Csodagól Van Bastentől és Shaqiritől, mesterhármas Kluiverttől

KORMANIK ZSOLTKORMANIK ZSOLT
Vágólapra másolva!
2024.06.25. 12:36
Csoda születőben: Marco van Basten lábát már elhagyta a labda (Fotó: Getty Images)
Ha június 25. és labdarúgó Európa-bajnokság, akkor parádés góllal kezdünk és azzal is zárunk: az elsőt Marco van Basten lőtte, biztossá téve Hollandia 1988-as Eb-diadalát, a másodikat pedig Xherdan Shaqiri ollózta 2016-ban. Az Eb-múltat napról napra, videók révén feldolgozó sorozatunkban látunk egy mesterhármast Patrick Kluiverttől, felidézünk egy pazar német–török elődöntőt Philipp Lahmmal, továbbá követjük az aranyérem felé tartó francia, görög és portugál válogatott útját.

 

 

 BEMELEGÍTÉS AZ UEFA-VAL – HÁROM KÜLÖNLEGES GÓL A MÚLTBÓL 

(1988, Hollandia–Szovjetunió 2–0) Sorozatunkban néhányszor már majdnem használtuk „az Eb-történelem legszebb gólja” minősítést, de végül megtartottuk erre a napra: Marco van Basten, a torna hőse nem akárhol, a müncheni döntőben rúgta ezt a híres-nevezetes kapásgólt, amelyet lejjebb megnézünk még néhányszor.

(2000, Franciaország–Spanyolország 2–1) Hiába egyenlítettek a spanyolok nem sokkal korábban, a bruges-i negyeddöntő első félidejének hajrájában Patrick Vieira passzából Youri Djorkaeff egy igazítás után a rövid sarokba bombázott, a legjobb négy felé irányítva a „kékeket”.

(2008, Németország–Törökország 3–2) A törököknek szerencsét hoztak a végjátékok az alpesi Eb-n, egészen a bázeli elődöntőig: a 90. percben Philipp Lahm balról megindult, majd a Thomas Hitzlspergertől visszakapott labdát éles szögből a rövid felsőbe lőtte, döntőbe juttatva a német csapatot.

A HÁROM GÓL VIDEÓJA IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!

Marco van Basten és Ruud Gullit, az 1988-as döntő két gólszerzője (Fotó: Getty Images)

 EB-KLASSZIKUS: HOLLANDIA–SZOVJETUNIÓ 2–0 

(1988) A Szovjetunió veretlenül, a csoportkörben a döntőbeli ellenfelet is legyőzve jutott be a müncheni fináléba, míg Hollandia a házigazda nyugatnémetek kiejtésével szerzett extra erőt az utolsó összecsapásra. Nagy csata zajlott, az első gól a 32. percben született: Erwin Koeman beívelését Marco van Basten középre fejelte, a berobbanó Ruud Gullit pedig a léc alá fejelt. A csapatkapitánynak ez volt az egyetlen gólja a tornán (válogatottbeli mérlege: 66/17), Van Basten négynél tartott, és a főfogás még csak ezután jött. Az 54. percben Arnold Mühren hosszú oldalra ívelt labdájával sok mindent nem lehetett kezdeni, esetleg meglőni jobbal kapásból, de olyan éles volt a szög…

„Már a második félidőben jártunk, kissé fáradt voltam, és ahogyan láttam közeledni Arnold labdáját, azon gondolkodtam, hogy rendben, levehetem, de akkor kezdhetek csatázni a szovjet védőkkel – idézte fel a gól körüli pillanatokat Van Basten. – Sokkal egyszerűbb megoldásnak tűnt egyből megrúgni. A hatékonyságát illetően kockázatos választás, nagy szerencse kell a tökéletes kivitelezéshez, de nekem abban a pillanatban megadatott minden. Az első pillanatban fel sem fogtam, mi történt, az arckifejezésem talán árulkodott is erről. Mindenesetre fantasztikus érzés volt, hogy kettővel vezetünk, és kezdtük érezni, hogy alighanem megnyerjük a meccset.”

A GÓL IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!

A folytatásban a szovjeteknek esélyük nyílt a hátrány faragására, de Hans van Breukelen kapus jóvá tette, hogy összehozott egy tizenegyest: kivédte Igor Belanov bombáját. Hollandia két elvesztett vb-döntő után végre nagy tornát nyert, a válogatottból hatan kerültek be az 1988-as torna álomcsapatában (Van Breukelen, Van Basten és Gullit mellett Ronald Koeman, Frank Rijkaard és Jan Wouters), Van Basten öt góllal gólkirály lett, és az év végén a France Football Aranylabdáját is ő kapta meg (a voksoláson milanos klubtársai, az előző évi aranylabdás Gullit és Rijkaard végeztek a második, illetve a harmadik helyen).

Van Basten még kétszer érdemelte ki az Aranylabdát, a válogatottban 58 mérkőzésen 24 gólig jutott. Ki tudja, ezek a számok mennyivel emelkedtek volna, ha a csatár 31 évesen nem kényszerül visszavonulni – méghozzá úgy, hogy ismétlődő bokasérülései miatt karrierje gyakorlatilag 28 éves korában lezárult…

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA IDE KATTINTVA NÉZHETŐ MEG!

Patrick Kluivert (balról a második) válogatott karrierje két mesterhármasa közül az egyiket ezen a napon érte el (Fotó: Getty Images)

 EGY KARRIER NAGY NAPJA: PATRICK KLUIVERT 

(2000, Hollandia–Jugoszlávia 6–1) Az előbbi történetben játékosként Európa-bajnoki címet szerző Frank Rijkaard tizenkét évvel később már a holland válogatott szövetségi kapitányaként dolgozott, és a csoportkör hibátlan teljesítése után készült a rotterdami negyeddöntőre. Az ellenfelek, a jugoszlávok a csoportkörben játszottak hat- és hétgólos mérkőzést (3–3, 3–4), képesek voltak talpra állni 0–3-ról emberhátrányban is, de ilyen bravúr másodszor már nem fordulhatott elő: a társházigazda kiütötte őket. PATRICK KLUIVERT már 1996-ban lőtt fontos gólt Európa-bajnokságon (azzal lett meg a továbbjutás a csoportból), azonban a 2000-es volt az ő Eb-je: a csoportkörben betalált a dánoknak és a franciáknak, a jugoszlávok elleni negyeddöntőben pedig harminc perc alatt mesterhármast ért el. Minden összejött neki ezen a napon, illetve egyvalami nem: az először neki elkönyvelt harmadik holland találat végül Dejan Govedarica öngóljaként került be a jegyzőkönyvbe, azaz az Eb-történelem első mesternégyese nem lett az övé.

A VIDEÓ IDE KATTINTVA NÉZHETŐ MEG!

Érdekessége a rotterdami mérkőzésnek, hogy a jugók szépítő gólját Szavo Milosevics szerezte, aki osztozott a torna gólkirályi címén a szintén öt góllal záró Kluiverttel.

Ami a folytatást illeti, az olaszok elleni elődöntőben Kluivert kapufára lőtt egy tizenegyest, de a szétlövés elvesztése nem rajta múlt – a holland próbálkozók közül egyedül ő talált kapuba…

Az Ajaxszal többek között BL-t, a Barcelonával spanyol bajnokságot nyerő középcsatár ott volt a 2004-es Eb-n is, ám egyetlenpercnyi játéklehetőséget sem kapott, és bár még csak 27 éves volt, többé nem lépett pályára a válogatottban (mellőzésében sérülések is szerepet játszottak). Az oranjétól 79 mérkőzésen szerzett 40 góllal, gólrekorderként vonult vissza, s jóllehet a csúcs már nem az övé, a mutatói világklasszishoz méltóak.

Philipp Lahm berúgta, kezdődhet az ünneplés (Fotó: Getty Images)

 EGY KARRIER NAGY NAPJA: PHILIPP LAHM 

(2008, Németország–Törökország 3–2) Az utolsó gólt, Philipp Lahm bombáját már láttuk a bevezetőben, de érdemes felidézni a fordulatos bázeli elődöntő többi lényeges mozzanatát is: Kazim Kazim két kapufáját, a második után Ugur Boral vezető gólját; Bastian Schweinsteiger pazar perdítését, a rosszul kifutó kapust megelőző Miroslav Klose fejes gólját; és persze Semih Sentürk rövid sarokba kotort gólját, amely a 86. percben visszahozta a török reményeket.

Az est hőse persze PHILIPP LAHM volt, a Bayern Münchennel a német bajnokságtól a Bajnokok Ligájáig minden lehetséges sorozatot megnyerő jobbhátvéd, és bár tízéves válogatott pályafutása 113 mérkőzésén csak ötször talált be a kapuba, a kicsiny gyűjtemény nagy tornákon is gyarapodott. Lahm nagy gólt lőtt Costa Ricának a 2006-os vb nyitányán, eldöntötte a tárgyalt meccset a törökök ellen, és a 2012-es Eb-n is rúgott egyet a görögöknek. Leszámítva a sérülésekkel terhelt 2005-ös évet, 2004 és 2014 között kihagyhatatlan volt a német válogatottból; a csúcson, a csapatkapitányként elhódított világbajnoki cím birtokosaként vonult vissza a nemzeti csapattól.

A VIDEÓ IDE KATTINTVA NÉZHETŐ MEG!

Youri Djorkaeff (9) két gólt szerzett a 2000-es Eb-n, a spanyolok elleni volt a második (Fotó: Getty Images)

 ÚTON A DÖNTŐ FELÉ: FRANCIAORSZÁG 

(2000, Franciaország–Spanyolország 2–1) A világbajnoki címvédő franciák nagy csatát vívtak a spanyolokkal, és szerencsére is szükségük volt a győzelemhez. Zinédine Zidane felső sarkos szabadrúgással szerzett vezetést, Gaizka Mendieta büntetőből egyenlített, és még a szünet előtt jött a végül győzelmet érő, a bevezetőben már látott Youri Djorkaeff-gól. Fortuna a lefújás előtt nem sokkal sorakozott fel a franciák mögött: a spanyolok újfent tizenegyest rúghattak, Mendieta már nem volt a pályán, így Raúl futott neki a labdának, és a jobb felső sarok fölé bombázta.

A VIDEÓ IDE KATTINTVA NÉZHETŐ MEG!

Angelosz Hariszteasz őrizetlenül ugorhatott fel, be is fejelte a győztes gólt a francia kapuba (Fotó: Getty Images)

 ÚTON A DÖNTŐ FELÉ: GÖRÖGORSZÁG 

(2004, Görögország–Franciaország 1–0) A spanyolok elleni győztes csapatból öten is ott voltak a „kékek” négy évvel későbbi kezdőcsapatában – a sérült Patrick Vieira nagyon hiányzott! –, de nem sok örömüket lelték a görögök elleni negyeddöntőben. Különösen Bixente Lizarazu nem, akit Teodorosz Zagorakisz tankönyvbe illően esernyőzött, mielőtt beadott jobbról, hogy a teljesen őrizetlen Angelosz Hariszteasz gyönyörű fejessel megszerezze a vezetést. A francia csapat nem villogott ezen a tornán, ez a produkciója különösen szürke volt – a címvédő kiesett, a görögök pedig újabb csodákra készültek.

A VIDEÓ IDE KATTINTVA NÉZHETŐ MEG!

 ÚTON A DÖNTŐ FELÉ: PORTUGÁLIA 

(2016, Portugália–Horvátország 1–0) Franciaország ezúttal csak a helyszín: Lensban vívott egymással elkeseredett, a felvonultatott csillagok játéktudásához képest eseménytelen nyolcaddöntőt a két válogatott. A 117. percben Ricardo Quaresma karrierje talán legkönnyebben kivitelezett góljával döntött: Renato Sanches, Nani összjáték után Cristiano Ronaldo közelről lőtt, ezt Danijel Subasic még védte, ám a Besiktas szélsője jókor érkezett, hogy közvetlen közelről a kapuba fejelje a labdát.

A VIDEÓ IDE KATTINTVA NÉZHETŐ MEG!

Xherdan Shaqiri így bűvölte be a labdát a lengyel kapuba (Fotó: Getty Images)

 AKI LÁTTA, ALIGHA FELEJTI EL 

(2016, Svájc–Lengyelország 1–1) XHERDAN SHAQIRI három tornát felölelő Európa-bajnoki munkásságát már méltattuk sorozatunkban, és eljött az ideje, hogy a gólgyűjtemény legszebb darabját is megmutassuk: a saint-étienne-i nyolcaddöntő a 82. percben járt, amikor Shaqiri a 16-os vonaláról a lengyel kapuba ollózott. A svájci támadó megkapta a torna legszebb góljáért járó elismerést, bár alighanem jobban örült volna a továbbjutásnak; ő gólt lőtt a tizenegyespárbajban, Granit Xhaka a kapu mellé bombázott – a lengyelek jutottak be a legjobb nyolc közé.

A GÓL IDE KATTINTVA NÉZHETŐ MEG!

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA PEDIG ITT!

 EB-EREDMÉNYEK – JÚNIUS 25. 

EB 1988, NSZK
DÖNTŐ
München: Hollandia–Szovjetunió 2–0

EB 2000, BELGIUM ÉS HOLLANDIA
NEGYEDDÖNTŐ
Rotterdam: Hollandia–Jugoszlávia 6–1
Bruges: Spanyolország–Franciaország 1–2

EB 2004, PORTUGÁLIA
NEGYEDDÖNTŐ
Lisszabon, Alvalade: Franciaország–Görögország 0–1

EB 2008, AUSZTRIA ÉS SVÁJC
ELŐDÖNTŐ
Bázel: Németország–Törökország 3–2

EB 2016, FRANCIAORSZÁG
NYOLCADDÖNTŐ
Saint-Étienne: Svájc–Lengyelország 1–1, 11-esekkel 4–5
Párizs: Wales–Észak-Írország 1–0
Lens: Horvátország–Portugália 0–1, h. u.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik