Niki Lauda szerint Lewis Hamilton nem csinált semmi rosszat

Vágólapra másolva!
2008.09.09. 13:02
Címkék
Noha már vasárnap véget ért a Belga Nagydíj, a hivatalos végeredményre még várni kell, miután a versenybíróság megbüntette a pályán győztes Lewis Hamiltont, aki jelen állás szerint a harmadik helyen zárta a futamot. A McLaren azonban fellebbezést nyújtott be a döntés ellen, amelynek megtárgyalása után válik hivatalossá a végeredmény. Hogy ez mikor történhet meg, nem tudni, azt viszont igen, hogy mi a véleménye Niki Laudának a történtekről.
Lauda (jobbra) védelmébe vette Ron Dennis kedvencét
Fotó: Imago (archív)
Lauda (jobbra) védelmébe vette Ron Dennis kedvencét
Lauda (jobbra) védelmébe vette Ron Dennis kedvencét
Fotó: Imago (archív)
Lauda (jobbra) védelmébe vette Ron Dennis kedvencét

Az egykori háromszoros világbajnok osztrák szaktekintély szerint semmi rosszat nem csinált Lewis Hamilton. A McLaren angol pilótája az utolsó előtti kör megkezdése előtt a célegyenesre fordító sikánban előzte volna meg a Ferraris Kimi Räikkönent, ám a finn nem hagyta magát, így Hamilton levágta a kanyart. A célegyenesben aztán a mclarenes visszaengedte maga elé a finnt, de a végén, a hajtűkanyarnál ismét előzni kezdett – immár sikerrel.

„Hamilton a sikán levágása után a külső ívre került, majd azonnal visszaengedte Räikkönent maga elé, ahogy azt a szabály írja. Aztán belülről megelőzte, tehát semmi rosszat nem csinált, nem volt szabálytalan. Helyesen cselekedett, tökéletesen vezetve hagyta ott riválisát” – közölte Niki Lauda.

„Csalódott voltam, amikor a második körben megpördült, de a végén sokkal komplikáltabb körülmények között tudott visszajönni, és összességében nagyszerű versenyt produkált. Az esőben is remekül tartotta ellenőrzése alatt a kocsit, úgyhogy megemelem a kalapom előtte és gratulálok neki” – méltatta az angolt az osztrák.

Szavazás

Ön szerint jogosan büntették meg Lewis Hamiltont a Belga Nagydíjon?

Szavazatok száma: 8058

Igen, szabálytalanságot követett el
50 % (4058)
Nem, tiszta versenyben előzte meg Kimi Räikkönent
50 % (4000)
Lauda a gratulációból nyilván nem oszt a háromtagú versenybíróságnak, bár erről nem nyilatkozott. Hamiltont egyébként a francia Nicolas Deschaux (a Francia Autósport-szövetség elnöke), a belga Yves Bacquelaine és a kenyai(!) Surinder Thatthi (egykori neves ralinavigátor, aki a ’80-as években tíz vb-futamon is elindult...) alkotta trió büntette meg.

Hamilton manőverét amúgy Olaszországon kívül mindenhol szabályosnak, a rá kiszabott büntetést túlzónak és feleslegesnek találják a szakértők és a szakírók. Honlapunk vonatkozó szavazásán egyelőre szinte döntetlen az eredmény arra kérdésre, hogy jogos büntetést kapott-e az angol. A cikk írásának pillanatában 4600 leadott voksnál 51 százalékban mondták olvasóink, hogy igen.

Mindenesetre érdemes a témával kapcsolatban a verseny jelenlegi győztesének, Felipe Massának a véleményére is odafigyelni: „Ha Lewis nem vágja át a sikánt, akkor nem tudta volna megelőzni Räikkönent a rövid célegyenesben, így előnybe került. Talán ha a következő egyenesben próbál előzni, már más helyzetről beszélnénk – vagy esetleg éppen semmiről.”

Egy dolog biztos az üggyel kapcsolatban: a McLarennek hétfőig van ideje benyújtani a fellebbezéshez szükséges papírokat a Nemzetközi Automobil-szövetség párizsi központjába, ahol aztán döntenek a tárgyalás időpontjáról. Mindez azt jelenti, hogy a belga verseny hivatalos végeredményét minden bizonnyal csak az olasz futam után ismerhetjük meg.

THATTI NYILATKOZATA

"Nincs szó összeesküvésről se a McLaren, se más csapat, vagy versenyző ellen. A FIA szabályainak megfelelően szakszerűen jártunk el társaimmal Hamilton ügyében, aki levágott egy kanyart a versenyen. Két lehetőségünk volt: időbüntetéssel vagy a következő versenyre érvényes, 10 helyes rajtbüntetéssel sújtjuk. Végül előbbi mellett döntöttünk. Tudom, hogy nem vagyok most túl népszerű, de a feladatomat végeztem és mondhatom, profi munkát végeztem" – jelentette ki a kenyai versenybíró.

A PÁRHARC

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik