2016-ig biztosan lesznek Formula–1-es futamok Magyarországon

MTI MTIMTI MTI
Vágólapra másolva!
2008.08.03. 12:27
Címkék
Öt évvel meghosszabbították a Hungaroring 2011-ig szóló szerződését, így 2016-ig biztosan lesznek Formula–1-es futamok Magyarországon.
2016-ig biztosan lesznek futamok a magyar pályán
Fotó: Reuters
2016-ig biztosan lesznek futamok a magyar pályán
2016-ig biztosan lesznek futamok a magyar pályán
Fotó: Reuters
2016-ig biztosan lesznek futamok a magyar pályán

Ezt Bernie Ecclestone, a száguldó cirkusz első embere és Gyenesei István sportot felügyelő önkormányzati miniszter jelentette be a mogyoródi pályán a tárgyalásukat, illetve a szerződés aláírását követően.

„Rendkívül elégedettek vagyunk, a magyar pályának remek adottságai vannak, és már európai színvonalú” – nyilatkozott Ecclestone.

„Magyarország időben lépett” – mondta Gyenesei István, arra utalva, hogy valószínűleg az elkövetkezendő években az európai versenyek számát a felére csökkentik, így várhatóan a jelenlegi tíz nagydíj helyett csak négy-öt kap majd helyet a versenynaptárban.

„Időben elkezdtük a tárgyalásokat, hiszen nagyon fontos volt, hogy megőrizzük a pozíciónkat. A jelenlegi szerződés gyakorlatilag a régi folytatása. Ecclestone úr egyetlen kikötése az volt, hogy a jogdíj 2012–2016 között, akárcsak most, évente tíz százalékkal növekedjen. Ez az összeg jelenleg 18.2 millió dollár (2.67 milliárd forint)” - tette hozzá a politikus.

Az új szerződéssel a Magyar Nagydíj a Formula–1-es világbajnoki versenynaptárban a leghosszabb ideje egy helyen megrendezésre kerülő viadalok közül a harmadik: az első helyen Monte-Carlo áll, ott 1955-től kezdve róják a köröket, míg Monzában 1981 óta.

„Magyarországnak szüksége volt erre, mert ha a világ legnézettebb sporteseményét, azaz egy Formula–1-es futamot meg tudunk rendezni, azzal bizonyítjuk, hogy gazdaságilag is lehet ránk számítani. A Formula–1 a sport és a turizmus zászlóshajója” – mondta a miniszter.

Gyenesei hozzátette: az idei verseny előtt sokan már temették a Magyar Nagydíjat, ennek ellenére sohasem látott tömeg szállta meg a Hungaroringet erre a hétvégre, ami nemcsak a sok ezer lengyel szurkolónak köszönhető, akik honfitársuk, Robert Kubica sikeréért szorítanak, hanem annak is, hogy rendkívül sok magyar érdeklődő látogat(ott) ki az eseményre.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik