Eddie Jordan szerint Hamiltonnak könyörtelennek kell lennie

Vágólapra másolva!
2008.10.27. 17:32
Címkék
Noha már három éve nem kötődik szorosan a száguldó cirkusz világához Eddie Jordan, az egykori Jordan-istálló első embere, mégis még mindig számít a véleménye, hiszen a maga idejében a versenysorozat egyik legszínesebb egyénisége volt. A 60 éves vállalkozó jelenleg különböző üzleteivel foglalkozik, emellett a vb-rangsort hét pont fórral vezető Lewis Hamiltonnak szurkol.
Nem mai kép, de passzol: Jordan (jobbra) Ron Dennis sofőrjét támogatja
Fotó: Action Images (archív)
Nem mai kép, de passzol: Jordan (jobbra) Ron Dennis sofőrjét támogatja
Nem mai kép, de passzol: Jordan (jobbra) Ron Dennis sofőrjét támogatja
Fotó: Action Images (archív)
Nem mai kép, de passzol: Jordan (jobbra) Ron Dennis sofőrjét támogatja

Eddie Jordan azt mondja, Lewis Hamiltonnak fel kell készülnie, hogy könyörtelenül visszavágjon Felipe Massának, ha esetleg ismét olyan összecsapásra kerülne sor kettejük között, mint amilyen a japán versenyen történt bő két héttel ezelőtt.

HAMILTON VS MASSA, JAPÁN, 2008



„Sokan nem fognak szeretni azért, amit most mondok, de ha Massa megint megpróbálja kiütni Lewist, ahogy Japánban is tette, Hamiltonnak fel kell készülnie rá. Készen kell állnia arra, hogy ráhúzza a kormányt a brazilra, ha az támadásba kezd. Így egyikük sem fejezi be a versenyt és ez Lewisnak rendkívül kifizetődő lehet” – tanácsolta Jordan.

Az egykori csapatfőnök egyébként biztos benne, hogy Hamiltonnak nem jelent majd problémát megnyerni a világbajnokságot, ha ugyanazt a higgadt teljesítményt tudja nyújtani, amelyet a kínai futamon mutatott nyolc napja.

„Hogy mi lesz a vébé vége, nagyban függ attól, Lewis mennyit tanult az elmúlt két nagydíjból. Ha a kínai önmagát hozza Brazíliában is, világbajnok lesz. Persze nem kell feltétlenül összetörnie magát és Massát, bőven elegendő, ha csak készen áll erre a lehetőségre is.”

„Az utolsó versenyen mindenki ellen küzd majd, ebben biztos vagyok: a többi versenyző és a pályabírók is ellene lesznek. A belgiumi büntetése szörnyű volt, a japán nem különben túl szigorú. És persze az is a hasznára válna, ha csapattársától, Heikki Kovalainentől valamivel több támogatást kapna, mivel eddig ez nem igazán sikerült” – magyarázott az ír.

Jordan szerint ha Kovalainen az év utolsó időmérő edzésén az első két hely valamelyikén végezne, akkor szinte biztosan tudna segíteni Hamiltonnak a Ferrarik feltartásával. Ehhez persze arra van szükség, hogy a finn a legutóbbi GP-kkel ellentétben ez alkalommal ne teljesen feltankolt kocsival, kemény gumikon vágjon neki a futamnak, így ugyanis nem tudná tartani a lépést a Massa, Räikkönen párossal.

Mindenesetre csöppet sem lenne egyedi, ha a pontverseny első két helyezettje az Eddie Jordan által vizionált balesettel zárná az idei szereplését. Nem egyszer fordult már elő ilyen a Formula–1-ben; a leghíresebb eset 1994-ben történt, amikor Michael Schumacher a szezonzáró futamon Ausztráliában kiütötte Damon Hillt, és ugyan kiesett a versenyből, de angol vetélytársa sem fejezte be a futamot, így nyerte meg az első világbajnoki címét.

SCHUMACHER VS HILL, AUSZTRÁLIA, 1994



Három évvel később Jacques Villeneuve érkezett előnnyel Jerezbe, Schumacher pedig ezúttal is nekiütközött ellenfelének, ám ekkor kiesett, és végül az eset miatt diszkvalifikálták az 1997-es pontversenyből, azaz elvették a második helyét is.

SCHUMACHER VS VILLENEUVE, SPANYOLORSZÁG, 1997

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik