Kvarachelia: Ez a legszebb nap a grúz futball történetében

Sári RolandSári Roland
Vágólapra másolva!
2024.06.27. 08:53
Kvarachelia (hetesben) szerint a grúzok minden meccset képesek megnyerni (Fotó: Getty Images)
Mint ismert, az Európa-bajnokság utolsó fordulójában Grúzia hatalmas meglepetésre 2–0-ra legyőzte Portugáliát és ezzel továbbjutott a nyolcaddöntőbe. A magyar válogatott számára sajnálatos eredménnyel záruló mérkőzés után a két gárda vezetőedzői és a meccs embere is értékelte az összecsapást.

„Ez egy vereség – jelentette ki a portugálok kapitánya, Roberto Martínez Nagyon gyengén kezdtünk és Grúziának pont erre volt szüksége. Nem volt eléggé tiszta a fejünk, próbáltunk gólt szerezni, de képtelenek voltunk rá, ami csak még nagyobb lendületet adott a grúzoknak. Ők úgy játszottak, hogy beírják magukat a történelembe, és mi ezt nem tudtuk tartani.”

„Ez volt az utolsó csoportmeccs, így próbáltam mindenkinek megadni a lehetőséget, hogy bizonyítson. Látnom kellett, ki hogyan tud nekünk segíteni egyes helyzetekben” – mondta a szakember azzal kapcsolatban, hogy szinte csak cserejátékosokkal állt fel a grúzok ellen. 

Martínez a folytatásban még a közelgő ellenfelükről, Szlovéniáról is ejtett néhány szót. 

„Nincsenek könnyű meccsek, erre a mai nap a legjobb példa. Ha nyerünk, az nem azért van, mert gyenge volt az ellenfél. Játszottunk egy felkészülési meccset már a szlovénokkal, de ez teljesen más helyzet lesz. A mai vereségünk segíteni fog benne, hogy mentálisan fel tudjunk készülni erre a találkozóra.”

A grúzok szövetségi kapitánya, Willy Sagnol nem meglepő módon szinte csak pozitívumokat tudott kiemelni a találkozót követően. 

„Azt mondtam tegnap a játékosaimnak, hogy azzal a szenvedéllyel játsszanak, mint 16-17 éves korukban, és fantasztikus munkát végeztek. Briliánsak voltak, minden elvárást sikerült felülmúlnunk.”

„Amikor te vagy a »kis« csapat, akkor nincs vesztenivalód, nem nyomja akkora súly a válladat. Mi úgy érkeztünk erre a tornára, hogy az egyetlen célunk az volt, hogy büszkévé tegyük a grúz népet, és úgy látom, ez a lehető legjobb módon sikerült is” – tette hozzá Sagnol, aki elárulta, már magában azt csodának érzi, hogy továbbjutottak, szóval majd meglátják, ez a spanyolok ellen mire lesz elég. 

A meccs legjobbjának megválasztott Hvicsa Kvarachelia kiemelte, most nagyon boldog a csapat, de holnaptól a következő mérkőzésre kell koncentrálniuk. 

„Továbbjutottunk és megkaptam Cristiano Ronaldo mezét is. Ez a legszebb nap a grúz futball történetében. Történelmet írtunk, pedig senki sem hitte, hogy ez megvalósulhat. Ha csak egy százalék esélyünk van, mi azt is képesek vagyunk megragadni.”

„Tiszteljük a spanyolokat és jól is ismerjük őket, hiszen már sokszor megmérkőztünk egymással. Nem lesz egyszerű meccs, de ma bebizonyítottuk, hogy bármelyik találkozót képesek vagyunk megnyerni. Mindent megteszünk majd, hogy a lehető legjobb formában játsszunk és küzdjünk a végsőkig” – mondta a grúzok csatára. 

EURÓPA-BAJNOKSÁG, NÉMETORSZÁG
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
F-CSOPORT
GRÚZIA–PORTUGÁLIA 2–0 
Gelsenkirchen, Arena AufSchalke, 49 616 néző. Vezette: Sandro Schärer (Stefan Lupp, Bekim Zogaj) – svájciak
GRÚZIA: Mamardasvili – Kakabadze, Gvelesziani (Kverkvelia 76.), Kasia, Locsosvili (Citaisvili, 63.), Dvali – Csakvetadze (Mekvabisvili, 81.), Kocsorasvili, Kiteisvili – Mikautadze, Kvarachelia (Davitasvili, 81.). Szövetségi kapitány: Willy Sagnol
PORTUGÁLIA: Diogo Costa – António Silva (Nélson Semedo 66.), Danilo, Goncalo Inácio – Dalot, Joao Neves (Matheus Nunes, 75.), Francisco Conceicao, Joao Palhinha (Rúben Neves, a szünetben), Pedro Neto (Diogo Jota, 75.) – C. Ronaldo (Goncalo Ramos, 66.), Joao Félix. Szövetségi kapitány: Roberto Martínez
Gólszerző: Kvarachelia (2.), Mikautadze (57. – 11-esből)
Sárga lap: Mekvabisvili (85.), ill. C. Ronaldo (28.), Pedro Neto (44.), Rúben Neves (53.)

     
AZ F-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE       
1. Portugália3215–3+26
2. Törökország3215–506
3. Grúzia31114–404
4. Csehország3123–5–21

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik