette a vezetést, majd Wehrlein is Buemi elé került, sőt, két körrel később Evanst is maga mögé utasította, így már a Porsche-versenyző vezette a futamot.

Wehrlein ráadásul akkor is megtartotta az első helyet, amikor felvette az első támadó módját. Miután a következő ilyen alkalommal is Evans előtt maradt, Wehrlein nagy lépést tett a futamgyőzelem felé. A német pilóta emellett a megmaradt energia terén is jobban állt, ezáltal kicsit el tudott húzni az élen, ráadásul a hajrában Evans mellett Maximilian Günther is elment.

Öt körrel a tervezett leintés előtt ismét be kellett vetni a biztonsági autót a pályán lévő törmelékek miatt. Két körrel később folytatódhatott a verseny, s bár Wehrlein elveszítette a korlátozás előtt felépített előnyét, szerencséjére az újraindításkor mögötte érkező Günther sebességváltója megadta magát, így a német pilóta futama idő előtt véget ért.

Az elakadt Maserati a pálya szélén ragadt, a mentés idejére egész pályás sárga zászlós korlátozás lépett érvénybe. A megszorítások miatt két kört hozzáadtak a versenytávhoz, ám mindez nem okozott nagy nehézséget Wehrlein számára, aki megnyerte az idény utolsó előtti viadalát Londonban.

A porschés mögött Evans és Buemi ért célba. Győzelmének köszönhetően Wehrlein átvette a vezetést a világbajnoki tabellán, ám előnye nem túl nagy Evansszel és Cassidyvel szemben – ők hárman válhatnak még világbajnokká vasárnap.

Folytatás 13.20-kor a hétvége második időmérőjével. Az idényzáró futamot 18 órától rendezik!

FORMULA–E
NAGY-BRITANNIA, ELSŐ VERSENY
1. Pascal Wehrlein (német, Porsche)
2. Mitch Evans (új-zélandi Jaguar)
3. Sébastien Buemi (svájci, Envision)
4. Nyck de Vries (holland, Mahindra)
5. Edoardo Mortara (svájci, Mahindra)

A világbajnokság élmezőnye 15 verseny után: 1. Pascal Wehrlein (német, Porsche) 180 pont, 2. Mitch Evans (új-zélandi, Jaguar) 177, 3. Nick Cassidy (új-zélandi, Jaguar) 173, 4. António Félix da Costa (portugál, Porsche) 134, 5. Oliver Rowland (brit, Nissan) 131, 6. Jean-Éric Vergne (francia, DS Penske) 129, 7. Jake Dennis (brit, Andretti) 122
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik