Ecclestone: Nem hagyom, hogy a száguldó cirkusz romba döntse magát

Vágólapra másolva!
2009.06.22. 17:44
Címkék
Bernie Ecclestone a mértékadó The Times napilapnak adott interjújában elmondta, nem hagyja, hogy a száguldó cirkusz romba döntse önmagát. Mint ismeretes, a Formula–1-es csapatokat tömörítő szervezet (FOTA) új, párhuzamos világbajnokság indítását tervezi 2010-től, ám a kereskedelmi jogok fő tulajdonosa nem szeretné engedni, hogy tönkremenjen, amit már 35 éve épít.
Ecclestone félti a Formula–1-et, melyért már 35 éve dolgozik
Fotó: Reuters
Ecclestone félti a Formula–1-et, melyért már 35 éve dolgozik
Ecclestone félti a Formula–1-et, melyért már 35 éve dolgozik
Fotó: Reuters
Ecclestone félti a Formula–1-et, melyért már 35 éve dolgozik

Szavazás

Önnek mi a véleménye egy lehetséges új F1-es vb-sorozat indításáról?

Szavazatok száma: 5776

Szükség van egy új sorozatra, a jelenlegi a tervezett új szabályokkal nem lenne működőképes.
25 % (1471)
Nem új sorozatra, hanem új vezetőkre lenne szükség, Mosley és Ecclestone ideje lejárt.
65 % (3754)
Az új szabályok bevezetése indokolt, a csapatok szervezkedése nem.
4 % (230)
Érthető a FOTA terve, de kivitelezhetetlen.
6 % (321)
A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) és a FOTA konfliktusának legnagyobb vesztese talán Bernie Ecclestone, a Formula–1 kereskedelmi jogainak fő tulajdonosa lehet, aki hozzávetőlegesen évente 600 millió font bevételre tesz szert a száguldó cirkusz révén.

A Formula–1 „nagyura” meg is van ijedve a FOTA által tervezett új, párhuzamos világbajnokság egyre valószínűbb beindítása miatt, és a mértékadó The Times napilapnak adott nyilatkozatában érzelmektől sem mentesen beszélt a jövőről.

„Az életem harmincöt évét, és még ennél is többet áldoztam a Formula–1-re – mondta Ecclestone vasárnap éjjel, a Brit Nagydíj után. – A házasságom a száguldó cirkusz miatt ment tönkre, úgyhogy biztos, hogy nem engedem szétesni a sorozatot. Ha jobban megvizsgáljuk a problémákat, látható, hogy nincs olyan feladat, amit nem lehetne könnyen megoldani.”

„Ha valósággá válik a szakítás, mindenki be fog perelni mindenkit, és semmilyen sorozat nem indul el a következő évben – folytatta Ecclestone. – Mindennek vége lenne, totális katasztrófa következne be. Mindenki az ügyvédekre költené a pénzét, miközben semmi sem történne. Nem szeretnék az egyik fél pártjára sem állni. A Formula–1 menedzsmentjét vezetem, és ennek az érdekeit tartom szem előtt.”

„Úgy gondolom, Max nem indulna a következő választáson, ha nem történtek volna meg ezek az események – tette hozzá a brit üzletember, utalva az FIA októberben esedékes elnökválasztására. – Maxszel az a baj, hogy amikor kihívás elé kerül, folytatni akarja. Nem védem őt, de nem buta ember, mivel az összes költségcsökkentési szabályt a csapatok és a Formula–1 érdekében hozta. Nem engedhette, hogy kilépjenek a csapatok a száguldó cirkuszból. Azt hiszem, Max hamarosan előáll egy mindenki számára megfelelő megoldással.”

A nyolc „rebellis” csapatot, a Red Bullt, a Brawn-istállót, a Ferrarit, a McLarent, a BMW-t, a Toyotát, a Renault-t és a Toro Rossót azonban nem biztos, hogy

A FOTA AKKOR TÁRGYAL, HA MOSLEY TÁVOZIK

Az angol Guardian értesülései szerint a Formula–1-ből kilépni készülő nyolc csapat csak akkor hajlandó tárgyalni a folytatásról, ha távozik a Nemzetközi Automobil-szövetség elnöke, Max Mosley. Az istállók az FIA vezetőjének lemondása esetén szóba állnának a száguldó cirkusz kereskedelmi jogait tulajdonló Bernie Ecclestone-nal.
meghatják Ecclestone szavai, főleg azután, ahogy Max Mosley, az FIA elnöke beszélt az istállókról.

A szövetség vezetője ugyanis félcédulásnak nevezte a csapatok elöljáróit, és vasárnap már hiába próbált visszakozni azzal, hogy úgy nyilatkozott, közeli a megállapodás az istállókkal, Flavio Briatore valószínűleg a FOTA összes vezetője nevében mondta vasárnap, hogy nagyon is messze van egymástól a két szervezet álláspontja.

Ecclestone-nak és Mosley-nak legkésőbb július végéig van ideje, hogy tisztázza a helyzetet a csapatokkal, mivel akkorra felgyorsulhatnak az új világbajnokság előkészületei, melynek már most kezdenek körvonalazódni a részletei. Mindenesetre a kereskedelmi jogok birtokosa optimista: úgy véli, mindenki ott lesz a 2010-es vb rajtján Melbourne-ben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik