„Az ő világa más, mint a legtöbb 21 évesé” – Gareth Southgate Jude Bellingham formájáról

TÓTHPÁL ZOLTÁNTÓTHPÁL ZOLTÁN
Vágólapra másolva!
2024.06.30. 14:59
England Training Session And Press Conference: Round of 16 - UEFA EURO 2024
Gareth Southgate továbbra is bízik az övéiben, és nem foglalkozik a kritikákkal (Fotó: Getty Images)
Mint ismert, vasárnap este az angol labdarúgó-válogatott Szlovákia ellen lép pályára a labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőjében. Az angolok eddig gyengélkednek a tornán, emiatt a sajtótól sok kritikát is kapnak, Gareth Southgate szerint azonban csapata jól kezeli a helyzetet és már készen áll arra, hogy javítson a formáján. A szövetségi kapitány a mérkőzés előtt erről, és Jude Bellingham szerepéről is beszélt.

„A csapat sosem annyira rossz, de soha nem is olyan jó, mint azt az emberek gondolják – vágott bele a sajtótájékoztatóba Gareth Southgate, majd filozofikus mederbe terelte a beszélgetést. – Ezért nagyon óvatosnak kell lenned, hogy ne dobj ki mindent az ablakon, ne add fel azokat a dolgokat, amelyeket eddig jól csináltál, valamint ne veszítsd el a folytonosságot és az ezzel járó önbizalmat. Figyelmen kívül kell hagynod a külső véleményeket és biztosnak kell lenned abban, amit csinálsz.”

Az angolok kapitánya a sajtótájékoztatón elismerte, hogy a javulás érdekében tett eddigi változtatások részben kudarcot vallottak, ezért lehet, hogy a szlovákok ellen újabb cserékre lesz majd szükség. Emiatt várhatóan kezdőként kap lehetőséget a legutóbb remeklő Kobbie Mainoo, míg a várakozásoktól eddig elmaradó Trent Alexander-Arnold és Conor Gallagher kikerülhet a csapatból. A kritikák ellenére Southgate aligha fogja megbontani a papíron brutálisan erős Bukayo Saka, Jude Bellingham, Phil Foden, Harry Kane támadó alakzatát.

A szakember úgy látja, hogy a csapat összetartó, s a Szlovénia elleni mérkőzésen már mutatkoztak biztató jelek a válogatott játékában: „A keret nagyon együtt van, a játékosok is jól tréningeznek, és mindenkinek készen kell állnia. Lehet, hogy holnap (az interjú szombaton készült – a szerk.) öt-hat cserére is szükség lesz, de a játékosok önbizalma már növekszik, és tudják, hogy a Szlovénia elleni teljesítmény egy nagy lépés volt a jó irányba. A pálya utolsó harmadában élesebbnek és kreatívabbnak kell lennünk, de ehhez megvannak a megfelelő minőségi játékosaink.”

Az elmúlt napokban a sajtó nemcsak a válogatott, hanem Bellingham játékát is sokszor bírálta, egyes helyeken már az is szóba került, hogy talán jobb döntés lenne, ha a Real Madrid játékosa kimaradna a kezdőcsapatból. „Az idény vége felé bokasérülése volt, ezért kihagyott néhány meccset, mivel csapatával a Bajnokok Ligája-döntőre készültek – emlékeztetett a szövetségi kapitány. – A formája megváltozhat, nem aggódom amiatt, hogy hol tart ebben a tekintetben. Nagyon jól kezeli a helyzetet, és azt, hogy ilyen fiatalon mekkora elvárás van vele szemben. Úgy vélem, Bellingham világa más, mint a legtöbb huszonegy évesé, akit ismerek. Kivételesen jól kezeli ezt a helyzetet.

Southgate-et végül megkérdezték arról is, hogy sok lap szerint kiesés esetén a szlovákok elleni lehet az utolsó meccse a válogatott élén. A szakember erre a felvetésre érdemben nem kívánt reagálni. „Élvezem, hogy itt lehetek, és még néhány napig itt is szeretnék maradni. Nincs miért haza rohannom...” – hárította el az erre vonatkozó kérdést. 

EURÓPA-BAJNOKSÁG, NÉMETORSZÁG
NYOLCADDÖNTŐ
18.00: Anglia–Szlovákia, Gelsenkirchen (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
21.00: Spanyolország–Grúzia, Köln (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik