Tedd! – Thury Gábor jegyzete

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2017.05.02. 23:53

Kulcsár Krisztián lett a Magyar Olimpiai Bizottság 16. elnöke. A testület első emberének már az első körben – Szabó Bence ekkor esett ki – is csupán egy szavazat hiányzott a győzelemhez, a döntő fordulóban 108 voksot kapott, az eddigi elnök, Borkai Zsolt 51-et.

Az arányból nyugodtan levonható a következtetés, hogy protestszavazás történt, vagyis a tagság elégedetlen volt Borkai munkájával, ezzel párhuzamosan nem látta a potenciált a korábbi főtitkár, Szabó Bence elnökségében sem. Tény, részben mindketten kényszerpályán mozogtak. Ha Borkai nem kandidál, azzal a saját maga munkáját is minősíti, más kérdés, hogy ő azt hitte, a tagság bizalma nem rendült meg benne; a kétszeres olimpiai bajnok kardvívó pedig úgy gondolhatta, elég lehet a MOB-elnök munkájával elégedetlenek szavazatait megszereznie, főleg úgy, hogy mégiscsak az ötkarikás aranyérmes egykori tornász állította fel a főtitkári székből. Tulajdonképpen mindkettőjük helyzete passzívnak volt minősíthető, különösen a nagyobb reményekkel kecsegtető riói szereplés árnyékában.

Ezzel szemben a többdiplomás, nyelveket beszélő, a gazdasági életben is jártas Kulcsár Krisztián remekül ragadta meg a lehetőséget. Jókor, nem túl korán lépett a választási harcba, programja az újdonság erejével hatott, és a szavazatok megoszlásából egyértelműen kiderül, a tagság erre vágyik. A párbajtőrvívás egykori világ- és Európa-bajnokának, olimpiai ezüstérmesének korteskedése merőben optimista szemléletet hordozott: nem arra irányult, hogy egy hatáskörében idén januártól erősen megnyirbált szervezet élére törekszik, hanem arra, hogy a magyar sportban szakmailag megkérdőjelezhetetlen MOB elnöke akar lenni, nem mellékesen a testület presztízsének helyreállításán fáradozva. Lehet erre legyinteni, mondván, a politika a lefokozással beárazta a MOB-ot, ám hogy az aktív szerepvállalás hangsúlyozása mennyire pozitív hatású, mi sem bizonyítja jobban, hogy Kulcsár vélhetően a szakszövetségek zömét a háta mögött tudhatta.

Az új elnök első lépésként betartja egyik ígéretét: feladja a lausanne-i jelenlétet igénylő sportigazgatói posztját a Nemzetközi Vívószövetségben, azaz nemcsak „gebinben” a MOB első embere, hanem testben és lélekben egyaránt. Valljuk be, ez a gesztus a mai magyar közéletben nem mindennapi.

„Tedd vagy ne tedd, de ne próbáld!” – idézte korosztályának kultfilmjéből, a Csillagok háborújából Yoda mestert a 45 éves Kulcsár Krisztián.

Tedd! A többit majd meglátjuk.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik