A peches Kovalainen nem tartja magát második számú versenyzőnek

Vágólapra másolva!
2009.01.30. 17:54
Nincs szerencséje Heikki Kovalainennek, aki bevallotta, tisztában van vele, hogy az idén jelentősen javítania kell a teljesítményén. Igaz, hogy a finn tavalyi produkcióját bőszen áthatotta a balszerencse, ennek ellenére ő is tudja: 2009-ben többet kell nyújtania a McLarenben.
Kovalainen a rajongói szemében az első számú
Fotó: Imago (archív)
Kovalainen a rajongói szemében az első számú
Kovalainen a rajongói szemében az első számú
Fotó: Imago (archív)
Kovalainen a rajongói szemében az első számú

Egyelőre azonban úgy tűnik, hogy a pechsorozat ebben az évben sem kerüli el a finnt. Ennek igazolására elegendő csak az év első tesztjét, a portugáliai Algarvéban rendezett gyakorlást tekinteni, ahol a tervek szerint Kovalainen csupán az utolsó napon ült volna autóba.

A teszteken általában ez a legjobb alkalom a vezetésre, hiszen ilyenkor a pályán már nincs kosz, a pilóták kellően „legumizták” azt a korábbi napokon, az autókon pedig a lényeges beállításokat már elvégezték, csak a finomhangolás van hátra.

Nos, Kovalainen erre készült, ám Algarvéban folyamatosan esett az eső, és ugyan az első napokon sikerült az MP 24-en valamennyi munkát elvégezni, főhősünk az egész napot a garázsban töltötte, a szakadó esőben még a mentőhelikopter sem tudott felszállni.

A 27 éves finnt tavaly műszaki hibák sora akadályozta az igazán jó eredmények elérésében – akadt, amikor balesetbe keveredett, előfordult, hogy elektromos hiba miatt csak a boxutcából rajtolhatott a mezőny után, és volt, amikor a győzelemre esélyesen egyszerűen elfüstölt alatta az MP4-23 kódjelű McLaren-Mercedes. A defektekről, büntetésekről és a biztonsági autó miatt elszenvedett hátrányokról talán jobb nem is szót ejteni.

„Remélem, hogy az elmúlt két szezonnál valamivel jobb idényem lesz az idén, és javítani tudok az eddigi eredményeimen. A korábbiaknál jobban felkészültem, és nem látom okát, hogy miért ne lehetnének jobb eredményeim” – fogalmazott Kovalainen az autosport.comnak.

„Fizikailag és mentálisan is jobb formában érzem magam, mint egy évvel ezelőtt. A cél idén is az, hogy mindenkit legyőzzek, de előbb túl kell jutni a melbourne-i futamon, aztán meglátjuk, hogy hányadán is állunk ezzel az elképzeléssel” – magyarázta a McLaren ketteskéje, vagyis a világbajnok Lewis Hamilton után a wokingiak második számú pilótája.

A finn mindenesetre állítja, nemcsak jobb formában érzi magát, de sok mindenben fejlődött is a 2008-as idényhez képest. Szerinte ez a legfontosabb a Formula–1-ben.

„Nagyon sokat tanultam, fejlődtem tavaly és a teli szünetben is. Most már sokkal inkább ismerem a csapatot, talán jobban tudok instrukciókat adni, hogy mit kellene kijavítani, fejleszteni az autón. Ezt különösen fontosnak tartom” – ecsetelte Kovalainen.

A Renault-nevelésnek minősülő versenyző egyébként korántsem érzi magát második számú pilótának az istállónál Lewis Hamilton mögött, véleménye szerint ugyanis mindketten egyenlő támogatást és esélyeket kaptak tavaly, és kapnak majd az előttünk álló szezonban is.

„Nem vagyok második számú pilóta. Egyszerűen Lewis jobb munkát végzett tavaly, mint én. Összesen ennyi történt. Sajnos túlságos magasra tettem a mércét saját magam előtt, és amikor nem sikerült átugranom, attól begörcsöltem. A jövőben viszont azt szeretném, hogy minden negatív történésből a pozitívumokat ragadjam meg, és akkor nem lesz gondom” – mondta Kovalainen.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik