Ha továbbjut a Paks, a Rijeka vár rá az El-selejtező 2. fordulójában

T. Z.T. Z.
Vágólapra másolva!
2024.06.19. 13:20
A paksiak idén Magyar Kupa-győzelmet ünnepelhettek itthon (Fotó: Paksi FC/Facebook)
Nyonban elkészítették a labdarúgó Európa-liga-selejtező 2. fordulójának sorsolását is a megújult formátumú 2024–2025-ös idényre. Kiderült, hogy a Paksra a horvát élvonalban szereplő Rijeka vár, ha sikerül a továbbjutás az első fordulóból a román Corvinul ellen.

Mint arról kedden már hírt adtunk, a selejtező első fordulójában kezd a Paksi FC az Európa-liga selejtezőjében – ha a Borussia Dortmund nyerte volna a Bajnokok Ligáját, akkor a második körben kezdett volna. A Magyar Kupa idei győztese a román másodosztályban szereplő Corvinult kapta ellenfelül a keddi sorsoláson, szerdán pedig eldőlt, hogy továbbjutás esetén a horvát élvonalban szereplő Rijeka vár Bognár György együttesére.

Abban az esetben, ha a paksiak nem jutnak tovább a Corvinul ellen, a Konferencialigában folytathatják szereplésüket, és a ciprusi Larnacával találkoznak. 

Mint ismert, a selejtező négy fordulón át tart; ezen az úton 12 csapat jut a 36-os főtáblára. A Bajnokok Ligája selejtezőjéből 11 csapat érkezik ugyanoda: a bajnoki ág playoffjának öt vesztese, a ligaág playoffjának két vesztese, valamint a ligaági selejtező 3. fordulójának négy vesztese. A főtáblán 13 hely a bajnokságok erősorrendje, valamint a bajnoki helyezések alapján már elkelt (a listát lásd lejjebb).

Az Európa-liga új rendszerű – a Bajnokok Ligájához hasonló – ligaszakaszában 36 csapat vesz részt, mindegyik nyolc mérkőzést játszik. A végtabella első nyolc helyezettje bejut a nyolcaddöntőbe, a 9–24. helyezettek kétfelvonásos playoffot játszanak, a győztesek szintén bejutnak a legjobb 16 közé.

A döntő 2025. május 21-én Bilbaóban lesz.

EURÓPA-LIGA
A SELEJTEZŐ 2. FORDULÓJÁNAK PÁROSÍTÁSA
Paks (magyar)/Corvinul (román)–Rijeka (horvát)
Ajax (holland)–Vojvodina (szerb)
Ruzomberok (szlovák)/FC Tobol (kazahsztáni)–Trabzonspor (török)
KF Llapi (koszovói)/Wisla Kraków (lengyel)–Rapid Wien (osztrák)
Kilmarnock (skót)–Brugge (belga)
Molde (norvég)–Silkeborg (dán)
Braga (portugál)–Maccabi Petah-Tikva (izraeli)
Panathinaikosz (görög)–Botev Plovdiv (bolgár)/Maribor (szlovén)

A SELEJTEZŐ MENETRENDJE
 

Sorsolás

Mérkőzések

1. forduló

június 18.

július 11., 18.

2. forduló

június 19.

július 25., augusztus 1.

3. forduló

július 22.

augusztus 8., 15.

Playoff

augusztus 5.

augusztus 22., 29.

A főtábla, azaz a nyolcfordulós ligaszakasz sorsolását augusztus 30-án tartják.

AZ EL-FŐTÁBLÁRA SELEJTEZŐ NÉLKÜL FELKERÜLT 13 CSAPAT
(Bár csoportok nem lesznek, a párosítást az erősorrendet figyelembe véve, sorsolási kalapok alapján készítik el.)
1. KALAP: Roma, Lazio (olaszok), Manchester United, Tottenham Hotspur (angolok), FC Porto (portugál), Eintracht Frankfurt (német)
Még nem tudni, melyik kalapban lesz: Real Sociedad, Athletic Bilbao (spanyolok), AZ (holland), Olympiakosz Pireusz (görög), Lyon, Nice (franciák), Hoffenheim (német)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik