A McLaren csak a spielbergi sprintfutam elején jelentett veszélyt Verstappen győzelmére

B. Ö. B.B. Ö. B.
Vágólapra másolva!
2024.06.29. 12:36
Max Verstappen végül könnyedén legyőzte a McLaren-pilótákat a spielbergi sprintversenyen (Fotó: AFP)
Max Verstappen ért célba elsőként a Formula–1-es Osztrák Nagydíj sprintversenyén. A Red Bull háromszoros világbajnoka mögött a McLaren-pilóták látták meg a kockás zászlót Oscar Piastri, Lando Norris sorrendben.

Alig egy szabadedzés után a Red Bull Ringen máris sor került a sprintidőmérőre pénteken. A rajtelesőséget Max Verstappen hódította el, mellőle Lando Norris indulhat az idény harmadik sprintversenyén, aminek Oscar Piastri és George Russell vághat neki a második sorból.

A spielbergi rajtot megelőzően nem sok felhő haladt át a Red Bull Ring feletti égbolton. A levegő és az aszfalt hőmérséklete is magas volt, ám csapadékra minimális volt az esély a sprintfutam teljes időtartama alatt. A verseny nem indult zökkenőmentesen, ugyanis a felvezető kör után valamilyen okból kifolyólag elhalasztották a rajtot, és elküldik a versenyzőket egy újabb bemelegítő körre.

Verstappen könnyen megtartotta a vezetést a rajtnál, mögötte a McLaren-pilóták vívtak nagy csatát, ám végül Norris maradt a második pozícióban. A top tízből Charles Leclerc javított sokat a startnál – a monacói tizedikről a hetedik helyre jött előre.

A következő körökben Norris hamar visszazárkózott Verstappenre, s a hatodik körben keményen megtámadta a háromszoros világbajnokot. Rövid időre el is ment mellette, ám Verstappen visszavágott, s pozíciócsere helyett Norris végül veszített egy helyet csapattársával szemben is.

Piastri sem ment sokkan többre Verstappen ellen a folytatásban, ráadásul a verseny felénél egyre jobban leszakadt a hollandtól, míg Norris szorosan követte csapattársát. Bár a brit pilóta a leintésig közel maradt Piastrihoz, helycsere nem történt kettejük között.

A hajrában a Mercedes taktikázása okozott még némi izgalmat. George Russell – aki még a futam első felében előzte meg Carlos Sainz Jr.-t – magára engedte az őt követi Ferrari-pilótát, hogy nyitott DRS-sel Lewis Hamilton is előzési kísérletbe kerüljön, ám végül nem változott a sorrend a mezőnynek ezen a részén.

Verstappen tehát sima győzelmet aratott az idény harmadik sprintversenyén, mögötte Piastri és Norris ért célba. Pontot szerzett továbbá Russell, Sainz, Hamilton, Leclerc, illetve Sergio Pérez.

Folytatás 16 órakor az időmérővel!

 
37. OSZTRÁK NAGYDÍJ
Június 28., PÉNTEK
Szabadedzés1. Verstappen 1:05.685
Sprintkvalifikáció1. Verstappen 1:04.686
Június 29., SZOMBAT
Sprintverseny1. Verstappen, 2. Piastri, 3. Norris
Időmérő16.00–17.00
Június 30., VASÁRNAP
A verseny (71 kör, 306.452 km) rajtja:15.00
KÖVETKEZŐ VERSENYEK
Brit Nagydíj, SilverstoneJúlius 7., 16.00
Magyar Nagydíj, MogyoródJúlius 21., 15.00
Belga Nagydíj, Spa-FrancorchampsJúlius 28., 15.00

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik