Több mint 350 millió néző követte online a sakkolimpiát

Vágólapra másolva!
2024.10.08. 16:38
A BOK -csarnok a sakkolimpia alatt (Fotó: Kovács Péter)
A Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség (NRÜ) keddi közleménye szerint a budapesti eseményt tízszer annyian követték figyelemmel, mint a két évvel ezelőtt, Indiában rendezett sakkolimpiát.

Az NRÜ kifejtette, a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) hivatalos közvetítéseit több mint 135 millió néző figyelte, miközben Instagramon 48, TikTokon pedig 45 millió felhasználó követte a történéseket. Indiában az élő közvetítést nézők száma meghaladta a 228 millió főt.

A magyar nyelvű tudósítások ezek mellett több mint másfél millió megtekintést értek el a közösségimédia felületein. Hozzátették, a sakkolimpiáról 58 ország több mint 200 újságírója és fotósa számolt be helyszíni tudósítások formájában.

„A sakk egyértelműen átlépett a digitalizáció korszakába, a legtöbb sakktorna játszmáit ma már online követik világszerte. Ezért is volt a szervezők számára kiemelt szempont, hogy világszerte minél több érdeklődőhöz jussanak el a sakkolimpia mérkőzései. Mivel sosem volt még ilyen nézett egyetlen sakkesemény sem, ezért jelentős sikerként könyvelhetjük el a budapesti sakkolimpiát” – idézte a közlemény Falvai Mátyást, az NRÜ vezérigazgatóját.

„A rekordokat döntő rendezvény megmutatta a világ sportéletének és több százmillió sakkszerető embernek, hogy Magyarország felkészült egy rendkívül speciális, technológiaigényes esemény megrendezésére is” – tette hozzá a vezérigazgató.

A budapesti sakkolimpián a nyílt versenyben és a nőknél is India diadalmaskodott, a legjobb magyar nyílt csapat 11., míg a női 14. lett.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik