Kétszer szereztek vezetést, és a második gól már elég volt: Spanyolország negyedszer is Európa-bajnok!

Vágólapra másolva!
2024.07.14. 22:47
A második spanyol gólöröm – Mikel Oyarzabal gólja döntött (Fotó: Szabó Miklós)
Spanyolország 2–1-re legyőzte Angliát a labdarúgó Európa-bajnokság vasárnap esti berlini döntőjében, és története során negyedszer is a kontinens legjobbja lett. Az első félidő nem hozott gólt, a második elején Nico Williams vezetést szerzett a spanyoloknak, és bár Cole Palmer egyenlített, a 86. percben egy másik cserejátékos, Mikel Oyarzabal is a kapuba talált – az ő közeli találata döntött.

 

EURÓPA-BAJNOKSÁG, NÉMETORSZÁG
DÖNTŐ
SPANYOLORSZÁG–ANGLIA 2–1 (0–0)
Berlin, Olimpiai Stadion, 71 000 néző. Vezette: Francois Letexier (Cyril Mugnier, Mehdi Rahmouni) – franciák
SPANYOLORSZÁG: Unai Simón – Carvajal, Le Normand (Nacho, 83.), Laporte, Cucurella – Rodri (Zubimendi, a szünetben), Fabián Ruiz – Yamal (Merino, 89.), Dani Olmo, Nico Williams – Morata (Oyarzabal, 68.). Szövetségi kapitány: Luis de la Fuente
ANGLIA: Pickford – Walker, Stones, Guéhi – Saka, Mainoo (Palmer, 70.), Rice, Shaw – Foden (Toney, 89.), Bellingham – Kane (Watkins, 61.). Szövetségi kapitány: Gareth Southgate
Gólszerző: Nico Williams (47.), Oyarzabal (86.), ill. Palmer (73.)
Sárga lap: Olmo (31.), ill. Kane (25.), Stones (53.), Watkins (90+1.)

A MÉRKŐZÉST PERCRŐL PERCRE KÖVETŐ TUDÓSÍTÁSUNK IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!

A kezdés után sokan a Luke Shaw, Lamine Yamal párharcot várták a legjobban, mondván, ezen az oldalon dől el a győzelem, s nem is kellett sokat várni az első összecsapásukra. Két perc sem telt el a találkozóból, s az angol balhátvéd könnyedén elválasztotta a labdától a spanyolok tinijét.

Ahogy várni lehetett, Spanyolország lépett fel kezdeményezőbben, többet birtokolta a labdát, és próbálta feltörni Anglia védelmét. Aztán Declan Rice kapott ajándéklabdát az ellenfél térfelének közepén, de ahelyett, hogy előreiramodott volna, inkább a biztonsági (hátra)passzt választotta. A másik oldalon John Stones mentett hatalmasat Nico Williams megindulását követően.

Előbb a jobb oldalról Kyle Walker, majd a balról Luke Shaw beadása keltett némi riadalmat, de a spanyol védők elhárították a veszélyt. Az első fél órában a spanyolok bal oldala sokkal aktívabb volt Nico Williamsszel, mint a jobb Lamine Yamallal, ám igazán nagy helyzetet nem tudott kidolgozni a Luis de la Fuente irányította csapat. A mérkőzés néhány pillanatra felpörgött, Harry Kane nagy igyekezetében letalpalta Fabián Ruizt, amiért sárga lapot kapott, talán nem sokan fogadtak arra, hogy az angol csatár kapja a meccs első szigorú figyelmeztetését.

Harry Kane (balra) sárga lapos figyelmeztetéssel került bele a jegyzőkönyvbe (Fotó: Szabó Miklós)

Amikor Lamine Yamalnál volt a labda, Luke Shaw rendre nagyszerűen avatkozott közbe. Nico Williams így áthúzódott a jobb szélre, próbált némi zavart kelteni az angol védők között, de ez sem volt sikeres húzás. Az első, kapura tartó lövésre 45 percet kellett várni: szabadrúgás után Phil Foden lőtte a labdát éles szögből gyengén Unai Simón kezébe.

Az első félidőben a spanyolok hiába birtokolták többet a labdát, nagy helyzetet nem tudtak kidolgozni, tanácstalanok voltak, míg az angolok labdaszerzés után túlságosan lassan és pontatlanul építkeztek, így nem keltett meglepetést, hogy nem született gól az első félidőben.

Az Eb-n kiválóan teljesítő Rodrit a szünetben sérülés miatt le kellett cserélni, ám ez nem okozott fennakadást, sőt! A 47. percben Daniel Carvajal, Lamine Yamal és Nico Williams összjátéka után utóbbi nagyszerűen lőtte ki a kapu bal alsó sarkát – megszerezte Spanyolország a vezetést (a 17 éves Lamine Yamal már a negyedik gólpasszát adta az Európa-bajnokságon). 1–0

Nico Williams (balra) lőtte a vezető gólt, de Lamine Yamal is benne volt az akcióban (Fotó: Szabó Miklós)

Dani Olmo másfél perccel később lezárhatta volna a kérdéseket, ám nagy helyzetben a bal oldali kapufa mellé lőtte a labdát. Álvaro Morata és Nico Williams előtt is adódott lehetőség. Az angol támadójáték akadozott, úgyhogy hatalmas meglepetést keltett, amikor Gareth Southgate lecserélte a csapatkapitányt, egyben a csapat legveszélyesebb csatárát, Harry Kane-t…

Jude Bellingham a 64. percben először került helyzetbe, amikor a tizenhatos előterében gyönyörű labdaátvétel után ballal lőtt, de nem találta el a kaput. Néhány perccel később Jordan Pickford tartotta meccsben Angliát, miután Lamine Yamal lövését követően hatalmasat védett. Southgate-hez hasonlóan Luis de la Fuente is lecserélte középcsatárát: Álvaro Moratát a mozgékonyabb Mikel Oyarzabal váltotta. Csakhogy nem a spanyolok, hanem az angolok villantak meg: Jude Bellingham passza után a három perce pályán lévő Cole Palmer a jobb alsóba lőtt. 1–1

Cole Palmer (balról a második) becserélése után gyorsan egyenlített (Fotó: Szabó Miklós)

Az egyenlítés után az angolok visszaálltak, a spanyolok pedig igyekeztek megszerezni a második góljukat: mesteri összjáték után Lamine Yamal ismét hatalmas helyzetbe került, de Jordan Pickford újfent nagyszerűen védett.

Spanyolország ment előre, és a 86. percben Marc Cucurella bal oldali beadása nyomán a középen berobbanó, csereként beküldött Mikel Oyarzabal megelőzte Marc Guéhit, és szépen Pickford mellett a halóba lőtt (az ismétlés megmutatta: centik híján les volt). 2–1

Spanyolország Európa-bajnok lett – és a tornán mutatott játéka alapján megérdemelten ért fel a csúcsra, immár negyedik alkalommal nyerve kontinensbajnoki címet.

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!

A DÖNTŐT FELVEZETŐ ÉLŐ HÍRFOLYAMUNK IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL!


SPANYOLORSZÁG
Kapusok: 1 – David Raya (Arsenal – Anglia), 13 – Álex Remiro (Real Sociedad), 23 – Unai Simón (Athletic Bilbao)
Védők: 2 – Dani Carvajal (Real Madrid), 24 – Marc Cucurella (Chelsea – Anglia), 12 – Álex Grimaldo (Bayer Leverkusen – Németország), 14 – Aymeric Laporte (Al-Naszr – Szaúd-Arábia), 3 – Robin Le Normand (Real Sociedad), 4 – Nacho (Real Madrid), 22 – Jesús Navas (Sevilla), 5 – Dani Vivian (Athletic Bilbao)
Középpályások: 16 – Rodri (Manchester City – Anglia), 18 – Martín Zubimendi (Real Sociedad), 6 – Mikel Merino (Real Sociedad), 8 – Fabián Ruiz (Paris Saint-Germain – Franciaország), 20 – Pedri (FC Barcelona), 25 – Fermín López (FC Barcelona), 15 – Álex Baena (Villarreal)
Támadók: 9 – Joselu (Real Madrid), 7 – Álvaro Morata (Atlético Madrid), 10 – Dani Olmo (RB Leipzig – Németország), 21 – Mikel Oyarzabal (Real Sociedad), 26 – Ayoze Pérez (Real Betis), 11 – Ferran Torres (FC Barcelona), 17 – Nico Williams (Athletic Bilbao), 19 – Lamine Yamal (FC Barcelona)
Szövetségi kapitány: Luis de la Fuente


ANGLIA
Kapusok: 23 – Dean Henderson (Crystal Palace), 1 – Jordan Pickford (Everton), 13 – Aaron Ramsdale (Arsenal)
Védők: 15 – Lewis Dunk (Brighton), 22 – Joe Gomez (Liverpool), 6 – Marc Guéhi (Crystal Palace), 14 – Ezri Konsa (Aston Villa), 3 – Luke Shaw (Manchester United), 5 – John Stones (Manchester City), 12 – Kieran Trippier (Newcastle), 2 – Kyle Walker (Manchester City)
Középpályások: 8 – Trent Alexander-Arnold (Liverpool), 16 – Conor Gallagher (Chelsea), 26 – Kobbie Mainoo (Manchester United), 4 – Declan Rice (Arsenal), 25 – Adam Wharton (Crystal Palace)
Támadók: 10 – Jude Bellingham (Real Madrid – Spanyolország), 20 – Jarrod Bowen (West Ham), 21 – Eberechi Eze (Crystal Palace), 11 – Phil Foden (Manchester City), 18 – Anthony Gordon (Newcastle), 9 – Harry Kane (Bayern München – Németország), 24 – Cole Palmer (Chelsea), 7 – Bukayo Saka (Arsenal), 17 – Ivan Toney (Brentford), 19 – Ollie Watkins (Aston Villa)
Szövetségi kapitány: Gareth Southgate


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik