Párizs 2024: a dzsúdós Vég Zsombor is ott lesz az olimpián

Vágólapra másolva!
2024.06.29. 14:28
Vég Zsombor (Fotó: Dömötör Csaba, archív)
A Nemzetközi Cselgáncsszövetség (IJF) döntése révén Vég Zsombor is indulhat, így nyolc kvótát szereztek a magyar cselgáncsozók a párizsi olimpiára.

 

A judoinfo.hu szaklap szerint az IJF közölte, visszaosztott kvótával a Ceglédi VSE sportolója ott lehet a 100 kilogrammosok küzdelmeiben az ötkarikás játékokon. A 22 éves Végen kívül Tóth Krisztián (90 kg), Pupp Réka (52 kg), Özbas Szofi (63 kg), Gercsák Szabina (70 kg), Ungvári Attila (81 kg) és Pongrácz Bence (66 kg) alkotja a válogatottat, a nyolcadik indulási jogot a csapat jelenti.

A kvalifikációban öt versenyző vívta ki az indulás jogát: Tóth, Pupp, Özbas és Gercsák direkt kvótával, Ungvári pedig kontinentális kvótával lett résztvevő. Pongrácz kedden, szabadkártyával csatlakozott a küldöttséghez.

„Szenzációs hír, nagyon komoly eredménynek tartom, hogy ilyen kemény kvalifikációs feltételek mellett hét versenyzőnk is indulhat az olimpián, ráadásul a csapatversenyben is részt vehet a magyar válogatott – fogalmazott Tóth László, az európai és a magyar szövetség elnöke. – Ez nagyon komoly lökést adhat Pongrácz Bencének, aki a napokban tudta meg a hírt, és most Vég Zsombornak, de alighanem a teljes magyar dzsúdósportnak.”


NEM INDULNAK AZ OLIMPIÁN AZ OROSZ DZSÚDÓSOK

Az orosz szövetség szombaton közölte, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által támasztott „megalázó” követelmények miatt bojkottálja az idei ötkarikás játékokat. Előzőleg a NOB a 17 kvótát szerzett orosz dzsúdósból – akik közül 14-en léphettek volna tatamira Párizsban – csak négynek a részvételéhez járult hozzá.

A NOB lépése aláássa az olimpiai mozgalom hitelességét, és megsemmisíti azt a státuszt, hogy az ötkarikás játékok a világ legfontosabb sporteseménye. Így nem vállaljuk az indulást” – jelentette ki az orosz sportági szövetség.

A NOB a semleges színekben való részvételhez többszintű ellenőrzést vezetett be, melynek során az orosz érintetteknek egyebek között el kellett határolódniuk az Ukrajna elleni háborútól, és bizonyítaniuk kellett, hogy nem állnak kapcsolatban a fegyveres erőkkel. Így akadt fenn a szűrésen többek között a nehézsúlyban világ- és kétszeres Európa-bajnok Inal Taszojev, aki a tavalyi vb-döntőben vitatott körülmények között kapott ki a franciák sztárjától, Teddy Rinertől, és utólag mindketten aranyérmet kaptak. Ugyancsak nem járult hozzá a NOB a szintén nehézsúlyú Tamerlan Basajev részvételéhez, aki a tokiói játékokon legyőzte Rinert.

A PÁRIZSI OLIMPIA CSELGÁNCSTORNÁJÁNAK PROGRAMJA

Július 27., szombat:
Férfi 60 kg és női 48 kg

Július 28., vasárnap:
Férfi 66 kg (Pongrácz Bence, VSD) és női 52 kg (Pupp Réka, Atomerőmű SE)

Július 29., hétfő:
Férfi 73 kg és női 57 kg

Július 30., kedd:
Férfi 81 kg (Ungvári Attila, Budaörsi SC) és női 63 kg (Özbas Szofi, BHSE)

Július 31., szerda:
Férfi 90 kg (Tóth Krisztián, MTK Budapest) és női 70 kg (Gercsák Szabina, Atomerőmű SE)

Augusztus 1., csütörtök:
Férfi 100 kg (Vég Zsombor, Ceglédi VSE) és női 78 kg

Augusztus 2., péntek:
Férfi +100 kg és női +78 kg

Augusztus 3., szombat:
Vegyes csapatverseny (Pongrácz Bence, Ungvári Attila, Tóth Krisztián, Pupp Réka, Özbas Szofi, Gercsák Szabina, Vég Zsombor)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik