Az FIA nem csak a McLaren-ügyről, a költségvetési sapkáról is dönt

Vágólapra másolva!
2009.04.28. 15:08
Címkék
Több ügy végére is pont kerülhet a motorsport-világtanács holnapi, párizsi ülésén. Az FIA döntéshozói előreláthatólag nemcsak a McLaren-Mercedes-csapat Ausztrál Nagydíj óta húzódó hazugságbotrányának ügyében határoznak, hanem elfogadják a Formula–1 2010-es idényére vonatkozó új szabályokat is.
Nem csak a McLaren ügyében döntenek holnap
Fotó: Action Image (archív)
Nem csak a McLaren ügyében döntenek holnap
Nem csak a McLaren ügyében döntenek holnap
Fotó: Action Image (archív)
Nem csak a McLaren ügyében döntenek holnap

Úgy tűnik, hogy nem csupán a McLaren szempontjából lesz érdekes a motorsport-világtanács holnapi ülése. Persze a brit istálló Ausztrál Nagydíj óta húzódó ügye is nagy változásokat okozhat a Formula–1-ben, mivel pesszimista jóslatok szerint a McLarent a versenybírók megtévesztése miatt akár ki is zárhatják.

Ám ennél is nagyobb változásokról hozhatnak döntést az arra jogosultak Párizsban. Az Autosport internetes oldal értesülései szerint az FIA holnap elfogadhatja az önkéntes költségvetési sapka bevezetését, mely szerint azok a csapatok, amelyek nem tartják 30 millió font alatt a kiadásaikat – a pilóták fizetését és a marketingköltségeket leszámítva –, kevesebb jogosultságban részesülnek. Ilyen lehet például az erre az évre megszüntetett idény közbeni tesztelés további tiltása is az összeghatárt túllépők számára.

A csapatok nagy része nem ódzkodik a sapka bevezetésétől, de a 30 millió fontban megállapított határt nem tartják megfelelőnek. Ezért levélben fordultak Max Mosley FIA-elnökhöz, több időt kérve a téma megvitatására, de a szervezetet várhatóan ez sem gátolja meg abban, hogy holnap fontos döntéseket hozzon a kérdésben.

Az istállóknak nincs könnyű dolguk a Nemzetközi Automobil-szövetség meggyőzésében, mivel a tervezett 30 millió fontos limit máris számos cég számára vonzóvá tette a 2010-es csatlakozást a Formula–1-hez, a FIA pedig – mint ismeretes – három új csapatot akar a következő idényre.

Az új belépők számára nem csak a költségvetési sapka lehet előnyös, de az értesülések szerint az FIA egyenként 10 millió font körüli összeget ad a három új teamnek, ha azok aláírják az öt évre szóló megállapodást. Jelentkezőkből nincs hiány: érdeklődik – többek között – a USF1, a Lola, a Prodrive és az iSport, valamint az Aston Martin is.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik