Button győzelmét hozta a „száguldó cirkusz” első 2009-es versenye

Vágólapra másolva!
2009.03.29. 09:45
Címkék
A Brawn GP pilótája, a brit Jenson Button nyerte meg a 2009-es Formula–1-es versenysorozat első nagydíját, az Ausztrál GP-t. A brit pilóta élete második futamelsősége alkalmával rajt-cél győzelmet aratott. Második helyen a borzalmasan rajtoló brazil Rubens Barichello, míg a harmadikon a boxutcából induló olasz Jarno Trulli végzett.
Jenson Button (középen) élete második futamgyőzelmét hozta a nyitóverseny
Fotó: Reuters
Jenson Button (középen) élete második futamgyőzelmét hozta a nyitóverseny
Jenson Button (középen) élete második futamgyőzelmét hozta a nyitóverseny
Fotó: Reuters
Jenson Button (középen) élete második futamgyőzelmét hozta a nyitóverseny

Az év első versenyén Button az első helyről simán elrajtolt, Barrichello azonban nagyon beragadt, és jelentősen visszaesett. Az élen Button mögött Vettel és Massa volt a sorrend. Az első kör végén négyen is a boxba mentek, a rajt után ugyanis az első kanyarban Barrichello rossz manőverei miatt Webber, Heidfeld, Sutil és Kovalainen is mehetett szervizelni – utóbbi már nem is tért vissza.

Az első köröket követően Button és Vettel jegyezte a legjobb köridőket, miközben Hamilton remek manőverekkel feljött a kilencedik helyre. Räikkönen hamar kiment a boxba, miközben Kubica szédületes tempóban érkezett a gumiját teljesen elhasználó Massa nyakára.

A 12. körben Button már 4.8 másodperccel vezetett Vettel előtt, aki mögött 23 másodperccel következett Kubica. A lengyel a kör végén ki is ment kereket cserélni, így Rosberg lett a harmadik.

A 17. körben Nakadzsima nagyon rossz helyen törte össze az autóját, Button viszont ekkor még nem volt kint tankolni, pedig jelezték, hogy bejön a safety car. A versenyzők sorra mentek ki a boxba, Button pedig épphogy befért a biztonsági autó elé.

Az újraindítást követően Button, Vettel, Massa, aztán Kubica, Räikkönen volt a sorrend, majd egy baleset következett: Rosberg és Piquet kakaskodása után a brazil a kavicságyban kötött ki, és befejezte a futamot.

A verseny közepén a hajrára erőt gyűjtve köröztek a pilóták, és a futam végének közeledtével ismét megélénkült a csata. Räikkönen megkóstolta a falat, és végleg kiszállt a versenyből.

Vettel az utolsó kerékcseréjét követően a harmadik helyre felzárkózó Barrichello elé érkezett vissza. A vége előtt négy körrel fogyni kezdett Button és Vettel gumija, így Kubica nagyon megközelítette őket. Vettel azonban nem hagyta magát megelőzni, összecsúszott Kubicával, mindkettejük első szárnya letört. Két kanyarral később a lengyel felmászott a falra, míg Vettel három kerékkel próbálkozott, nem sok eséllyel.

A futamot végül biztonsági autós szakasszal fejezték be a pilóták, Button mögött a második helyre végül csapattársa, a pocsékul rajtoló Barrichello futott be, míg a harmadik helynek az utolsóként, a boxutcából a mezőny után eredő Trulli örülhetett. Igaz nem sokáig, mert később megbüntették, 25 másodperces büntetést kapott, és csak a 12. lett.

Jenson Button pályafutása második sikerét aratta – az elsőt 2006-ban a Hungaroringen nyerte –, és nevéhez fűződik a 200. brit F1-es futamgyőzelem.

AUSZTRÁL NAGYDÍJ: KÖRRŐL KÖRRE

A DOBOGÓSOK MONDTÁK

Jenson Button
Nem volt olyan könnyű megnyerni a futamot, mint ahogy az látszott. Az első néhány köröm jó volt, a biztonsági autós időszak alatt viszont nehéz volt melegen tartani a gumikat. Hálás vagyok a csapatnak és a családomnak is, minden köszönet megilleti őket.
Rubens Barrichello
Kemény versenyem volt, egészen más jellegű, mint Jensonnak. A rajt után nem hittem, hogy dobogón állhatok, nagyon elrontottam a startot. A rajt utáni balesetben szerencsém volt, a verseny első harmadában meg amúgy is széttörtem a kocsimat. Azt viszont megtudtam, hogy legalább erős.
Jarno Trulli
Nem hittem volna, hogy a boxutcából indulva dobogóra tudok állni, nagy elégtétel ez számomra és a csapatnak is. Az külön szerencse, hogy a boxból startolva elkerültem az első kör nagy balesetét, az utolsó helyről indulva ez valószínűleg nem sikerült volna. Köszönöm szépen a csapatnak.

FORMULA–1, AUSZTRÁL NAGYDÍJ

NEM HIVATALOS VÉGEREDMÉNY
1. Button Brawn-Mercedes + 1 h 34:15.784
2. Barrichello Brawn-Mercedes + 0.807
3. Trulli Toyota + 1.604
4. Hamilton McLaren-Mercedes + 2.914
5. Glock Toyota + 4.435
6. Alonso Renault + 4.879
7. Rosberg Williams-Toyota + 5.722
8. Buemi Toro Rosso-Ferrari + 6.004
9. Bourdais Toro Rosso-Ferrari + 6.298
10. Sutil Force India-Mercedes + 6.335
11. Heidfeld BMW Sauber + 7.085
12. Fisichella Force India-Mercedes + 7.374
13. Webber Red Bull-Renault + 1 kör
14. Vettel Red Bull-Renault + 2 kör
15. Kubica BMW Sauber + 3 kör
16. Räikkönen Ferrari + 3 kör

NEM ÉRTEK CÉLBA
Massa Ferrari 46 kör
Piquet Renault 25
Nakadzsima Williams-Toyota 18
Kovalainen McLaren-Mercedes 1

AZ EGYÉNI VILÁGBAJNOKSÁG ÁLLÁSA
1. Button Brawn-Mercedes 10
2. Barrichello Brawn-Mercedes 8
3. Trulli Toyota 6
4. Hamilton McLaren-Mercedes 5
5. Glock Toyota 4
6. Alonso Renault 3
7. Rosberg Williams-Toyota 2
8. Buemi Toro Rosso-Ferrari 1

A KONSTRUKTŐRI VB ÁLLÁSA
1. Brawn GP 18
2. Toyota 10
3. McLaren-Mercedes 5
4. Renault 3
5. Williams-Toyota 2
6. Toro Rosso-Ferrari 1
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik