Hamilton: Visszaengedtem Räikkönent, így nem voltam szabálytalan

Vágólapra másolva!
2008.09.08. 10:03
Nem nyugszanak a kedélyek a Formula-1-es világbajnokság hétvégi, Belga Nagydíja után. A versenyt – melynek vége az eső miatt kaotikussá vált – a brit Lewis Hamilton nyerte, de a McLaren pilótáját később 25 másodperces büntetéssel sújtották – így Felipe Massa lett az első –, ami ellen a wokingi istálló fellebbezett. Hamiltom szerint nem volt szabálytalan a Kimi Räikkönenel vívott párharca során.
Hamilton (balra) és Räikkönen: külön utakon
Foró: Reuters
Hamilton (balra) és Räikkönen: külön utakon
Hamilton (balra) és Räikkönen: külön utakon
Foró: Reuters
Hamilton (balra) és Räikkönen: külön utakon

Mint ismert, a világbajnokságot vezető Hamilton két körrel a vége előtt, a szakadó esőben Kimi Räikkönen előzése közben átvágta a célegyenesre fordító sikánt, és ugyan még a célvonal előtt maga elé engedte ellenfelét az egyenes végi hajtűkanyarban megelőzte a finn versenyzőt.

Az eset kivizsgálása után a versenybíróság 25 másodperces büntetést rótt ki a brit versenyzőre, így Felipe Massa lett a futam győztese. Persze a McLaren fellebbezett a döntés ellen.

„Utolértem Räikkönent, és nagyon közel voltam hozzá. Mikor kifékeztem teljesen leszorított, semmi helyem nem maradt, így döntenem kellett: vagy neki megyek vagy levágom a kanyart” – idézte fel a Räikkönennel vívott csatáját Hamilton.

„Ez utóbbit tettem, de tudtam, hogy rögtön vissza kell engednem Kimit magam elé, mert különben büntetést kapok. Ezt mondta egyébként a csapat is a rádión keresztül. Magam elé engedtem, tehát nem követtem el szabálytalanságot.”

„Közben viszont nem vesztettem el a lendületemet, így vissza tudtam őt előzni, ami után viszont hátulról nekem jött, és majdnem megpördültem. Szerencsére meg tudtam fogni az autót, és sikerült elhúznom tőle” – mondta Hamilton.

Közben a McLaren vezetői elmondták, hogy mindenben együtt működnek a versenybizottsággal, minden adatot a rendelkezésükre bocsátanak, hogy meggyőzzék igazukról az FIA embereit, de közben már a következő, monzai futamra fókuszálnak, ahol azon lesznek, hogy növeljék Hamilton előnyét.

„Gyakran mondom, hogy egy futamnak akkor van vége, ha kiadták a hivatalos végeredményt. Most pontossan erről van szó” – nyilatkozta az eset után Stefano Domenicali, a Ferrari főnöke, aki szerint Räikkönen érdemelte volna meg leginkább a futamgyőzelmet Spában.

Ide kattintva megnézhetik a két pilóta párharcát, valamint elolvashatják az esetről korábban megjelent cikkünket!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik