A világbajnok Räikkönen most élvezi legjobban a száguldó cirkuszt

Vágólapra másolva!
2008.02.18. 16:08
A címvédő Kimi Räikkönen most élvezi legjobban a Formula-1 világát, noha már 2001 óta állandó és sikeres tagja a száguldó cirkusznak. A Ferrari finn ásza azonban nem akar „örökké” versenyezni, azonnal visszavonul, ha már nem leli örömét a szereplésben.
Kimi Räikkönen csak tizennyolc évesen kezdett gondolni komolyan az F1-re
Kimi Räikkönen csak tizennyolc évesen kezdett gondolni komolyan az F1-re
Kimi Räikkönen csak tizennyolc évesen kezdett gondolni komolyan az F1-re
Kimi Räikkönen csak tizennyolc évesen kezdett gondolni komolyan az F1-re

„Jó eredményeket akarok elérni, a lehető legtöbbször szeretnék futamot és világbajnokságot nyerni – mondta Räikkönen a Sky Italiának. – De nem célom, hogy én legyek a legidősebb versenyzője a Formula-1-nek és mások csúcsait sem szeretném megdönteni. Hamarabb befejezem pályafutásomat.”

A 28 éves világbajnok eddig 122 futamon indult az F1-ben, 15 alkalommal győzött, összesen 48 alkalommal állt dobogóra. A korábbi szezonok során összesen 456 pontot gyűjtött, a tavalyi világbajnoki cím előtt kétszer volt második összetettben.

„Már jó ideje ezt csinálom, szép tapasztalatokat szerzek és élvezem a feladatokat. Ha megszűnik ez az érzés, akkor azonnal befejezem. A Formula-1 a munkám és imádom ezt. Most jobban élvezem, mint valaha, hiszen világbajnokságot nyertem. Imádom az autóvezetést és a versenyzést. Persze az F1-ben nem csak csodálatos dolgokat kell tennünk, de ez része a játéknak” – jelentette ki Räikkönen.

A finn klasszis a tavalyi szezon előtt került a McLaren-Mercedestől a Ferrarihoz és drámai körülmények között nyert világbajnoki címet. Räikkönen sokáig „csak” az üldöző szerepet játszotta, de a legfontosabb pillanatban, a záró futam után vette át visszavonhatatlanul a vezetést az újoncként remeklő Lewis Hamiltontól.

„Gyerekként is imádtam a Grand Prix-k megtekintését. Mindenki arról álmodik, hogy egyszer versenyző legyen, de én csak tizennyolc vagy tizenkilenc évesen kezdtem erre gondolni. Csak ebben az életkorban kezdtem komolyabban álmodozni erről a munkáról. Előte szinte másodpercenként változtattam a véleményemen, más sportágakra is gondoltam” – emlékezett a népszerű sztár.

Kimi Räikkönent éveken át sújtotta balszerencse a Formula-1-ben, de úgy érzi, még ezekből a rossz tapasztalatokból is sokat tanulhatott.

„Másként is alakulhatott volna, de most már mindegy, végre én vagyok a világbajnok. A vereségekből is tanulhat az ember, persze, nem ez a legkellemesebb módja a tapasztalatszerzésnek. De bizonyos szempontból még ez is segíthet. Most boldog vagyok, keveset gondolok a szerencsére. Ha keményen dolgozol, akkor elérheted a céljaidat” – zárta mondandóját a Formula-1 legutóbbi világbajnoka.

Kimi Räikkönen az elmúlt heteket – a mezőny többi tagjához hasonlóan – teszteléssel töltötte és számos reménykeltő eredményt ért el a Ferrari idei konstrukciójával. A bahreini közös gyakorlás után a Toyota olasz versenyzője, Jarno Trulli ki is jelentette, idén senki sem érhet a maranellóiak nyomába, máris eldőlt a világbajnoki cím sorsa.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik