Formula–1: tradíció és innováció találkozik a Hungaroringen – videó

PATAI GERGELYPATAI GERGELY
Vágólapra másolva!
2024.07.15. 15:08
A tavalyi Magyar Nagydíj óta látványos változások történtek a paddockban (Fotó: Török Attila)
Bejártuk a megújuló Hungaroringet, amelyen már az utolsó simításokat végzik a hétvégi Magyar Nagydíj előtt – a vasárnapi futamra telt házat várnak a szervezők.

Visszafelé haladtak, a G-betűt helyezték fel először a felújított főbejárat homlokzatára – ebédidőre szépen kirajzolódott a Hungaroring felirat. A tavalyi Magyar Nagydíj óta látványos változások történtek a paddockban és a főlelátó mögötti területen, a munka első üteme május végén befejeződött, már csak az utolsó simításokat végzik a pályán.

Megérkeztek a kamionok, kanyarokban már a szponzorfeliratok virítanak, mögöttük a kavicsos részt még egyengeti a traktor, a boxutcában pedig a részletekre is figyelnek, aprólékosan pucolják a motorhome-ok ablaküvegét. Érződik, hogy mindenki tudja a dolgát, hangos szót nem hallani, egyelőre csend van a vihar előtt. Pénteken viszont felbőgnek a motorok, megtelnek a lelátók – a vasárnapi futamra már januárban elfogytak a jegyek, a szabadedzésekre és az időmérőre is már csak korlátozott számban kaphatók.

Túravezetőnk, Gyulay Zsolt elnök-vezérigazgató beszélt a legfontosabb újításokról: teljes mértékben befejeződött a közműhálózat fejlesztése, a főbejárat mellett méltó irodaházat kapott a Hungaroring, a rendezvényeket kiszolgáló tereket is bővítették. Az átalakítás persze nosztalgiával is jár, az 1986 óta álló főépületet például az idei futamon búcsúztatják el, utódja szélesebb és korszerűbb lesz. Gyulay hangsúlyozta, a negyvenedik évfordulót már új köntösben ünneplik, majd mosolyogva hozzátette, büszkeséggel tölti el, amikor a külföldi kollégái irigykednek a versenynaptárból kirobbanthatatlan Magyar Nagydíjra. S ha már évforduló: harminc éve szenvedett halálos balesetet Ayrton Senna, természetesen megemlékeznek róla a Hungaroringen, a sikánban a brazil zászlóra utalva zöld-sárgára festették a rázóköveket.

Stratégiai megállapodást kötött Gyulay Zsolt a MÁV-Volán csoport elnök-vezérigazgatójával, Pafféri Zoltánnal, hogy a jövőben közös kommunikációval, még rendszeresebb utastájékoztatással és speciális járatokkal segítsék a Hungaroringre érkezőket. Pafféri arra kérte őket, hagyják meg a pilótáknak az autóvezetést, és használják a környezetbarát, fenntartható közösségi közlekedést, amellyel jóval egyszerűbb megközelíteni a pályát – nincs dugó, nem kell parkolót keresni. A Vármegye24 napijegy 999 forintért megvásárolható, a külföldi szurkolók kedvéért F1 Travel Pass néven is elérhető lesz. A Magyar Nagydíjra különjáratok közlekednek, amelyek sofőrjei igény esetén angolul is útbaizgítást adnak. Pafféri Zoltán szerint ők is versenyeznek azért, hogy a Hungaroringről szállíthassák az utasokat…
„A vezetést hagyjuk meg a pilótáknak!”

A sok-sok változás mellett azért van, ami állandó, a dobogósok ezúttal is a pálya sziluettjét ábrázoló, bazsarózsa mintázatú, tradicionális herendi trófeát vihetnek haza. Már ha össze nem törik ugyebár, mint tavaly a második Lando Norris a győztes Max Verstappenét…

Az idén is felkészültünk mindenre – utalt Simon Attila, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatója az ominózus esetre. – Otthon voltam, amikor a feleségem szólt, hogy összetörték a vázát. Mondtam, hogy az lehetetlen, de addigra már elkezdett csörögni a telefon, egymás után kaptam a hívásokat. Egyből úgy döntöttünk, hogy a Herendi társadalmi missziója okán újra elkészítjük a trófeát, amelyet Monte-Carlóban adtunk át a Red Bullnak. Jólesett az elismerés, amit Verstappentől és Norristól kaptunk a munkánkért. Bárki is nyeri az idei futamot, a végén ismét a Herendit emelik a legmagasabbra.”

Az előző két évben Max Verstappen győzött a Hungaroringen, ám Gyulay Zsolt ezúttal inkább Lando Norris sikerére fogadna. Izgalmakból aligha lesz hiány, a fő attrakciót természetesen a vasárnapi futam jelenti, a szervezők viszont többnapos családi fesztivállal készülnek. A Liberty Media törekvése, hogy még közelebb hozza a szurkolókhoz a Formula–1 élményét – kipróbálhatják a kerékcserét, a bungee jumpingot bevállalók pedig a magasból is ráláthatnak a pályára.

A jóhoz könnyű hozzászokni, de ahogy Gyulay Zsolt mondta, a mai napig meg kell becsülnünk, hogy évről évre láthatjuk a világ legjobbjait a Hungaroringen.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik