Öttusa Eb: mind a hat magyar férfi folytathatja a versengést

SZELECZKI RÓBERTSZELECZKI RÓBERT
Vágólapra másolva!
2024.07.10. 19:43
Koleszár Mihály is sikerrel vette a kvalifikációt (Fotó: Dömötör Csaba)
Százszázalékos sikerrel zárult a szerdai férfi kvalifikáció a magyaroknak a budapesti Európa-bajnokságon.

Amíg a fedett helyiségek „ölelő karjaiban” a versenyzők még elbújhatnak a hőhullám elől (a vívásnak helyt adó BOK Sportcsarnokban és az úszás terepeként működő KSI uszodában), addig a Puskás Aréna Szoborparkjában, ahol a kombinált számokat rendezik, már nincs menekvés – de ahogy a júniusi csengcsoui világbajnokságról hazatérő Bőhm Csaba nyilatkozott a Nemzeti Sportnak, a sportág az alkalmazkodásról is szól, „nem lehet nyávogni”. Az öttusázókat pedig kemény fából faragták.

Lapunk kérdésére egyébként Hanzély Ákos versenyigazgató elárulta, a hét további folyamán nem terveznek változtatást a lebonyolításban, így csak a keddi nap nem alakult a tervek szerint, melyen elengedték a kvalifikációt a 39 női indulónak, és csak az elődöntős vívást rendezték meg.

A 42 férfiversenyzőnél viszont efféle egyszerűsítés nem fordulhatott elő – ámbár a selejtezőből így csak hárman-hárman eshettek ki a két 21-es létszámú csoportból.

A hat-hat magyar indulót egyforma arányban osztották meg a két csoportban, az A-jelűben kapott helyet Demeter Bence, Gáll András és Koleszár Mihály, a B-jelűben Bereczki Richárd, Regős Gergely és Tamás József.

Előbbieknek vívással indult a nap, Demeter 17 győzelemmel és 3 vereséggel, Koleszár 14–6-os mérleggel tudta le az asszókat, ez az első két helyet jelentette – Gáll viszont rögtön nehéz helyzetbe került 4–16-os arányával. A 200 méteres úszásban Koleszár 2:06.76-os időt ért el, Gáll mindössze három tizedmásodperccel tempózott lassabbat, Demeter 2:12.06-ot úszott. Utóbbi különítmény fordított sorrendben teljesítette a számokat, Tamás József kifejezetten erős, 1:59.05 perc után érte el a falat, Bereczki 2:05.53-as, Regős 2:09.29-es idővel teljesítette a távot. Vívásban szintén Tamás hozta a legbiztatóbb eredményt 14 győzelemmel és hat vereséggel, Bereczki 8–12-es, Regős 7–13-as mérleget hozott össze az asszók során.

A nap végére jutott a két csoport kombinált száma. Az A-csoportban az első két helyről induló Demeter Bence és Koleszár Mihály esetében nem kellett izgulni, stabil teljesítménnyel futottak be – Koleszár a brit a 14. helyről rajtoló brit Ross Charltonnal és az Eb-címvédő olasz Giorgio Malannal az élen zárt, Demeter negyedik lett. Egyedül Gáll András esetében volt kétséges a továbbjutás hiszen az utolsó helyről indult, ráadásul valójában 1:34-es hátrányban volt, vagyis négy másodpercet a célban hozzáadtak eredményéhez – ám a sérülésből, műtétből visszatérő, felépülése óta első versenyén részt vevő sportoló a legjobb laserrun-időt teljesítve az elődöntőt érő 17. helyen futott be.

A B-csoportban első „rajtkockából” startoló Tamás József szintén jól melegített be a folytatásra, laza laser runnal harmadikként jutott tovább, és végül a 17.-ként kezdő Bereczki Richárdnak és a 19.-ként kezdő Regős Gergelynek sem volt oka az aggodalomra, magabiztos teljesítménnyel lépkedtek feljebb, előbbi a kilencedik, utóbbi a 14. helyen futott be a célba.

Mind a hat magyar ott lesz tehát az elődöntőben, mely a férfiaknak pénteken esedékes – az Eb csütörtökön a női elődöntővel folytatódik.

„Ez az első versenyem a műtétem óta, volt egy komoly beavatkozásom nagyjából két és fél hónapja, úgyhogy edzőversenyként fogom fel a versenyt, ennek tudatában indultam el. Gyenge vívás után zárkóztam fel egy, a körülményekhez képest nagyon jó úszással, a kombinált számban pedig a lövészetem volt a kulcs, a táv utolsó harmadában nem is kellett rohannom, hamar biztosítottam a továbbjutó helyemet. Nem tartom magamat különösebben tehetséges vívónak, így az edzéshiány hatványozottan kijön, összesen két edzésem volt az elmúlt három és fél hónapban – bármilyen kihagyás után az első egy-két versenyen rosszul szokott sikerülni a vívásom, nem is vártam mást, mint hogy nem az elején leszek a mezőnynek az asszók után, de a következő két-három verseny során szépen alakulni fog ez, biztos vagyok ebben az eddigi tapasztalataim alapján. A műtét óta leginkább futóedzéseket tudtam végrehajtani, a záró számban bíztam a legjobban” – mondta a 2023-as nyílt magyar bajnokságot megnyerő Gáll András, majd hozzátette, a tavalyi, bal bicepszében keletkezett trombózisát követően kompresszió keletkezett a bal bordájánál a csont és a vállizom között, a többszöri beavatkozás ezt érintette.

„Kiegyensúlyozottan alakult az egész nap, úszás, futás közben is erősnek éreztem magam, a lövészet is pontosan sikerült, nem kellett teljesen kihajtanom magam. Bár nincs itt az olimpiai indulók zöme, de így sem lesz egyszerű és izgalommentes a folytatás, bízom benne, hogy sikerült majd itt is megállnom a helyemet” – értékelt a regnáló országos bajnok Koleszár Mihály.

„Nem vagyunk olyan létszámban, mint egy világkupán, ahol élet-halál harc van már a selejtezőben, így egy jó gyakorlásnak éltem meg a kvalifikációt, az volt a cél, hogy minél kevesebb energiával jussak be az elődöntőbe. Magamhoz képest jó úszóeredményt hoztam, kicsit még tartalékoltam is, utána következett egy kimondottan sikeres vívás, és magabiztosan várhattam a kombinált számot, szinte végig sikerült megtartanom az előnyömet – a végén már kiengedtem, a következő megpróbáltatásra is hagyni kell erőt” – ezt már Tamás József mondta.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik