Év sportolója: Itt nem lesznek sírásók – még 8 nap!

GYŐRI FERENCGYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2017.01.04. 09:59
null
Szabó László szerint a gálának méltónak kell lennie az alkalomhoz, akárcsak tavaly (Fotó: NS-archív)
A 2016 legjobb sportolóinak rendezett impozáns díjátadónak idén is a Nemzeti Színház ad otthont. Szabó László kreatív igazgató szerint MÉG LÁTVÁNYOSABB, MÉG SZEBB gálát élvezhetnek az érdeklődők.

 

– Miért volt szükség a gála megújítására?
– Három szempontot vettem figyelembe – válaszolta Szabó László, Az év sportolója-gála kreatív igazgatója, nem mellesleg a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke. – Ez az az eseménye Magyarországnak, amelyen minden évben biztosan magyar világsztárok állnak a színpadon, akik az adott év legjobbjai, és szinte borítékolhatóan az egész világ által ismertek. A kinézetnek, az öltözetnek, a környezetnek méltónak kell lennie ezekhez a világsztárokhoz. Az első szempont tehát illeszkedni azokhoz, akiket ott ünneplünk.

HATSZÁZÖTVEN, TÖBB SZÁZEZER

– Melyek voltak a további mozgatórúgók?
– A második a gála hangulata. Azt tapasztaltam különböző alkalmakkor, olyan gálákon, amelyeken részt vettem, átadtam vagy éppen kaptam díjat, hogy mi magyarok ezeket mindig úgy szervezzük, mintha minden egyes rendezvény a sírásók – természetesen ezzel nem megbántva őket – nemzetközi szövetségének védnökségével zajlana: lassúak, hosszúak, szomorúak, bánatosak. Szükség van rá, hogy megmutassuk, hogyan lehet ezt másképp felfogni: dinamikus, optimista és lendületes gálát kell szervezni. A harmadik szempont az esemény jó értelemben vett bulvárértéke: legyenek listák az egyes kategóriákban, amelyek nyilvánosságra kerülnek, vitatkozni lehet róluk. Decemberben derült ki kategóriánként a legjobb tíz jelölt, később maradjanak hárman, aztán valóban a gálán derüljön ki, kik lesznek az év sportolói. Legyen felfokozás, építkezés és érdekesség, ezeket próbáltuk meg érvényesíteni. Az a célunk, hogy a körülmények, a látvány, az izgalmi faktor kellő érdeklődést keltsen.

– Ehhez megfelelő adalékul szolgálhat, hogy az M4 Sport élőben közvetíti az eseményt.
– Egy ilyen gálát élő televíziós közvetítés nélkül nem lehet elképzelni, negyedannyit sem érne úgy. A helyszínen hatszázötven ember lesz, de nemcsak nekik, hanem a százezres tévé előtt ülő publikumnak is szól a műsor. A nagy jelentőségű rendezvények, például az Oscar-gála, FIFA-gála, Grammy-díjátadó szerves részét képezi az élő tévéközvetítés is.

HÍREK

• Tavaly újdonság volt, hogy Károlyi Béla személyében határon túli magyar sportembert is díjaztak a gálán. Az idén Novák Károly Eduárd személyében egy csíkszeredai születésű, Londonban román színekben paralimpiai bajnok pályakerékpározó díjátadóként lesz ott a Nemzeti Színházban rendezendő eseményen.

• 2015-ben a díjátadógála első félórája nem került adásba a televízióban. Ezúttal a teljes, másfél órára tervezett műsor az M4 Sport képernyőjére kerül, tekintettel arra, hogy 2016-ban olimpiát, paralimpiát és labdarúgó Európa-bajnokságot is rendeztek, tehát sűrű, érdekes sportévet hagyunk magunk mögött.

• Kiss László úszóedző napvilágra került nemi erőszak ügye után vetődött fel, hogy Az év sportolója-gálán kiosztott elismeréseket vissza is lehessen venni, ha a díjazott méltatlanná válik rá. A Magyar Sportújságírók Szövetsége következő esedékes közgyűlésén tervezi szabályozni a kérdést.

KÉT VILÁGSZTÁR VENDÉG

– Az ön ötlete volt, hogy a Nemzeti Színház adjon helyet a gálának. Miért tartotta a legmegfelelőbbnek?
– A fentiek alapján választottuk, hiszen impozáns helyszínre volt szükségünk. Ráadásul a színház főigazgatója, Vidnyánszky Attila támogatja a kezdeményezésünket, a főigazgató úr nagyon szereti és követi a sportot, a nemzetközi és a hazai sportvilágban is naprakész, nem volt nehéz meggyőzni. Másrészt a színpad-, a hang- és a fénytechnika, mindazok az eszközök, amelyek a Nemzetiben rendelkezésre állnak, Magyarországon a legmodernebbek és legizgalmasabbak. Ez talán már a tavalyi gálán is látható volt, az idén még szembetűnőbb lesz.

– Mit takarnak a változtatások a gyakorlatban?
– Nagyon fontos, hogy maguk a sportolók, a díjazottak a televízió számára is látványos módon legyenek megmutathatóak. Ahogy feljönnek a színpadra, a hang- és fényhatások segítsenek abban, hogy valóban érzékelhesse minden néző, kimagasló képviselője, reprezentánsa a magyar sportnak és az országnak az, akit éppen lát. Természetesen azt is megkívánjuk a nézőktől, a díjátadóktól, a díjazottaktól, hogy illő módon, elegánsan érkezzenek meg, a bemutatásnak meg kell adni a módját, nem történhet hányaveti módon.

– Milyen menetrendben zajlik majd az est? Kik lesznek a fellépők?
– Három minőségi, erre az alkalomra tervezett produkcióra lehet számítani. Nem unalmas művészeti haknikat terveztünk, hanem dinamikus, pörgős, ütős előadásokat. Nem árulom el a neveket, de olyan művészek lépnek színpadra, akik világszínvonalú produktumra képesek, amely nemzetközi összevetésben is megállja ahelyét.

– Mit lehet tudni a díjátadókról?
– Az ő személyük is fontos, mindannyiunk számára nagy jelentőséggel bír, hogy példaképek, volt olimpiai, paralimpiai és világbajnokok adják át a díjakat. Igyekeztünk ezen a téren is behozni a nemzetköziséget, tavaly Károlyi Béla magyar tornaedző kapott életműdíjat, aki magyarként az Egyesült Államokban vitte sikerre a tornasportot. Az idén elfogadta a meghívásunkat két nagyszerű külföldi vendég, korábbi kiváló sportolók.

A Romániában és Amerikában is sikeres Károlyi Bélát (jobbra) először tüntették ki Magyarországon (Fotó: NS-archív)
A Romániában és Amerikában is sikeres Károlyi Bélát (jobbra) először tüntették ki Magyarországon (Fotó: NS-archív)

 

– Milyenek voltak a visszhangok a tavalyi rendezvényt követően?
– Legutóbb is én voltam a kreatív producer, hozzám a dicsérő szavak jutottak el – persze azt, hogy „hú, te, hallod, ez borzasztó volt”, ritkán mondják az ember szemébe. A sportújságíró-szövetség és más kollégák is úgy vélték, végre egy minőségi esemény, méltó ünneplés. A 2015-ös átadóhoz képest még előrébb fogunk lépni, még látványosabb, még szebb, még kreatívabb rendezvény lesz. Újabb felületeket nyitunk, új irányokat mutatunk, nem szívesen mondanám el a részleteket, de olyan szereplők is feltűnnek, akik új minőséget adnak az eseményhez. Reményeink szerint évről évre színesebb, nagyszabásúbb rendezvényt tudunk összehozni.

MINDENKI EGYENLŐ

– Milyen szerepet kap a parasport a díjátadón?
– Nemhogy nem kellett győzködni a Magyar Sportújságírók Szövetségét, teljes egyetértés volt a tekintetben, hogy a fogyatékos sport legjobbjai éppen olyan elismerést és körülményeket kapjanak, mint az épek. A férfi, női, csapat és edző kategóriában ugyanúgy lesz díjazott, öröm, hogy a magyar sport ebben a metszetben is képes előrelépni.

– Kiket tart a legjobbaknak 2016-os sportteljesítményük alapján?
– Mivel benne vagyok a folyamatban, ha neveket mondanék, úgy tűnne, elárulok valami titkot, pedig előzetesen tényleg nem tudom én sem a végeredményt, ugyanakkor nem is akarom megkerülni a kérdést. A 2016-os nagyon izgalmas éve volt a magyar sportnak. Nemcsak azért, mert az olimpián és a paralimpián, a foci Eb-n és más nagy világversenyeken méltó módon képviselték a sportolók Magyarországot. Sportdiplomáciai szempontból is nagyon fontos esztendő volt. Olimpiai és paralimpiai pályázatunk eddigi sikerével, számtalan világesemény megrendezésével és rendezési jogának megszerzésével a magyar sportdiplomácia előrelépésének éve is volt 2016. Nem szabad alábecsülnünk ezt, hiszen bármilyen furcsa és talán egy kissé illúzióromboló is, a sportdiplomáciai sikeresség elősegítheti az eredményességet a sportpályákon is. Hogy egy sportolót mégis kiemeljek végül, számomra Konkoly Zsófi az év sportolója, aki tizennégy évesen nyert érmet a paralimpián, a teljes magyar olimpiai-paralimpiai csapat legfiatalabb éremszerzőjeként.

Hatszázötvenen látják a helyszínen a világsztárokat, de több százezren követik a gálát a televízióban (Fotó: NS-archív)
Hatszázötvenen látják a helyszínen a világsztárokat, de több százezren követik a gálát a televízióban (Fotó: NS-archív)

A LEGTÖBBSZÖR DÍJAZOTTAK
AZ ÉV MAGYAR LABDARÚGÓJA

3: Gera Zoltán (2002, 2004, 2005), Juhász Roland (2008, 2009, 2014)
AZ ÉV CSAPATA
15: férfi vízilabda-válogatott (1958, 1961, 1962, 1973, 1974, 1976, 1977, 1993, 1997, 1999, 2000, 2003, 2004, 2008, 2013)
AZ ÉV EDZŐJE
6: Fábiánné Rozsnyói Katalin (kajak-kenu, 2001–2006), Kiss László (úszás, 1991, 1992, 1993, 1996, 1997, 1999)
AZ ÉV SZÖVETSÉGI KAPITÁNYA
5: Angyal Zoltán (kajak-kenu, 1998, 2001, 2002, 2006, 2007), Kemény Dénes (vízilabda, 1999, 2000, 2003, 2004, 2008)
AZ ÉV FÉRFI SPORTOLÓJA
5: Darnyi Tamás (úszó, 1986–1988, 1990, 1992)
AZ ÉV NŐI SPORTOLÓJA
7: Egerszegi Krisztina (úszó, 1988–1993, 1996)

A TÍZES LISTÁK
AZ ÉV FÉRFI SPORTOLÓJA: Baji Balázs (gátfutó), Cseh László (úszó), Gera Zoltán (labdarúgó), Hanga Ádám (kosárlabdázó), Imre Géza (párbajtőrvívó), Kenderesi Tamás (úszó), Liu Shaolin Sándor (rövid pályás gyorskorcsolyázó), Lőrincz Viktor (birkózó), Michelisz Norbert (túraautó-versenyző), Szilágyi Áron (kardvívó)
AZ ÉV NŐI SPORTOLÓJA: Babos Tímea (teniszező), Csay Renáta (maratoni kajakos), Fegyverneky Zsófia (kosárlabdázó), Hosszú Katinka (úszó), Kapás Boglárka (úszó), Kozák Danuta (kajakos), Márton Anita (súlylökő), Miklós Edit (alpesi síző), Szabó Gabriella (kajakos), Szász Emese (párbajtőrvívó)
AZ ÉV CSAPATA: Dunaújváros (női kézilabda), férfi kosárlabda-válogatott, férfi párbajtőr-válogatott, Győri ETO (női kézilabda), női kajak kettes (Szabó Gabriella, Kozák Danuta), női kajak négyes (Szabó, Kozák, Csipes Tamara, Fazekas-Zur Krisztina), labdarúgó-válogatott, női röplabda-válogatott, női vízilabda-válogatott, Veszprém (férfi kézilabda)
AZ ÉV EDZŐJE: Bíró Attila (női vízilabda-válogatott), Csang Csing (Liu Shaolin Sándor), Dárdai Pál (Hertha), Decsi András (Szilágyi Áron), Eperjesi László (Márton Anita), Kulcsár Győző (Szász Emese), Plagányi Zsolt (Cseh László), Somogyi Béla (Kozák Danuta), Bernd Storck (labdarúgó-válogatott), Shane Tusup (Hosszú Katinka)
AZ ÉV LABDARÚGÓJA: Dzsudzsák Balázs, Gera Zoltán, Gulácsi Péter, Huszti Szabolcs, Kádár Tamás, Király Gábor, Kleinheisler László, Nagy Ádám, Nikolics Nemanja, Szalai Ádám
AZ ÉV FOGYATÉKOS FÉRFI SPORTOLÓJA: Al-Yassin Mustafa (gyorskorcsolya), Csonka András (asztalitenisz), Hocza Róbert (gyorskorcsolya), Osváth Richárd (kerekesszékes vívás), Sors Tamás (úszás), Suba Róbert (kajak-kenu), Tóth Attila (asztalitenisz), Tóth Tamás (úszás), Velkey-Guth Ádám (atlétika), Vereczkei Zsolt (úszás)
AZ ÉV FOGYATÉKOS NŐI SPORTOLÓJA: Adámi Zsanett (úszás), Biacsi Ilona (atlétika), Dani Dorka (műkorcsolya), Fekete Zsuzsanna (asztalitenisz), Hajmási Éva (kerekes székes vívás), Hasznos Szabina (bowling), Jakab Ivett (tenisz), Konkoly Zsófia (úszás), Krajnyák Zsuzsanna (kerekes székes vívás), Pap Bianka (úszás)
AZ ÉV FOGYATÉKOS CSAPATA: 4x100 m férfi váltó futás (Jánka Sándor, Gelencsér Róbert, Velkey-Guth Ádám, Zilaj Csaba), asztalitenisz férficsapat (Csonka András, Zborai Gyula), asztalitenisz férfi páros (Kóka Zoltán, Tóth Attila), bowling női páros (Hasznos Szabina, Kövér Hajnalka), kerekes székes női vívóválogatott (Dani Gyöngyi, Hajmási Éva, Krajnyák Zsuzsanna, Veres Amarilla), labdarúgó-válogatott (Orsós István, Berezvai István, Berezvai Tamás, Berezvai Péter, Pataki János, ifj. Csók Ferenc, Kaiser Karina, Pataki Ádám, Tóth János), mini-maraton csapat (Gelencsér Róbert, Venyercsán László, Zilaj Csaba), tenisz vegyes páros (Jakab Ivett, Hegyesi László), tollaslabda férfi páros (Luib István, Petkes József), tollaslabda vegyes páros (Hanyu Zsuzsanna, Petkes József)
AZ ÉV FOGYATÉKOS SPORTOLÓKKAL FOGLALKOZÓ EDZŐJE: Aranyosi Péter (Csonka András), Beliczay Sándor (Osváth Richárd, Hajmási Éva), Csamangó Attila (Suba Róbert, Varga Katalin, Váczi Anita), Dombóvári Szilvia (Hocza Róbert, Al-Yassin Mustafa), Horváth Gábor (Jakab Ivett, Hegyesi László), Horváth Péter (Tóth Tamás), Kátainé Váradi Gyöngyi (Fekete Zsuzsanna), Milos Imre (Tóth Attila, Kóka Zoltán), Petrov Anatolij (Sors Tamás), Szabó Álmos (Pap Bianka, Illés Fanni, Kézdi Réka)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik