A spanyolok minden döntőjüket megnyerték 2001 nyara óta, Kane el van átkozva?

DOMONKOS BÁLINTDOMONKOS BÁLINT
Vágólapra másolva!
2024.07.15. 11:14
A spanyolok szinte képtelenek veszíteni, Harry Kane viszont nem tud trófeákat nyerni (Fotók: Getty Images)
Mint ismert, a spanyol válogatott története során negyedszer nyerte meg a labdarúgó Európa-bajnokságot, miután a berlini fináléban 2–1-re győzött Anglia ellen. A spanyol érdekeltségű döntőkben 2001 óta mindig a spanyol csapat nyert a Bajnokok Ligájában, az Európa-ligában (és elődjében, az UEFA-kupában), a világbajnokságokon és Európa-bajnokságokon. Miközben Harry Kane képtelen trófeát nyerni, Rodri 2023 kezdete óta kétszer annyi trófeát nyert, mint ahány meccset veszített. Az Eb-döntő érdekességei.

Már a kezdőcsapatok kihirdetésekor több rekord is megdőlt: a spanyoloknál Lamine Yamal, az angoloknál Kobbie Mainoo is ott volt a kezdőben, Eb- vagy vb-döntőben pedig most volt példa először arra, hogy két tinédzser is a pályán legyen a kezdetektől. A spanyol tehetség 17 évesen és 1 naposan a legfiatalabb játékos lett, aki egy nagy torna döntőjében volt érdekelt megdöntve Pelé 1958-ban felállított csúcsát, amikor 17 évesen és 249 naposan lépett pályára az egyetlen háromszoros világbajnok.

Az angol csapat kezdőjébe nevezte Gareth Southgate azt a Luke Shaw-t, aki februári sérülése óta (147 nap) nem volt ott egyszer sem a kezdő sípszótól kezdve a pályán, ezzel az olasz Marco Delvecchio (2000) után ő az első, aki egy Eb-n a döntőben kezd először az Eb-ken. Hogy miért nevezhette őt Southgate? Nos, ő volt az egyetlen a 22 játékos közül, aki lőtt már gólt egy nagy torna fináléjában.

 

A spanyol csapat kapitánya, Álvaro Morata 17. Európa-bajnoki meccsén lépett pályára, ezzel ő a sorozat legtöbb meccsén szereplő spanyol játékosa.
Az angoloknak a spanyolok elleni döntő már a 45. mérkőzésük volt az Európa-bajnokságokon, ezzel toronymagasan ők játszották a legtöbb meccset Eb-cím nélkül – a lista második helyén Belgium áll 26 meccsel.

Lamine Yamal az első spanyol és összességében az ötödik labdarúgó, aki legalább négy gólpasszt osztott ki egy Európa-bajnokságon. Ez korábban csak Steven Zubernek (2020, Ausztria), Aaron Ramsey-nek (2016, Wales), Eden Hazard-nak (2016, Belgium) és Ljubinko Drulovicsnak (2000, Jugoszlávia) sikerült. Yamal egyébként a torna során 19 helyzetet alakított ki (ebből nyolc nagy helyzet volt), s öt gólhoz járult hozzá (egy gól, négy gólpassz). A nagy helyzeteket tekintve pedig Sallai Rolandot, Cody Gakpót és Nico Williamset előzi meg, akik egyaránt négy nagy helyzetet hoztak össze

Cole Palmer 2000 óta az első csereként beálló játékos, aki egyenlítő gólt szerzett egy Európa-bajnokság döntőjében. 24 évvel ezelőtt a francia Sylvain Wiltord tette meg ugyanezt, s nyertek is 2–1-re. A támadó középpályás egyébként a harmadik különböző Chelsea-labdarúgó, aki gólt szerzett Eb-döntőben, hiszen a spanyolok előző, 2012-es sikere során Fernando Torres és Juan Mata is betalált.

„A torna legjobb csapata volt a jobb csapat a döntőben, és most már egyedüliként rekorder a négy Európa-bajnoki címével” – emelte ki a mérkőzésről szóló összegzésében az Opta.

Gareth Southgate viszonylag hamar, a 61. percben lecserélte kapitányát, a gólkirályi címre is hajtó Harry Kane-t, akinek az előző és a mostani Eb döntőjében együttvéve összesen egyetlen labdaérintése volt az ellenfél 16-osán belül.

Kétségtelen, Kane-nek a társak sem segítettek, ugyanis amíg a spanyolok 82 százalékos hatékonysággal passzoltak a támadóharmadban, addig az angolok csak 47.1 százalékkal.

Többekben is felvetődött, de tényleg úgy fest, hogy átok ül a Bayern München támadóján, hiszen Kane-nel a német rekordbajnok is trófea nélkül maradt, ám ő alighanem nyolc gólkirályi címét is elcserélné egy csapattal nyert kupára.

Kane ellenpólusa Rodri lehet, aki 2023 kezdete óta kétszer annyi trófeát nyert (8), mint ahány meccset veszített (4), ráadásul a 2022–2023-as BL-döntő és BL-idény legjobbjának, a 2023-as Nemzetek Ligája legjobb játékosának és most az Eb legjobb játékosának is megválasztották, a klubvb-n pedig gólkirály volt.

Nemcsak Rodri tudja, hogy kell nyerni, a spanyol válogatottat irányító Luis de la Fuente lett ugyanis az első szövetségi edző/kapitány, aki U19-es, U21-es és felnőtt Európa-bajnokságot, illetve Nemzetek Ligáját is nyert. A kapus Unai Simón és a csatár Mikel Merino mindkét korosztályos válogatottban s a felnőtteknél is szerepelt.

A 2023 elején kinevezett De la Fuente egyébként a harmadik legidősebb Eb-győztes kapitány, hiszen 63 évesen és 23 naposan ért a csúcsra. Luis Aragonés (Spanyolország) 2008-ban 69 éves és 337 napos, Otto Rehhagel (Görögország) 2004-ben 65 évesen és 330 naposan diadalmaskodott.

Egészen elképesztő, de 2001 óta nem volt olyan spanyol érdekeltségű döntő a Bajnokok Ligájában, az Európa-ligában (és elődjében, az UEFA-kupában), az Európa-bajnokságokon és világbajnokságokon, melyet nem a spanyol csapat nyert meg. Az említettek közül bármelyik sorozatról is legyen szó, ebben az időszakban összesen 27 finálét (!) nyertek meg a spanyolok. Ezidő alatt mindössze három spanyol vesztes volt, de mindháromnak spanyol volt az ellenfele: a Sevilla a 2006–2007-es kiírásban az UEFA-kupát az Espanyol ellen hódította el, míg a Real Madrid a 2013–2014-es és a 2015–2016-os BL-döntőben is legyőzte városi riválisát, az Atléticót).

Spanyolország egymás után negyedik döntőjét nyerte meg Európa-bajnokságon és világbajnokságon, ezzel első európai csapatként tudott sorozatban négy fináléban diadalmaskodni (2008, 2010, 2012, 2024) – meg kell jegyezni ugyanakkor, hogy Spanyolország a Nemzetek Ligája 2021-es kiírásában elveszítette a Franciaország elleni döntőjét, 2023-ban viszont győzött Horvátország ellen. Spanyolország abban is egyedi, hogy a 2023–2024-es Eb-szezonban mind a 13 mérkőzését megnyerte, hatot a selejtezőben, és a vasárnap esti volt – szintén páratlan módon – a hetedik diadala a németországi tornán.

Ezzel szemben az angol lett az első válogatott, amely egymás után két Eb-döntőt bukott el. Korábban kétszer fordult elő, hogy az előző torna finalistája érdekelt legyen az utolsó mérkőzésen is, de Németország 1980-ban és 1996-ban is győzni tudott.

Nekik sikerült eddig ugyanabban az évben BL-t és Eb-t is nyerniük
1964: Luis Suárez (Inter, Spanyolország)
1988: Hans van Breukelen, Ronald Koeman, Berry van Aerle, Gerald Vanenburg (PSV, Hollandia)
2012: Fernando Torres, Juan Mata (Chelsea, Spanyolország)
2016: Cristiano Ronaldo, Pepe (Real Madrid, Portugália)
2020 (2021): Jorginho (Chelsea, Olaszország)
2024: Dani Carvajal, Joselu, Nacho (Real Madrid, Spanyolország)

Hárommal gyarapodott azok száma, akik ugyanabban az évben Bajnokok Ligáját és Európa-bajnokságot is nyertek, hiszen a Real Madrid három BL-győztese volt ott az Eb-fináléban is: Dani Carvajal, Joselu és Nacho, ám utóbbi kettő az idény végeztével elhagyta a „királyiakat”, előbbi viszont Pepe és Cristiano Ronaldo után mindössze a harmadik Real Madrid-labdarúgó, aki mindkét meccsen kezdő volt.

Az angolok úgy jutottak döntőbe és kaptak ott ki, hogy hét meccsükön mindössze 6.43-as várható gólszámot tudtak összekaparni. Hogy ez milyen kevés, azt jelzi, hogy Horvátország 7.10-es xG-vel három meccs után, már a csoportkörben búcsúzott.

Az angolok sok dologba próbáltak kapaszkodni: Berlinben például a mostanit megelőzően egyszer sem veszítettek mérkőzést (négy győzelem, két döntetlen), ennél jobb mérlegük pedig csak Helsinkiben (8), Amszterdamban (7) és Sunderlandben (7) van. Sőt, Southgate irányítása alatt a „háromoroszlánosok” vasárnapi mérkőzéseik 82.4%-át nyerték meg (17 meccsen 14 győzelem), ez pedig a legjobb mutató a hét bármely napja közül az angolok esetében.

A francia Francois Letexier lett az Eb-döntők legfiatalabb játékvezetője, aki 35 évesen és 81 naposan vezényelte le az esti finálét – írta a labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet, az IFFHS.

EURÓPA-BAJNOKSÁG, NÉMETORSZÁG
DÖNTŐ
SPANYOLORSZÁG–ANGLIA 2–1 (0–0)
Berlin, Olimpiai Stadion, 71 000 néző. Vezette: Francois Letexier (Cyril Mugnier, Mehdi Rahmouni) – franciák
SPANYOLORSZÁG: Unai Simón – Carvajal, Le Normand (Nacho, 83.), Laporte, Cucurella – Rodri (Zubimendi, a szünetben), Fabián Ruiz – Yamal (Merino, 89.), Dani Olmo, Nico Williams – Morata (Oyarzabal, 68.). Szövetségi kapitány: Luis de la Fuente
ANGLIA: Pickford – Walker, Stones, Guéhi – Saka, Mainoo (Palmer, 70.), Rice, Shaw – Foden (Toney, 89.), Bellingham – Kane (Watkins, 61.). Szövetségi kapitány: Gareth Southgate
Gólszerző: Nico Williams (47.), Oyarzabal (86.), ill. Palmer (73.)
Sárga lap: Olmo (31.), ill. Kane (25.), Stones (53.), Watkins (90+1.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik