Mindenki tudja, mi a tét: győzelem vagy bukás – Tam Courts

BORSOS LÁSZLÓBORSOS LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2024.06.23. 09:41
Tam Courts (Fotó: Kovács Péter)
Tam Courts, a Bp. Honvéd korábbi skót vezetőedzője lapunknak többek között elmondta, hazája válogatottja miként állt fel a Németország elleni nyitó meccs után a padlóról, mekkora csapást jelent Kieran Tierney kiesése, valamint a történelmi lehetőség jelentette nyomásról is megosztotta véleményét.

– A Svájc elleni csoportmérkőzés előtt Steve Clarke szövetségi kapitány nem vett részt a hivatalos sajtótájékoztatón, szombaton azonban ott volt a pódiumon. Gyakran kihagyja a médiaeseményeket?
– Nagyon fontos volt, hogy ezúttal beszéljen, mert rendkívüli mérkőzés vár a csapatára – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak Tam Courts, a Honvéd korábbi skót vezetőedzője, aki hamarosan Szaúd-Arábiában vállal munkát. – A múltban azt vettem észre, hogy Steve Clarke megosztja a médiafeladatokat a másodedzőjével, John Carverrel, így nem ritka, hogy nem vesz részt a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatókon. Elég csendes fickó, nem hiszem, hogy élvezi a szereplést, még akkor sem, ha ez is a feladatai közé tartozik.

HATALMAS VOLT A CSALÓDOTTSÁG A NÉMETEK ELLENI VERESÉG UTÁN

– Lát párhuzamot Magyarország és Skócia Európa-bajnoki szereplése között?
– Amikor áprilisban interjút adtam a Nemzeti Sportnak, azt reméltem, Skócia és Magyarország jobban teljesít majd, ám az első meccsein, sajnos, nagy csapás érte mindkét nemzetet. Skócia a félelmetes német válogatott ellen nyitotta a tornát, és roppant gyenge volt: túlságosan érzelmesen futballozott minden és szinte elfelejtette, hogy futballmeccsen vesz részt. A magyarok Svájc ellen az egyik leggyengébb teljesítményt nyújtották, amit láttam tőlük, de a második csoportmérkőzésén – Skóciához hasonlóan – javítottak.

Andrew Robertson játéka kulcsfontosságú lehet a skótoknál, a rutinos védő Liverpool Szoboszlai Dominik csapattársa (Fotó: Getty Images)

– Beavatna minket, miként élték meg a nyitó mérkőzés sokkját, s hogyan kerekedtek felül rajta?
– Eleinte hatalmas volt a csalódottság, mert nagy tornát nyitottunk, abszolút középpontba került a válogatottunk. Nyilvánvalóan nem Skócia volt a mérkőzés esélyese, de akárcsak Magyarország, az elmúlt négy évben Steve Clarke vezetésével kiválóan teljesített a nemzeti csapat, s olyan válogatottat fektetett két vállra, mint Spanyolország. Tudtuk, hogy a csapat taktikája és teljesítménye elérhet egy megfelelő szintet, amivel a házigazda feladata megnehezíthető, de közel sem tudtuk a legjobbunkat nyújtani. Hiányzott az agresszivitás, a csapatrészek összehangolt mozgása, alulmaradtunk a párharcokban, így Toni Kroos könnyedén felvehette az irányító szerepét, vezérletével Németország oda juttatta a labdát, ahová csak akarta. Ennek következményeként, a méretes vereség után a játékosoknak és a stábtagoknak a mérkőzés után el kellett ismerniük, hogy gyenge volt a produkciójuk. A média és a szurkolók értékelték az őszinte, egyenes beszédet, úgy voltak vele: próbáljuk meg újra, és javítsunk a Svájc elleni második mérkőzésen! A második csoporttalálkozó sem volt tökéletes, de jobb volt, mint a Németország elleni. A csapat visszatért a rá jellemző agresszív és előretörő játékhoz, ami korábban jellemezte. A harciasság sok gondot okozott Svájcnak, különösen a második félidőben, ugyanakkor még mindig kissé idegesnek tűnik a társaság, a labdabirtokláskor jobban kell teljesítenie. Skóciának még egy szinttel magasabb fordulatszámra kell kapcsolnia ahhoz, hogy elérje azt a szintet, amire képes. A legutóbbi találkozó önbizalmat adhatott, hiszen a játékosok talpra álltak a nagy különbségű vereség után.

SCOTT MCTOMINAY-RA NAGYON KELL FIGYELNIÜK A VÉDŐKNEK

– A Svájc elleni mérkőzésen sérülés miatt lecserélt Kieran Tierney kiesése mekkora csapást jelent?
– Kiváló játékos, jól teljesít a válogatottban, az Arsenalban és Spanyolországban szerzett tapasztalatával fontos tagja az együttesnek. Kiesése természetesen gyengíti a csapatunkat, érzékeny veszteség. Úgy tűnik, a Nottingham Forestben szereplő Scott McKenna léphet a helyébe – abban mindenki biztos lehet, hogy hatalmas elszántság és bizonyítási vágy dolgozik majd benne. Andrew Robertson és Kieran Tierney játékkapcsolata miatt általában a bal oldalon veszélyeztetünk többet, de ha az a kérdés, honnan szerezzük a góljainkat és a pálya melyik szegletében alakítjuk ki a lehetőségeinket, akkor a közepe a válasz. Az utóbbi időben befelé húzódó Scott McTominay rendkívül hatékony volt az ellenfél kapuja előtt, a skót válogatottban szerzett góljainak száma önmagáért beszél – ő a mi Szoboszlai Dominikunk, biztosan kiemelt figyelmet kap majd a magyar védőktől.

– A magyar válogatott is a bal oldalon mutatkozik sokkal aktívabbnak, Kerkez Milos előtt gyakran feltűnik Szoboszlai Dominik és Sallai Roland is a vonal mellett, telítve a területet. Milyen a jobb oldal védőmunkája?
– A jobb oldali szárnyvédő szerepkörében Anthony Ralston jól teljesít a válogatottban, de azért érződik, hogy az előző idényben csak nyolc mérkőzésen játszott a Celticben. Ha mindenki egészséges, a Brentfordban futballozó Aaron Hickey vagy az Evertont erősítő Nathan Patterson a jobbhátvédünk, ám ők sérültek. Úgy tűnik, Steve Clarke megpróbálja a megfelelő játékosokat a jobb oldalon összpontosítani, de kísérleti helyzetben van a szélen. A védelemről elmonható, hogy nem a legjobb napjait éli, a hátsó sor tagjaitól egyéni megingásokat láthattunk a tornán, de rengeteg tapasztalatuk miatt bízom abban, hogy vasárnapra összeáll a védekezés.

ŐRÜLT TEMPÓT DIKTÁL A CSAPAT, HA A LEGJOBB FORMÁJÁT HOZZA

– A közvélemény szerint Skócia csatárposzton a leggyengébb: ön szerint is hiányposzt a kilencesé?
– Nehéz lehet támadóként érvényesülni a skót válogatottban, mert a csapat nem alakít ki sok lehetőséget. A középcsatárnak olyasvalakinek kell lennie, aki intelligensen támad le és nagy sebességű passz esetén is meg tudja tartani a labdát, míg érkezik a támogatás. A ­Southamptonban szereplő Che Adams és a Hearts alkalmazásában álló Lawrence Shankland gólerős játékos, ám sajnos nem teremtenek elég sok és jó lehetőséget nekik.

– Az ilyen élet-halál meccseken lehet jelentősége, hogy a skótok valószínűleg jobban bírják majd erővel?
– Kétségtelen, hogy amikor Skócia a legjobb formáját hozza, őrült tempót diktál, a kontratámadásai és az átmeneteit nehéz követni. Olyan csapat vagyunk, amely szereti az erőteljes futballt, de szerintem a magyar játékosok tudják kezelni a helyzetet.

– Mekkora nyomás nehezedik a skót válogatottra annak tükrében, hogy még sosem jutott tovább a csoportkörből nagy tornán?
– Mivel a Németország elleni első mérkőzés annyira gyenge volt, a csapat nyugodtabban várhatja a harmadik találkozót, főleg azok után, hogy bizonyította, tudja kezelni a nyomást, helytállt a gyenge teljesítmény után. A harmadik meccsen fontos, hogy a válogatott megmutassa mindenkinek, mit is tud valójában, és győzzön. A négy pont megszerzése a lényeg, hiszen mindenki tudja, mi a tét: győzelem vagy bukás.

– A skót szurkolókon semmi sem múlik majd…
– Amikor Skócia kijut a világbajnokságra vagy az Európa-bajnokságra, mindenki a szurkolóiról beszél. Szeretik jól érezni magukat, szurkolni a csapatnak, nyitottak arra, hogy megismerjenek különböző nemzeteket. Életemben nem hallottam még olyan erőteljesnek a skót himnuszt, mint a Svájc elleni mérkőzésen, de jártam már a Puskás Arénában is, tapasztaltam, milyen hangulatot teremtenek a magyar szurkolók, úgyhogy a vasárnapi mérkőzésen is kiváló légkör lesz, ami elősegítheti, hogy élvezetes, jó színvonalú mérkőzést lássunk. A döntetlen mindkét válogatott sorsát megpecsételné, úgyhogy nyílt sisakos meccset várok, amelyen Skócia győz – viszont ha kiesik, Magyarországnak szurkolok az Európa-bajnokságon.

MAGYARORSZÁG
Kapusok: 12 – Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), 1 – Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), 22 – Szappanos Péter (Paksi FC)
Védők: 3 – Balogh Botond (Parma – Olaszország), 21 – Botka Endre (Ferencvárosi TC), 24 – Dárdai Márton (Hertha BSC – Németország), 5 – Fiola Attila (Fehérvár FC), 2 – Lang Ádám (Omonia – Ciprus), 6 – Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), 4 – Szalai Attila (SC Freiburg – Németország)
Középpályások: 14 – Bolla Bendegúz (Servette – Svájc), 26 – Kata Mihály (MTK Budapest), 11 – Kerkez Milos (AFC Bournemouth – Anglia), 15 – Kleinheisler László (Hajduk Split – Horvátország), 8 – Nagy Ádám (Spezia – Olaszország), 18 – Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), 7 – Loic Nego (Le Havre – Franciaország), 13 – Schäfer András (Union Berlin – Németország), 17 – Callum Styles (Sunderland – Anglia)
Támadók: 9 – Ádám Martin (Ulszan HD – Dél-Korea), 23 – Csoboth Kevin (Újpest FC), 16 – Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), 25 – Horváth Krisztofer (Kecskeméti TE), 20 – Sallai Roland (SC Freiburg – Németország), 10 – Szoboszlai Dominik (Liverpool FC – Anglia), 19 – Varga Barnabás (Ferencvárosi TC)
Szövetségi kapitány: Marco Rossi (olasz-magyar)

A-CSOPORT 
JÚNIUS 14., PÉNTEK
München: Németország–Skócia 5–1
JÚNIUS 15., SZOMBAT
Köln: Magyarország–Svájc 1–3
JÚNIUS 19., SZERDA
Stuttgart: Németország–MAGYARORSZÁG 2–0
Köln: Skócia–Svájc 1–1
JÚNIUS 23., VASÁRNAP
21.00, Stuttgart: Skócia–MAGYARORSZÁG
21.00, Frankfurt: Svájc–Németország

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik