F1: jövőre már nem jár pluszpont a leggyorsabb körért – „élt” hat évet

ZS. B.ZS. B.
Vágólapra másolva!
2024.10.17. 21:31
Legutóbb épp a mezőnyben ma már nem szrereplő Ricciardo miatt érte kritika a rendszert (Fotó: Getty Images)
A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) csütörtökön bejelentette, hogy hat év után 2025-től már nem osztanak pontot a versenyben futott leggyorsabb körért. Hosszú évtizedek után 2019-ben vezették be újra a rendszert, annyi kiegészítéssel, hogy a bónuszpont csak akkor járt, ha az adott versenyző a legjobb tíz között végzett.

Az eleinte izgalmasnak tűnő újításról viszont a gyakorlatban szép lassan kiderült, hogy a látványossághoz és az izgalmakhoz nem sokban járult hozzá, ráadásul sokszor azok kaparintották meg a bónuszpontot, akik a futam végén valamilyen okból be tudtak iktatni egy plusz kerékcserét, és friss gumikon száguldhattak. A rendszert legutóbb akkor érte kritika, amikor Szingapúrban a mezőny végén haladó Daniel Ricciardo egy feleslegesnek tűnő kerékcserével „elcsente” Lando Norristól a leggyorsabb kört – ezzel beleszólva a bajnoki harcba.

Szintén csütörtökön jelentették be, hogy a következő évtől még több lehetőséget kapnak a szabadedzéseken a fiatal versenyzők. Ezután autónként két tréningen, vagyis összesen négyszer kell átadni az ülést a feltörekvő tehetségeknek a tapasztalatszerzés jegyében.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik