Az FIA és a FOTA megegyezett: egy világbajnokság lesz 2010-ben

Vágólapra másolva!
2009.06.24. 13:31
Címkék
Immár tény, hogy a Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) és a Formula–1-es istállókat tömörítő FOTA megegyezett egymással, így jövőre is egy világbajnokságot rendeznek és egységesen, ugyanabban a mezőnyben szerepelnek majd a jelenlegi Formula–1-es csapatok.
Max Mosley távozása kell a jövő évi vb-hez
Fotó: Action Images (archív)
Max Mosley távozása kell a jövő évi vb-hez
Max Mosley távozása kell a jövő évi vb-hez
Fotó: Action Images (archív)
Max Mosley távozása kell a jövő évi vb-hez

Szavazás

Önnek mi a véleménye egy lehetséges új F1-es vb-sorozat indításáról?

Szavazatok száma: 5776

Szükség van egy új sorozatra, a jelenlegi a tervezett új szabályokkal nem lenne működőképes.
25 % (1471)
Nem új sorozatra, hanem új vezetőkre lenne szükség, Mosley és Ecclestone ideje lejárt.
65 % (3754)
Az új szabályok bevezetése indokolt, a csapatok szervezkedése nem.
4 % (230)
Érthető a FOTA terve, de kivitelezhetetlen.
6 % (321)
A megállapodást Max Mosley jelentette be a Ferrari elnökével, Luca di Montezemolóval Párizsban tartott megbeszélése után.

Az egyezségnek az már bizonyosan része, hogy Mosley nem jelölteti magát újra az FIA elnöki pozíciójáért az év végi választáson, amit maga az érintett közölt. „Nem indulok az újraválasztáson, béke van” – mondta röviden az újságíróknak a brit sportvezető.

Mosley személye, úgy tűnik, hogy elfogadhatatlan volt a FOTA számára, ám a tárgyaláson két kényes területen is sikerült egyezségre jutni, így a felek megállapodtak a költségvetésről és a technikai változtatásokról is.

„Nem lesz szakadás. Megegyeztünk a költségek csökkentéséről. Egy Formula–1-es világbajnokság lesz, de a célkitűzésünk az, hogy a kiadásokat két éven belül visszaszorítsuk az 1990-es évek elejét jellemző szintre.”

„Örülök, hogy győzött a konszenzus” – mondta röviden Bernie Ecclestone, az F1 gazdasági vezetője az FIA 120 prominensének találkozója után.

Az csak a következő napokban dől el, hogy az FIA-val már korábban – még a régi feltételekkel – megegyező három 2010-es újonc csapat, a Manor, a Campos és az USF1 az új szabályok ismeretében is vállalja-e a jövő évi részvételt.

Az FIA valószínűleg még ma délután bejelenti a 2010-es F1-es világbajnokság nevezési listáját.

A FOTA és a Ferrari első embere, Luca di Montezemolo Max Mosleyt dicsérte sajtótájékoztatóján, miután a csapatok megegyeztek az FIA-vel, így pedig elhárult a szakadás veszélye a Formula–1-ben.

„Úgy vélem, nagyon jó megoldást talált Mosley a problémára. A hasonló viták nem tesznek jót a sportágnak és a nézőknek sem, ez világosan kiderült” – mondta Montezemolo, aki tréfásan célozva az FIA-elnök visszavonulására hozzátette, reméli, hamarosan ő is jóval többet pihenhet…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik