Párizs 2024: diszkriminációnak tartja a sportolók pénzdíjazását az EOB elnöke

Vágólapra másolva!
2024.06.07. 14:38
Before the 2024 Olympic Games - Paris
(Fotó: Getty Images)
Diszkriminatívnak és az olimpiai értékekkel összeegyeztethetetlennek tartja a párizsi játékokon dobogós sportolók pénzdíjazását Szpirosz Kapralosz, az Európai Olimpiai Bizottság (EOB) elnöke.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) a 48 párizsi aranyérmesnek 50 ezer dollárt ad – a 2028-as Los Angeles-i játékokon az ezüst- és bronzérmesek is pénzjutalomban részesülnek –, míg a Nemzetközi Ökölvívó-szövetség (IBA) az első helyezetteknek 100 ezer, a másodikoknak 50 ezer, a harmadikoknak pedig 25 ezer dollárt fizet. Ezeket a döntéseket más sportági szövetségek felháborodással fogadták, akárcsak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB), mivel szerintük a díjazás beavatkozás a játékokba.

„Hiszünk abban, hogy a sportolók azért mennek az olimpiára, hogy ott a játékok értékeiért küzdjenek meg, és a legutolsó gondolatuk lehet a pénzszerzés vagy egyéb bónuszok” – fogalmazott a NOB-tag Kapralosz.

Hozzátette: úgy gondolja, minden ország nemzeti olimpiai bizottságán vagy kormányán keresztül tud megállapítani olimpiai jutalmakat a játékokon eredményesen szereplő sportolók körében.

„Azt hiszem, diszkriminatív pénzt adni az aranyérmeseknek, ez nem követi a szolidaritás elvét” – mondta.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik