Nyolc csapat játszik kedden a labdarúgó Eb-n: három továbbjutó és egy kieső biztos, a további négynek saját kezében a sorsa

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2024.06.25. 11:32
Edzésben az angolok; ha ők nyernek kedden, akkor a magyar csapatot is bejuttatják a legjobb 16 közé (Fotó: Getty Images)
A labdarúgó Európa-bajnokság keddi programjában pályára lépő válogatottak közül három (Anglia, Franciaország, Hollandia) már ott van a nyolcaddöntőben, négynek (Ausztria, Dánia, Szerbia, Szlovénia) több-kevesebb esélye van arra, hogy kövesse őket, egyedül Lengyelország számára nincs igazi tétje a harmadik csoportmeccsnek. Nézzük, milyen utak lehetségesek!

 

C-CSOPORT – a keddi program
21.00: Anglia–Szlovénia, Köln (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!
21.00: Dánia–Szerbia, München (Tv: Duna World) – élőben az NSO-n!

     
A C-CSOPORT ÁLLÁSA       
1. Anglia

2

1

1

2–1

+1

4

2. Szlovénia

2

2

2–2

  0

2

3. Dánia

2

2

2–2

  0

2

4. Szerbia

2

1

1

1–2

–1

1

ANGLIA: ha győz, biztosan csoportelsőként jut tovább; ha döntetlent játszik, és Dánia úgy nyer, hogy jobb lesz a gólkülönbsége (vagy azonos gólkülönbség esetén több lesz a szerzett gólja), a második helyen jut tovább; ha kikap, és a másik mérkőzésen Dánia nyer, akkor visszacsúszik a harmadik helyre, persze továbbjut úgy is. (Ne feledjük: angol győzelem esetén a magyar válogatott is bejut a nyolcaddöntőbe – részletek itt!)

SZLOVÉNIA: ha győz, a csoport első vagy második helyén továbbjut; ha döntetlent ér el, lehet második vagy harmadik, és biztosan továbbjut; ha kikap, a vereség különbségétől és a másik mérkőzés eredményétől függően harmadik vagy negyedik lesz, előbbi esetben megőriz némi esélyt a továbbjutásra.

DÁNIA: ugyanaz a helyzet, mint a szlovén válogatott esetében, vagyis a győzelem és a döntetlen biztos továbbjutást jelent, a vereség nagy valószínűséggel kiesést.

SZERBIA: ha győz, második vagy harmadik lesz, és biztosan továbbjut; ha döntetlent ér el, és Szlovénia vereséget szenved, a két válogatott gólkülönbségének összevetése után feljöhet a harmadik helyre, és megőriz némi esélyt a továbbjutásra; ha kikap, biztosan a negyedik helyen végez, és nem jut tovább. 


D-CSOPORT – a keddi program
18.00: Hollandia–Ausztria, Berlin (Tv: Duna World) – élőben az NSO-n!  
18.00: Franciaország–Lengyelország, Dortmund (Tv: M4 Sport) – élőben az NSO-n!

A D-CSOPORT ÁLLÁSA       
1. Hollandia

2

1

1

2–1

+1 

4   

2. Franciaország

2

1

1

1–0

+1 

4   

3. Ausztria

2

1

1

3–2

+1 

3   

4. Lengyelország

2

2

2–5

–3 

0   

HOLLANDIA: ha legyőzi Ausztriát, vagy döntetlent játszik, biztosan az első két hely valamelyikén jut be a nyolcaddöntőbe (hogy melyiken, az függ a franciák keddi eredményétől, illetve a két csapat gólkülönbségének összevetésétől); osztrák győzelem esetén akár a harmadik helyre is visszacsúszhat, igaz, akkor is továbbjut.

FRANCIAORSZÁG: hasonló a helyzete Hollandiához: pontszerzés esetén biztosan első vagy második, ha kikap, lehet harmadik is, de akkor is nyolcaddöntős.

AUSZTRIA: győzelem esetén csoportelső is lehet, de a legrosszabb esetben csoportmásodik; ha döntetlent ér el, a legjobb csoportharmadikok egyikeként biztosan továbbjut; ha kikap, akkor is, feltéve, hogy a veresége ötgólosnál kisebb lesz.

LENGYELORSZÁG: bármi lesz is az eredmény, a csoport negyedik helyén végez. 

  1.  egymás ellen szerzett több pont
  2.  egymás elleni jobb gólkülönbség
  3.  egymás ellen több szerzett gól
  4.  ha az 1–3. pontok alapján nem dönthető el a sorrend, akkor azokat újra kell alkalmazni a továbbra is azonosan állók között játszott mérkőzésekre.
  5.  az összes csoportmeccsen elért jobb gólkülönbség
  6.  az összes csoportmeccsen szerzett több gól
  7.  ha két csapat áll azonos pontszámmal és az utolsó mérkőzést egymás ellen játszották, akkor a mérkőzés után tizenegyespárbajt rendeznek
  8.  alacsonyabb fair play pontszám (sárga lap: 1 pont, piros lap második sárga után/azonnali piros: 3 p.)
  9.  az Eb-selejtező összesített rangsorában elért jobb helyezés
a rangsorolás szabályai azonos pontszám esetén CSOPORTON BELÜL


 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik