Amerika-kupa: Luna Rossa lesz a brit csapat ellenfele a Louis Vuitton-kupa fináléjában

Vágólapra másolva!
2024.09.19. 16:46
A Luna Rossa Prada Pirelli Team (Fotó: Getty Images)
A Luna Rossa Prada Pirelli Team csatlakozott csütörtökön a brit Ineos Britanniához a vitorlázó Amerika-kupa selejtező versenye, a Louis Vuitton-kupa döntőjében.


A világ legrégebbi, 1851 óta zajló versenysorozatában az új-zélandi együttes a címvédő, a Louis Vuitton-kupában pedig a kihívó jogáért szálltak, szállnak vízre a futurisztikus kinézetű AC75-ösök Barcelonában.

A csoportszakaszban mind az öt csapat összemérte sebességét egymással két körben, és a francia Orient Express Racing búcsúzott utolsóként a további küzdelmektől.

A nyolc győzelmet arató Ineos Britannia a 2003-ban és 2007-ben is győztes svájci Alinghi Red Bull Racinget választotta ellenfélnek, a szintén nyolcszor nyertes olasz Luna Rossa Prada Pirelli Team pedig az amerikai NYYC American Magic gárdájával találkozott az öt sikerig tartó elődöntőben. A britek 5–2-vel zárták le a párharcukat szerdán, az olasz-amerikai ütközet azonban akkor még nem ért véget, mert az American Magic 0–4-ről 4–2-re felzárkózott, majd a szerda délutáni futamban a Luna Rossának műszaki gondja akadt: az olasz hajó nem tudta folytatni a versenyt, ezzel 4–3-ra alakult az állás. Az olaszok csütörtökre megszerelték a hajójukat, így következhetett kora délután a nyolcadik futam, melyben a Luna Rossa győzött, ezzel 5–3-ra megnyerte a párharcot.

A Louis Vuitton-kupa jövő csütörtökön kezdődő fináléja már hét győzelemig tart majd az Amerika-kupa október 12. és 21. között sorra kerülő döntőjéért, melyben a címvédő Emirates Team New Zealand vár a továbbjutóra.

A kupa 173 éves történetében az amerikaiak egyeduralmát 1983-ban az ausztrálok szakították meg, majd újabb három amerikai diadal után 1995-ben az új-zélandiak nyertek, s címüket 2000-ben megvédték. Ugyancsak két sikert aratott egymás után a svájci Alinghi, 2010-től ismét az amerikaiak birtokolhatták az ezüst teáskancsót, amelyet 2017-től az új-zélandiak őriznek.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik