Cseh: újabb két arany és egy országos csúcs

Vágólapra másolva!
2006.06.05. 09:11
Címkék
A második nap is elsőrangúan sikeredett magyar szemszögből a Mare Nostrum-körverseny első, Monte Carló-i állomásán. Cseh László két aranyérmet szerzett, Boulsevicz Bea is győzött, és további egy ezüst- és három bronzérem jutott úszóinknak.
Cseh László formájára nem lehet panasz
Cseh László formájára nem lehet panasz
Cseh László formájára nem lehet panasz
Cseh László formájára nem lehet panasz
Bemelegítés gyanánt Cseh az egyenes kieséses gyorsasági versenyen, az 50 hát elődöntőjében állt rajthoz, és 25.65 másodperces eredménnyel verte ki vetélytársát. Tíz perc múlva pedig újfent szólították: a 400 vegyes fináléjára.

Túl nagy izgalmakat nem okozott a verseny, világbajnokunk simán nyert – Verrasztó Dávid harmadikként ért célba, 4:23,94-gyel –, öt másodperccel megjavítva a helyi uszodarekordot, amelyet korántsem mellesleg ő tartott tavaly óta. Ideje ugyan elmarad az Európa-csúcsától, ám Turi György szerint a 4:13,82 miatt sem kell szégyenkezni, már csak azért sem, mert ez, akárcsak a szombaton, 200 vegyesen elért idő, a világ idei legjobb eredménye.

„Tavaly azért tudott Európa-rekordot úszni a körversenyen, mert mind a négy állomáson indult, és tudott kísérletezni – mondta a szakvezető. – Most csak itt van alkalma próbálkozni, mert a kétnapos viadal pörgőbb menetrendje miatt négyszáz vegyesen a legjobb nyolc délután úszik, azaz nincs előfutam, a következő állomáson pedig sajnos kivették a programból a számot."

"Laci így inkább a biztosra ment – folytatta Turi –, mert az edzőtábor után még nem volt teljesen tisztában azzal, mire képes, ezért az első kétszázon tartalékolt, a második kétszázat viszont meghúzta. Az világszínvonalú volt: 2:12-t csak nagyon kevesen tudnak menni, különösen a mellúszása tetszett, 1:12,1-et jött, erre még Phelps sem képes manapság. Igaz, már tegnap látszott, hogy Laci jól mozog, kétszáz vegyesen a harmadik ötvenen egy tizeddel úszott csak rosszabbat, mint Gyurta Dani a maga mellúszó számában a harmadik hosszon.”

Az edző elégedettsége később „tetőzött”: Cseh ugyanis egészen fantasztikus versenyzéssel legyőzte a dél-afrikai Gerhard Zandberget az 50 hát döntőjében. Ráadásul a 25,56-os eredmény új országos csúcs is egyben, amiből Turi sok szépet tud kiolvasni:

„Látszik Lacin, hogy a sikeresen letudott egyetemi vizsgaidőszak után felszabadult. Hihetetlenül koncentráltan versenyzett, az ötven hát fináléjában csinált egy olyan rajtot, ami egészen elképesztő, szinte teljesen faképnél hagyta a kétméteres dél-afrikait. Azaz tetszett az összpontosítása; hogy az állóképességgel nincs baj, az kiderült négyszáz vegyesen, és hogy a gyorsasággal sincs, az pedig ötven háton. Jó úton haladunk, ez látható.”

Kétszáz női pillangón szintén két magyar állt a dobogón: Boulsevicz Bea 2:10.30-cal győzött, Jakabos Zsuzsa 2:10.93-mal harmadik lett.

A pécsi lány később újabb bronzérmet szerzett kétszáz vegyesen (2:17.02), itt Hosszú Katinka – aki ekkor már túlvolt egy 400 gyorson is, ahol 4:20.43-mal nyolcadikként ért célba – ezüstérmet vehetett át (2:16.93), a két magyart a francia Muffat előzte meg, aki tavaly a budapesti ifi Eb-n is megnyerte a számot.

Említést érdemel még Gyurta Dániel ötödik helye: a 100 mell a gyengébbik száma, az idő (1:03.71) azt jelzi, azért még kell egy kicsit gyorsulnia, hogy 200-on augusztusban ő diadalmaskodhasson Budapesten. Verrasztó Evelyn 100 háton nyolcadikként zárt.

Este egyébként előkerültek az öltönyök, nyakkendők és kisestélyik, versenyzőink ugyanis az egyik helyi luxusszállóba voltak hivatalosak, ahol a monacói uralkodó, Albert herceg – korántsem mellesleg a monacói úszószövetség elnöke – adott fogadást a legjobbak tiszteletére.

Itt osztották ki a pénzdíjakat is, a magyarok közül a legvastagabb borítékot természetesen Cseh László vehette át, akinek három elsősége és három Mare Nostrum-rekordja csaknem 4000 eurót kóstált az igen gáláns „díjszabás” szerint.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik