Sportrádió: Lőw Zsolt mellettem ült, amikor SMS-t kapott – Schmidt Ádám

M. B.M. B.
Vágólapra másolva!
2023.04.03. 15:02
null
Schmidt Ádám volt a Sportrádió vendége hétfő reggel (Fotó: Facebook/Dr. Schmidt Ádám)
„Ha hónap eleje, akkor Sportrádió” – írja a hivatalos Facebook-oldalán Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, aki hétfőn a Sportreggel című műsorban Risztov Évával és Németh Kornéllal beszélgetett. Ezúttal szót ejtett többek között az Európai Klubszövetség (ECA) budapesti üléséről, a Nemzeti Sportügynökségről, Lőw Zsolt Thomas Tuchel oldalán történő Münchenbe szerződéséről, valamint a vasárnap kékbe borult sportlétesítményekről is.

„A sport mindenkié” – ezzel a jelszóval számos hazai sportlétesítmény kékbe borult vasárnap, az autizmus világnapján. Schmidt Ádám ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az ötlet ugyan nem az ő fejéből pattant ki, de szívesen szállt be a kezdeményezésbe.

Más tollával nem illik ékeskedni. Akkor vagyok teljesen őszinte, ha elmondom azt a körülményt, hogy Szijjártó Péter miniszter úrral beszélgettem pénteken, és ő hívta fel a figyelmemet erre. Ezt követően a kollégákkal történt egyeztetés, hogy mely létesítmények jöhetnek szóba. (...) Egészen pontosan a Puskás Aréna, a Duna Aréna, a Tatabányai Multifunkcionális Sportcsarnok és a Nemzeti Atlétikai Központ borult kékbe. Így van, a sport mindenkié – a szolidaritásra, a fair playre és az együttgondolkodásra próbáltuk felhívni a figyelmet ezzel a gesztussal” – mondta a kezdeményezésről Schmidt Ádám.

A sportért felelős államtitkár ezután felidézte, hogy az elmúlt hetekben Thomas Tuchel oldalán a Bayern Münchenbe szerződő Lőw Zsolt épp vele beszélgetett, amikor megkapta az értesítést a bajorországi lehetőségről.

Egymás mellett ültünk, amikor megkapta azt a bizonyos SMS-t. (...) SMS-t kapott Thomastól, hogy van egy megkeresés, és este mindenképpen beszélniük kell. (...) Nem mondhatott el semmit. Másnap találkoztunk az észtek elleni barátságos meccsen és akkor már tudta, hogy valószínűleg elvállalja ezt a feladatot. Próbáltam mindenáron kiszedni belőle az információt, és annyit sikerült megtudnom, hogy a BL-ben még talpon van az a csapat, amelyikbe megy. Én nyilván elkezdtem találgatni, de ő komoly ember, addig nem mondott semmit, amíg a szerződést alá nem írta” – mesélte Lőw Zsolt történetét a saját szemszögéből Schmidt Ádám, aki ennek kapcsán az ECA budapesti közgyűléséről is szót ejtett.

Ez Magyarország sikere. Hihetetlen dolog, hogy idehozzák a közgyűlésüket (...). Amikor bent ültünk a külön teremben, a FIFA elnöke öt percig arról beszélt, hogy mennyire jó Magyarországra jönni, micsoda gyönyörű város Budapest, micsoda létesítményeink vannak. Beszéltünk arról is, hogy több nemzetközi rendezvény is idejött, rendeztünk Európa-bajnokságot, Európai Szuperkupa-döntőt, idén Európa-liga döntőnek adunk otthont – ők szívesen hoznak ide eseményeket, mert itt sportot szerető, sportot értő közönség fogadja a labdarúgókat. (...) Khelaifi úr egyébként elmondta, hogy szerinte Lőw Zsolt a kispadon az ész, és legyünk büszkék arra, hogy van olyan edzőnk, aki Bajnokok Ligáját is nyert” – idézte fel a múlt heti eseményt Schmidt Ádám, majd röviden kitért az idén januárban elindított Nemzeti Sportügynökség tevékenységére is.

Ellenőrizzük, hogy a támogatásban részesülő szervezetek a rájuk bízott javakat miképpen használják, és ellenőrizzük, hogy a velük egyeztetett sportszakmai programot hogyan hajtják végre az idén” – summázta az államtitkárság háttérszervezetének egyik fontos feladatát a 42 esztendős sportvezető.

A fontos témák közül szóba került még a márciusban bejelentett Nevelőedző program, az új sportdiplomáciai tervek és az atlétikai világbajnokság.

„Fontos, hogy egy nevelőedző felismerje, tanítványa miben tehetséges, milyen sportban lesz neki sikerélménye. Nem csak abban gondolkodunk mi, hogy kiből lesz olimpiai bajnok. Nekünk legalább olyan fontos, hogy aki elkezd sportolni, annak legyen sikerélménye. Én sem értem el semmit a sportban, de az életem részévé vált, megszerettették velem, ma már nem tudok elképzelni nélküle az életem. Ebből adódóan egy nevelőedzőnek ki kell szúrnia azokat a csillagokat, akikből olimpiai bajnok lesz, meg kell, hogy szerettesse a sportot velük és segít nekik abban, hogy az alapokat megtanulja. Emiatt megszólítottuk a nevelőedzőket, és reméljük, hogy ez majd learatja a várva várt gyümölcsöket a magyar sportban.”

„Szeretnénk egy olyan egységes sportdiplomáciai irányt szabni a sportállamtitkárság keretein belül, ami egy összetett dolog. Tekintettel arra, hogy az elmúlt tizenkét évben nagyon sok nemzetközi sportesemény volt Magyarországon, azt gondoljuk, hogy a sportdiplomácia egy különleges erőt képez, egyfajta híd lehet. A politikától egy kicsit függetlenítve magunkat egy csatorna lehet ez olyan nemzetek és államok között, akikkel nem biztos, hogy felhőtlen a kapcsolat. Fontos lenne, hogy minél több nemzetközi sportszervezetben legyen magyar képviselet. Május 12-én szeretnénk egy nagyszabású sportdiplomáciai konferenciát tartani, ahol ez lesz az egész nap tematikája.”

„Százharmincnyolc nap múlva kezdődik a hazai rendezésű atlétikai világbajnokság. Gőzerővel dolgozunk! Április 15-én indul egyébként a nemzetközi és a hazai kampány is a jegyértékesítéssel kapcsolatban. A szakemberek úgy vélik, ennek a világbajnokságnak az egyik legnagyobb fokmérője az lesz, hogy mennyi vendéget tudunk fogadni a Nemzeti Atlétikai Központban, ezért kell minden tőlünk telhetőt megtennünk. Négyszázezer jegyet szeretnénk eladni, eddig százötvenezernél tartunk. Az idei évben ez lesz a legnagyobb sportesemény a világon!”

Schmidt Ádám Sportrádióban tett hétfői látogatásáról a hivatalos Facebook-oldalán is beszámolt. Úgy fogalmaz: „Ha hónap eleje, akkor Sportrádió! Remek hangulatban tehettem eleget az új felkérésnek: mostantól minden hónap első hétfőjét a Sportreggelben fogom indítani, hogy első kézből számolhassak be a Sportért Felelős Államtitkárság aktualitásairól.”

A TELJES BESZÉLGETÉST ITT LEHET MEGHALLGATNI

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik