Gasly-elsőséget, óriási Sargeant-balesetet és hosszú piros zászlós szakaszt hozott a harmadik zandvoorti edzés

H. L.H. L.
Vágólapra másolva!
2024.08.24. 12:45
Sargeant nagy valószínűség szerint nem tud részt venni a kvalifikáción a balesete után (Fotó: AFP)
Pierre Gasly (Alpine) zárt az élen a Formula–1-es Holland Nagydíj harmadik szabadedzésén, amelyen Logan Sargeant csúnya autótöréssel borzolta a kedélyeket. A baleset következtében közel háromnegyed órán keresztül állt a tréning, így a mezőny rendelkezésére eléggé korlátozott idő állt az esős időben kezdődő, majd felszáradó pályán lezajló eseményen.

A zandvoorti nyitó napon vizes, felszáradó és teljesen száraz pályán is gyűjthették az adatokat a csapatok, és a hétvége fennmaradó részében is hasonlóan változékony időre lehet számítani. Az első szabadedzésen Lando Norris a McLarennel, míg a másodikon George Russell a Mercedesszel zárt az élen, és a versenyzők értékelései alapján e két csapat készülhetett a legbizakodóbban a folytatásra.

A hazai pályán egyelőre veretlen Max Verstappen eközben második és ötödik hellyel nyitott, és az elmondása szerint kissé lassúnak is bizonyultak a riválisokhoz képest. A harmadik és egyben utolsó gyakorlás legnagyobb kérdése így az volt, a Red Bullok előretörnek, vagy tovább folytatódik a rendkívül kiélezett küzdelem az élen.

A mezőnyt ezúttal esős és hűvös idő fogadta, igaz, a nyitó naphoz képest mérséklődött a szélerősség. Noha az időmérőn várhatóan hasonló körülmények várják a mezőnyt, eleinte nem volt túl nagy a forgalom a pályán, hiszen a versenyzők fele inkább a garázsból követte az eseményeket. A pályaviszonyok egyáltalán nem voltak könnyűek, többen is – köztük a pénteki két leggyorsabb, Norris és Russell is – hibáztak, és megjárták a bukótereket.

Az első komolyabb eset a második edzésen már autót törő Nico Hülkenberg nevéhez fűződött, a fékekre panaszkodó német a 11-es kanyarnál találta el a falat az autó elejével, és noha sérült az orrkúp és az első szárny, vissza tudott evickélni a garázsba. Nem úgy, mint a nem sokkal később hibázó Logan Sargeant, aki eléggé csúnyán összetörte a Williamst az 5-6-os kanyarnál. Bár a versenyző épségben kiszállt, az autó a nagy becsapódás következtében ripityára tört, majd kigyulladt, ráadásul az eset következtében a korlát is sérült, ami hosszú piros zászlós szakaszt vont maga után. Az amerikai időmérős szereplése azonnal kétségessé vált, hiszen amellett, hogy óriási kár keletkezett az autón, a csapatfőnök, James Vowles jelezte, limitált számú alkatrész áll a rendelkezésükre. 

A megszakítás pillanatában Fernando Alonso nevével kezdődött az időlista, a kétszeres vb-elsőt Oscar Piastri és Lance Stroll követte, majd Kevin Magnussen, Sargeant, Norris, Alexander Albon, Valtteri Bottas, illetve Daniel Ricciardo sorakozott az első tízesben, míg a többiek mért kör nélkül álltak.

Az edzés háromnegyed óra várakozás után, mindösszesen két perccel a vége előtt folytatódhatott, ami nagy tülekedést okozott már a bokszutcában is. A címvédő Verstappen több előzést is végrehajtott már a bokszkijárat előtt, sőt, a fehér vonalat is átlépte, aminek okán jelenése lesz a sportfelügyelőknél az időmérő előtt.

Hiába a szűkös idő, Sergio Pérez és Cunoda Juki kivételével végül valamennyi versenyző mért kört jegyzett. A leggyorsabbnak Pierre Gasly bizonyult, a francia mögött Magnussen érkezett, majd Bottas, Norris, Alonso, Esteban Ocon, Piastri, Stroll, Hülkenberg és Carlos Sainz Jr. zárta az első tízes sorát.

A pénteki nap leggyorsabbja, Russell a 13., a csapattársa, Lewis Hamilton a 15., Charles Leclerc a 16., míg Verstappen a 17. helyen végzett.

Folytatás 15 órakor az időmérővel. 

 
34. HOLLAND NAGYDÍJ
Augusztus 23., PÉNTEK
1. szabadedzés1. Norris 1:12.322
2. szabadedzés1. Russell 1:10.702
Augusztus 24., SZOMBAT
3. szabadedzés1. Gasly 1:20.311
Időmérő15.00–16.00
Augusztus 25., VASÁRNAP
A verseny (72 kör, 306.587 km) rajtja:15.00
KÖVETKEZŐ VERSENYEK
Olasz Nagydíj, MonzaSzeptember 1., 15.00
Azeri Nagydíj, Baki Szeptember 15., 13.00
Szingapúri Nagydíj, SzingapúrSzeptember 22., 14.00

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik