Katalinok „háborúja”: az olimpiai bajnok Kovács szakított Fábiánnéval

Vágólapra másolva!
2008.05.20. 22:54
A világnak nem sok olyan országa van, ahol egy sikersportágban annyi veszekedés van az „aranykovácsok” között, mint Magyarországon a kajak-kenuban. A magyar válogatott a vasárnap befejeződött milánói Európa-bajnokságon az olimpiai számokban két aranyérmet szerzett, méghozzá mindkettőt a női szakág szállította. Ehhez képest most újabb fejlemények fodrozzák a sportág körüli – eddig sem csendes – hullámokat: Kovács Katalin elhagyja edzőjét, Fábiánné Rozsnyói Katalint.
Kovács Katalin (jobbra) az olimpiára már nem Fábiánné irányításával készül
Fotó: Mirkó István (NS-archív)
Kovács Katalin (jobbra) az olimpiára már nem Fábiánné irányításával készül
Kovács Katalin (jobbra) az olimpiára már nem Fábiánné irányításával készül
Fotó: Mirkó István (NS-archív)
Kovács Katalin (jobbra) az olimpiára már nem Fábiánné irányításával készül

Kovács Katalin a Budapest Spartacusban kezdett kajakozni Schmidtné Palovics Angyal edzőnő irányításával, majd 1995-ben az MTK-hoz került, ahol Fábiánné Rozsnyói Katalin lett a trénere, és a mai napig az ő irányításával készült.

Kovács már 20 évesen, 1996-ban részt vett olimpián, de Atlantában még csak tartalék volt, a „kajakkirálynő”, Kőbán Rita mögött, aki egyesben meg is nyerte az olimpiát.

A 2000-es sydneyi játékokon Kati néni már Kovács Katalin indítása mellett kardoskodott, de Angyal Zoltán szövetségi kapitány akkor még Kőbán Rita indulását favorizálta K-1-ben, ahol végül csak a hetedik helyen zárt… Kovács Szabó Szilviával párban, és a kajak négyes tagjaként ezüstérmet nyert.

Az olimpiát követő második évben aztán megkezdődött a Kovács-korszak. 2002-ben minden versenyen nyert, ahol csak rajthoz állt (elsősorban négyesben és egyesben versenyzett). Ezt követően az athéni olimpiáig sem Európa-bajnokságon, sem világbajnokságon nem talált legyőzőre a Fábiánné edzette versenyző.

Az olimpiai válogatón viszont kétszer is vereséget szenvedett Janics Natasától. Ekkor jött Kati néni mentő ötlete, hogy a két klasszist egy hajóba ülteti. Kovács ennek köszönheti, hogy olimpiai bajnok lett, mert az évekig verhetetlen Kovács, Szabó, Viski, Bóta négyes Athénban alulmaradt a németekkel szemben.

Kovács és Janics viszont győzött párosban, de nemcsak az olimpián, hanem 2004 és 2006 között minden versenyen, ahol csak rajthoz álltak. Kovács az athéni játékok után sokáig vívódott, hogy otthagyja Kati nénit, de akkor maradt, és az élet őt igazolta.

Tavaly aztán Janics Natasa összerúgta a port az elmúlt másfél évtized legsikeresebb magyar edzőjével, Fábiánné Rozsnyói Katalinnal, és ezzel borult a Janics és Kovács alkotta verhetetlen armada.

Kovács Katalin ezt követően visszatért a kajak egyeshez, és 2007-ben újra Európa- és világbajnok lett. Fábiánné azonban válaszút elé állította: az edzőnő nem támogatta, hogy Kovács újra együtt lapátoljon Janiccsal, mint ahogy azzal sem értett egyet, hogy a páros és az egyes mellett négyesben is készüljön.

A klasszis ez idáig nem szólt semmit, csak nyelt, és nyert. Milánóban, az idei Eb-n például az olimpiai számnak számító 500 egyest. A négyes viszont nélküle nem bírt a németekkel. Kovács pedig a kontinensviadal után úgy érezte, többet nem bír együtt dolgozni Kati nénivel.

Azaz a 23-szoros világ- és egyszeres olimpiai bajnok spotolónő a pekingi olimpiára már nem Fábiánnéval készül, információink szerint Sári Nándor segíti majd a felkészülését az augusztusi ötkarikás játékokra.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik