Miért fontos Suriname a holland futballnak?

SALIGA NORBERTSALIGA NORBERT
Vágólapra másolva!
2024.06.25. 08:50
Virgil van Dijk (jobbra), a hollandok hátvédcsillaga is suriname-i származású (Fotó: Getty Images)
Hollandia tetszetős futballt játszik az Európa-bajnokságon, vezeti csoportját, sokáig juthat a tornán – a csapat húzóemberei közül sokan suriname-i származásúak. A dél-amerikai országban mindössze hatszázezer ember él, de nagyon fontos térség a hollandoknak.

 

 

Élvezetes és eredményes futballt játszik Hollandia, s ha az Ausztria elleni utolsó csoportmérkőzését is megnyeri, a D-csoport első helyén végezhet a németországi Európa-bajnokságon. Ez esetben megágyazhat a sikeres szereplésnek, hiszen a nyolcaddöntőben az F-csoport második helyezettjével játszana (a Csehország, Törökország, Grúzia hármas egyikével), míg a nyolc között az E-csoport első helyezettjével (meglehet, meglepetés-csoportgyőztessel…) vagy egy csoportharmadikkal kerülne szembe. Az oranje játékerejét ismerve ez nem megoldhatatlan feladat.

Legutóbb 2004-ben játszott Eb-elődöntőt Hollandia, 1992-ben és 2000-ben bronzérmet szerzett, míg 1988-ban aranyérmes lett. E nagyszerű válogatottak kulcsjátékosai, Ruud Gullit, Frank Rijkaard, Patrick Kluivert, Edgar Davids és Clarence Seedorf egyaránt nyomot hagytak a világ labdarúgásán. S mi a közös bennük? Mindannyian suriname-i származásúak, Seedorf ott is született!

Kis történelmi kitekintő: az európaiak a 15. század végén fedezték fel a dél-amerikai guyanai partokat, 1621-ben jött létre a Holland Nyugat-indiai Társaság, amely felvirágoztatta az országot (a 19. században Holland Guyana néven holland katonagyarmat lett). Aztán 1954-től Hollandia tengeren túli tartománya, amely 1975. november 25-én vált függetlenné. Suriname népessége viszonylag kicsi, lakosságának etnikai összetétele az egyik legváltozatosabb a világon, sokszínű a kultúrája.

Hollandiában jelenleg mintegy háromszázhatvanezer suriname-i származású ember él, ez a lakosság 2.3 százaléka. Összehasonlításképpen: a jelenlegi holland Európa-bajnoki keretben ez a mutató csaknem 25 százalék, Virgil van Dijk, Xavi Simons, Ryan Gravenberch, Donyell Malen, Denzel Dumfries és Steven Berg­wijn egyaránt suriname-i származású. A jelenségről Humberto Tan, az ismert suriname-i holland sportújságíró beszélt az osztrák LAOLA1 hasábjain.

„Suriname megkerülhetetlen tényező, amikor a holland labdarúgás eredményességét vizsgáljuk – vélekedett a műsorvezetőként is dolgozó Tan. – Egy suriname-i a játék öröméért futballozik, nem azért, hogy nyerjen, sokkal jobban szórakozik, mint a holland, aki mindent meg akar beszélni, mindent tudni akar. A suriname-i futballisták inkább ösztönösen játszanak. Ha ezt kombináljuk a holland hatékonysággal, gyilkos fegyverhez jutunk. Ennek volt a kiemelkedő alakja Ruud Gullit. Az ő idejében bevett szokás volt, hogy holland politikusok nyilvánosan agitáltak a hazai labdarúgásra gyakorolt suriname-i befolyás ellen, és olyan futballedzők, mint Thijs Libregts, lustának nevezték a Gullithoz hasonló fekete bőrű játékosokat. Gullit aztán megmutatta az utcáról a stadionba vezető útjával, hogy kemény munkával sikeres lehetsz még akkor is, ha másképp nézel ki.”

Xavi Simons az egyik legígéretesebb holland tehetség

Az 1987-es aranylabdás rengeteg labdarúgót inspirált, aki aztán nagy hatással volt a közelmúlt holland futballtörténelmére. Különösen a Clarence Seedorf, Edgar Davids és Patrick Kluivert nevével fémjelzett Ajax-aranygeneráció hagyott mély nyomot, amely 1995-ben hat suriname-i származású játékossal megnyerte a Bajnokok Ligáját.

A holland futballsikerek jelentős része Suriname-hoz köthető.

EURÓPA-BAJNOKSÁG, NÉMETORSZÁG
CSOPORTKÖR, 3. FORDULÓ
D-CSOPORT
18.00: Hollandia–Ausztria, Berlin (Tv: Duna World) – élőben az NSO-n!  
18.00: Franciaország–Lengyelország, Dortmund (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik