Eb 2020: már megjelent a trófea a lüktető Marienplatzon

Vágólapra másolva!
2021.06.15. 09:54
Münchenben egyelőre csak a belvárosi nyüzsgés emlékeztet a kontinenstornára, pedig kedd este máris világbajnokok összecsapásának ad otthont az Allianz Arena: Németország Franciaországot fogadja a labdarúgó Európa-bajnokság F-csoportjában. 
A müncheniek élvezik a járvány enyhülése utáni szabadságot, és biztosak lehetünk benne, amikor igazán kell, ott lesznek a válogatott mögött – először kedd este a franciák ellen (Fotó: Árvai Károly)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
A müncheniek élvezik a járvány enyhülése utáni szabadságot, és biztosak lehetünk benne, amikor igazán kell, ott lesznek a válogatott mögött – először kedd este a franciák ellen (Fotó: Árvai Károly) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

Az égszínkék, Euro 2020-as logókkal díszített zászlókat rendre meglobogtatta az időnként feltámadó, máskor elcsendesülő szél, miközben a helyiek a Karlsplatzon csobogó szökőkutat körbeülve élvezték a napsütést, a város nyüzsgését, a kellemes szellőt.

Merthogy München, a nyári kontinenstorna egyik helyszíne, a magyar válogatott harmadik csoportmeccsének otthont adó város, a legutóbbi két vb-győztes összecsapásának hadszíntere nagyon is vibrált hétfő délután. Bajorország ékkövében sokáig kellett várni a korlátozások feloldására, a vendéglátóhelyiségek belső tereinek megnyitására, az iskolás diákok visszatérésére például csak másfél hete adtak engedélyt a hatóságok. S most, a hét első napján úgy tűnt, a helyiek minden pillanatát élvezni akarják a visszakapott szabadságnak.

A szökőkúttól a város központi részének tekinthető Marienplatz felé haladva benépesült sétálóutca tárult elénk. Az elektronikai üzletek előtt kígyózó sorokban vártak bejutásra a helyiek, a vendéglátóhelyek teraszain öltönyös üzletemberek söröztek, az új városháza előtti téren pedig a Forrest Gump című csodálatos dráma jól ismert dallamai csendültek fel. A fehér zongora mögött ülő fiatalember mindössze csendet és némi anyagi támogatást kért a szórakoztatásért cserébe, néhány méterre tőle tetőtől talpig fehérre maszkírozott, rizsparókás arisztokratának öltözött élőszobor várta, hogy az apró csengése után hirtelen mozdulattal ijesszen rá az arra ólálkodó kisgyerekekre, de természetesen a bajor népviseletben harmonikázó és dalolászó úriember sem maradhatott ki a terepszemléből. A zsongó méhkasra emlékeztető téren a futball is képviseltette magát, az egyik installáción ugyanis a főszereplő figura egyik kezében a labdát, a másikban az Eb-serleget tartja. Hogy aztán Münchenben meddig reménykedhetnek abban, hogy a makett után a hús-vér játékosok is közel kerülnek az áhított trófeához, más kérdés.

A legutóbbi, oroszországi világbajnokságon csúnyán leszerepelt az együttes, s talán ennek is betudható, hogy most a belvárosi részből kifelé haladva egyik utcasarkon sem ütközünk az Eb-t hirdető poszterekbe és táblákba.

Németország kétezerhatban világbajnokságot rendezett, három év múlva egyedül lesz az Eb-házigazdája, így a három csoportmeccs és a negyeddöntő annyira nem hozta lázba az országot, ráadásul az idei tornán sokáig a társrendezői státus megtartása is kérdéses volt. Végül München társrendező maradt, 14 500 szurkoló pedig a helyszínen nézheti meg a torna egyik legnagyobb favoritjának kikiáltott Franciaország elleni nyitó meccset. Tekintve, hogy a belépéshez 24 óránál nem régebbi negatív antigénteszt szükséges, az egyik belvárosi gyorstesztállomáson hétfő reggel arról beszéltek, másnapra közel ezer embert várnak. Vajon mire számíthatnak, az Allianz Arenánál felhúzott mobil állomásnál...

És vajon mire számíthat a német válogatott  Joachim Löw    utolsó tornáján? Az Eb-után leköszönő szövetségi kapitány közmegelégedésre Thomas Müllert és Mats Hummelst is visszahívta a keretbe, csakhogy a klasszikus befejező csatár hiánya továbbra is égető problémának tűnik, ráadásul kedd este vélhetően még Leon Goretzka játékára sem számíthat a szövetségi kapitány.

„Nem gondolok rá, hogy ez lesz az utolsó tornám a válogatottal, az utóbbi két hétben csak a sikeres felkészülés érdekelt   – mondta a német szövetségi kapitány a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón.  –     A játékosok motiváltak, párharcokat akarnak nyerni, küzdeni akarnak, éhesek a sikerre, ezt az elmúlt két hét edzésein is láttam. Ez nekem is magabiztosságot ad, nem csoda, hogy jól aludtam az utóbbi napokban.”

Az Allianz Arena készen áll az ütközetre, amikor a két csapat játékosai kikocogtak a meccs előtti utolsó edzésre, azt láthatták, hogy az egyik kapu mögött a francia, a másik mögött a német zászló színei rajzolódtak ki a háromkaréjos tribün letakart széksorain.

A színpad elkészült.

Következhet a világbajnokok előadása.

Edzésben a franciák (Fotó: Árvai Károly)
Edzésben a franciák (Fotó: Árvai Károly)

 

DIDIER DESCHAMPS NEM FOGJA VISSZA TÁMADÓIT

Hétfő délben megérkezett Münchenbe a francia válogatott. A világbajnoki címvédő két napot tölt a német városban, mielőtt továbbindul Magyarországra. Kedd este összecsap Németországgal, szerdán tréningezik a Bayern München edzőközpontjában. Didier Deschamps, a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón sokat nem árult el a várható kezdőcsapatról, inkább az ellenfélről beszélt.
„A németeknél minden poszton képzett játékosok szerepelnek, ráadásul vannak több poszton bevethető támadók, elég csak Leroy Sanét említeni   – mondta a franciák szövetségi kapitánya. – Kedd este meglátjuk, milyen felállást és taktikát választ a vetélytárs, nyilván ez a mi játékunkra is hatással lesz. Tudom, a két csapat játékereje miatt már most rangadónak számít ez az összecsapás, de mindkét együttesnek lesz még két meccse a csoportban, vagyis kedd este semmi sem dől el. Nem kérek a kelleténél több védekező feladatot a szélsőimtől, támadóimtól. Megkapják a kellő szabadságot a pályán.”
A támadók mellett a védelem hatékonyságának fontosságát hangsúlyozta     Hugo Lloris,      hozzátéve, hogy az Európa-bajnokság megnyeréséhez mindkét téren kiemelkedőt kell nyújtania a csapatnak. Cáfolta továbbá, hogy az Olivier Giroud és Kylian Mbappé között az edzőtáborban kirobbanó vita hatással lenne a válogatott szereplésére.
„Minden csapatnál előfordulhat, hogy két játékos máshogy éli meg a meccsen történteket   – jelentette ki a franciák kapusa.  – Vitájuk nem bontotta meg a csapategységet, megbeszélték egymással a problémákat, semmi hatása sem lesz a Németország elleni találkozóra. Ami a tornával kapcsolatos esélyeinket illeti, tapasztaltabbak vagyunk, mint az oroszországi vb idején. Sokat fejlődtünk, ezért nem lehet összehasonlítani a két versenysorozatot, mint ahogyan a két nyitó meccset sem. Az biztos, hogy ha sikeresen akarunk szerepelni a tornán, az első perctől kezdve a maximumot kell nyújtanunk.” 
B. A. B, N. ZS.

EURÓPA-BAJNOKSÁG, CSOPORTKÖR
1. FORDULÓ

F-CSOPORT
18.00: MAGYARORSZÁG
–Portugália, Budapest (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
21.00: Franciaország–Németország, München (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik