F1: Fernando Alonso neve is felbukkant az adócsalók listáján

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.02.09. 13:12
Fernando Alonso a világ egyik legjobban fizetett sportolója, éves jövedelme 30 millió euró körül mozog, neve azonban most felbukkant az ellentmondásos „Falciani-listán”.

Az elconfidencial.com beszámolója szerint a kétszeres Formula–1-es világbajnok spanyol az egyik ügyfele a genfi HSBC banknak. Ez Hervé Falciani, a „Lagarde-lista” (a HSBC ügyfeleiről készítettek egy névsort, ők állítólag adóelkerülésre és pénzmosásra használták a bankot) mögött álló személy számítógépéből nyert információkból derült ki.

Az oldal szándékában áll, hogy hétfőtől kezdve közzétegye a lista legbefolyásosabb spanyoljainak neveit. Ezen a listán pedig Fernando Alonsóé is felbukkan. A McLaren pilótája még 2002-ben nyitott számlát a pénzintézetnél, és 2006 és 2007 között 42 millió dolláros egyenlege volt, a szakmájának megnevezése pedig a „Renault F1-es csapat hivatásos pilótája”. A számlát Alonso édesapjának oviedói címére regisztrálták, és a DHL-en keresztül intézték az ügyeket.

Ez egy évvel azt követően történt, hogy Alonso elhagyta Spanyolországot, hogy a francia istállóhoz szerződjön, majd előbb Nagy-Britanniában, aztán pedig Svájcban lelt otthonra. Később visszatért Spanyolországba, most pedig Dubaiban van a rezidenciája.

A pilóta jogi tanácsosa elmondta az El Confidencialnak, hogy rendezve van a helyzetük, és hogy sohasem volt problémájuk sem Spanyolország, sem másik ország kincstárával. Ezért is van az, hogy a helyi pénzügyminisztérium 2010 májusában, amikor végzett a Falciani-listával, velük is próbálta felvenni a kapcsolatot, mint ahogyan összesen 659 adókerülővel, akik rendezték a helyzetüket – tette hozzá.

Alonso egy évvel azt követően vett magának bejelentett lakóhelyet Spanyolországban, hogy a pénzügyminisztérium végzett a listával. A tevékenységéből adódóan idejének több mint kilencven százalékát az országon kívül tölti, és a bevétele túlnyomó része külföldi szervezetektől érkezik. A spanyol versenyző jelenleg személyi és logisztikai okokból Dubaiban él, azért költözött oda, mert a város stratégiai pont az európiai, amerikai és ázsiai versenyekre történő utazásokhoz, és közelebb van Japánhoz is, a Honda otthonához.

Az El Confidencial honlapja szerint egyébiránt Alonsóé mellett Diego Forlán, Valentino Rossi, Michael Schumacher, Flavio Briatore, Heikki Kovalainen és Marat Szafin neve is rajta van a listán.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik