Gakpo és Malen elintézte, Hollandia három góllal legyőzte Romániát

Vágólapra másolva!
2024.07.02. 17:45
Cody Gakpo (balra) gólt lőtt, majd gólpasszt adott a holland csapatban (Fotó: Getty Images)
Hollandia 3–0-ra legyőzte Romániát a labdarúgó Európa-bajnokság kedd kora esti müncheni nyolcaddöntőjében, és bejutott a legjobb nyolc közé. A románok bátor támadójátékkal kezdtek, aztán az első félidő közepe táján Cody Gakpo megszerezte a vezetést a hollandoknak, akik onnantól kézben tartották az irányítást, akár háromnál is több góllal is nyerhettek volna. Az oranje Törökország ellen játszik a negyeddöntőben.

 

EURÓPA-BAJNOKSÁG, NÉMETORSZÁG 
NYOLCADDÖNTŐ
ROMÁNIA–HOLLANDIA 0–3 (0–1)
München, Allianz Aréna, 65 012 néző. Vezette: Felix Zwayer (Stefan Lupp, Marco Archmüller) – németek
ROMÁNIA: Nita – Ratiu, Dragusin, Burca, Mogos (Racovitan, 38.) – M. Marin (Cicaldau, 72.) – Hagi (Alibec, 72.), R. Marin, Stanciu (Olaru, 88.), Man – Dragus (Mihaila, 72.). Szövetségi kapitány: Edward Iordanescu
HOLLANDIA: Verbruggen – Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Aké (Van de Ven, 69.) – Schouten (Veerman, 69.), Simons, Reijnders – Bergwijn (Malen, a szünetben), Depay (Blind, 90+2.), Gakpo (Weghorst, 84.). Szövetségi kapitány: Ronald Koeman
Gólszerző: Gakpo (20.), Malen (83., 90+3.)
Sárga lap: M. Marin (67.), Stanciu (82.), ill. Dumfries (78.)

A MÉRKŐZÉST PERCRŐL PERCRE KÖVETŐ TUDÓSÍTÁSUNKAT IDE KATTINTVA OLVASHATJÁK!

HÁROM ÉVVEL EZELŐTT BUDAPESTEN, ezúttal Münchenben gyülekezett a narancsmezes holland drukkersereg. Akkor a Csehország elleni nyolcaddöntőre készült az oranje, és kisebb meglepetésre 2–0-ra kikapott a Puskás Arénában rendezett találkozón. Kedden Románia volt az ellenfél, és ismét esélyesként készülhettek a hollandok, nyilvánvalóan abban bíztak, hogy sikerül érvényesíteni a papírformát.

Ronald Koeman szövetségi kapitány váratlant húzott, a kezdőcsapatba nevezte Steven Bergwijnt, aki eddig egyetlen percet sem játszott az Európa-bajnokságon. Ezt megelőzően június 6-án, a Kanada ellen 4–0-ra megnyert felkészülési mérkőzésen kapott csereként 28 percet. Rutintalannak mondjuk nem lehet nevezni, ez volt a 34. válogatott fellépése, és huszadik alkalommal volt kezdő, a 2022-es vb-n pedig négy találkozón is szerepet kapott. Igaz, ezeken egyetlen gólt sem szerzett.

Ianis Hagit fejsérülés miatt rögtön az első percekben ápolni kellett, kötéssel a fején folytatta a mérkőzést. Xavi Simons távoli lövését könnyedén védte Florin Nita, de a románok egyáltalán nem játszottak alárendelt szerepet. Sőt az első tíz percben nagyrészt a hollandok térfelén zajlott a játék. Az első román próbálkozásra azonban csaknem negyedórát kellett várni, Dennis Man ballábas lövése után a labda nem sokkal ment a kapu fölé. A túloldalon Cody Gakpo viszont már nem hibázott, megszerezte a vezetést a hollandoknak (0–1).

Cody Gakpo a vezető gólt lövi (Fotó: Getty Images)

A Liverpool csatára harmadszor volt eredményes a németországi tornán, és a gólkirályi cím egyik legfőbb várományosává lépett elő. Mellesleg ez volt a 12. gólja a válogatottban, ebből hármat Németországban szerzett, hármat pedig a 2022-es vb-n, vagyis jól megy neki a nagy tornákon.

A 26. percben szöglet után Stefan de Vrij fejelt kicsivel a kapu mellé. Ekkor már egyértelműen Hollandia irányított, és érezhetően szerette volna minél hamarabb megszerezni a második gólt. Ez az első félidőben nem sikerült, de a csapat fölényét érzékelteti, hogy 10:1 volt a szögletarány az első negyvenöt percben, s a labdát sokkal többet birtokolta Ronald Koeman együttese.

A második félidő ugyanúgy folytatódott, ahogyan az első véget ért, jobban, veszélyesebben futballozott Hollandia, és néhány perc elteltével majdnem megszerezte a második gólt. Memphis Depay elé pattant a labda a kapu előtt, de rosszul vette át, kimaradt a helyzet. Nem sokkal később Virgil van Dijk fejesénél védett nagyot Florin Nita. A román kapusnak volt munkája bőven, és a játék képe alapján meglepő volt, hogy az első egy órában csak egyetlen gól született, a szurkolók mindenesetre így sem unatkoztak. A 61. percben a nagy kedvvel játszó Cody Gakpo a saját térfeléről iramodott meg, majd jó huszonöt méterről a kapura lőtt. Ezt még védte Nita, a következő próbálkozását viszont már nem. A Liverpool csatára jobb oldali beadásra érkezett remek ütemben, csakhogy lesen volt, a VAR segítségével a játékvezető érvénytelenítette a gólt. Memphis Depay szabadrúgása után is elsuhant a labda a jobb alsó sarok mellett, hiába próbálkozott tehát rendületlenül Hollandia, nem tudta megszerezni a második gólt − legalábbis egy darabig.

A végén már alig volt olyan holland játékos, aki legalább egyszer ne került volna helyzetbe, miközben a román kontrák nagyrészt teljesen veszélytelenek voltak. A hajrában aztán összeomlott Románia, Gakpo újabb nagyszerű megmozdulása után Donyell Malen közelről könnyedén a kapuba lőtt (0–2), majd ugyanő nagy sprint végén ismét betalált, teljesen megérdemelten győzött az oranje.

Cody Gakpo és Donyell Malen remek kettőst alkotott (Fotó: Getty Images)

Ami Budapesten nem sikerült a hollandoknak, az Münchenben összejött, 2008 után ismét Eb-negyeddöntőt játszhat a válogatottjuk. A helyzetkihasználásán viszont javítaniuk kell a folytatásban. Románia pedig nem tudta azt a szintet hozni, mint a csoportkörben, és érdekesség, hogy az E jelű négyes az egyetlen, amelyből már mindegyik válogatott (Ukrajna, Szlovákia, Románia és Belgium) kiesett. 0–3

A MÉRKŐZÉS ÖSSZEFOGLALÓJA IDE KATTINTVA TEKINTHETŐ MEG!


ROMÁNIA
Kapusok: 12 – Horatiu Moldovan (Atlético Madrid – Spanyolország), 1 – Florin Nita (Gaziantep – Törökország), 16 – Stefan Tarnovanu (FCSB)
Védők: 11 – Nicusor Bancu (Universitatea Craiova), 15 – Andrei Burca (Al-Ahdud – Szaúd-Arábia), 3 – Radu Dragusin (Tottenham – Anglia), 22 – Vasile Mogos (CFR), 5 – Ionut Nedelcearu (Palermo – Olaszország), 24 – Bogdan Racovitan (Raków Czestochowa – Lengyelország), 2 – Andrei Ratiu (Rayo Vallecano – Spanyolország), 4 – Adrian Rus (Pafosz – Ciprus)
Középpályások: 8 – Alexandru Cicaldau (Konyaspor – Törökország), 17 – Florinel Coman (FCSB), 10 – Ianis Hagi (Alavés – Spanyolország), 20 – Dennis Man (Parma – Olaszország), 6 – Marius Marin (Pisa – Olaszország), 18 – Razvan Marin (Empoli – Olaszország), 13 – Valentin Mihaila (Parma – Olaszország), 14 – Darius Olaru (FCSB), 23 – Deian Sorescu (Gaziantep – Törökország), 21 – Nicolae Stanciu (Damak – Szaúd-Arábia), 26 – Adrian Sut (FCSB)
Támadók: 7 – Denis Alibec (Muaiter – Katar), 25 – Daniel Birligea (CFR), 19 – Denis Dragus (Gaziantep – Törökország), 9 – George Puscas (Bari – Olaszország)
Szövetségi kapitány: Edward Iordanescu

HOLLANDIA 
Kapusok: 13 – Justin Bijlow (Feyenoord), 23 – Mark Flekken (Brentford – Anglia), 1 – Bart Verbruggen (Brighton – Anglia)
Védők: 5 – Nathan Aké (Manchester City – Anglia), 17 – Daley Blind (Girona – Spanyolország), 3 – Matthijs de Ligt (Bayern München – Németország), 6 – Stefan de Vrij (Internazionale – Olaszország), 22 – Denzel Dumfries (Internazionale – Olaszország), 2 – Lutsharel Geertruida (Feyenoord), 15 – Micky van de Ven (Tottenham – Anglia), 4 – Virgil van Dijk (Liverpool – Anglia)  
Középpályások: 12 – Jeremie Frimpong (Bayer Leverkusen – Németország), 26 – Ryan Gravenberch (Liverpool – Anglia), 20 – Ian Maatsen (Borussia Dortmund – Németország), 14 – Tijjani Reijnders (Milan – Olaszország), 24 – Jerdy Schouten (PSV), 7 – Xavi Simons (RB Leipzig – Németország), 16 – Joey Veerman (PSV), 8 – Georginio Wijnaldum (Al-Ettifak – Szaúd-Arábia)
Támadók: 25 – Steven Bergwijn (Ajax), 19 – Brian Brobbey (Ajax), 21 – Joshua Zirkzee (Bologna), 10 – Memphis Depay (Atlético Madrid – Spanyolország), 11 – Cody Gakpo (Liverpool – Anglia), 18 – Donyell Malen (Borussia Dortmund – Németország), 9 – Wout Weghorst (Hoffenheim – Németország)
Szövetségi kapitány: Ronald Koeman


A NYOLCADDÖNTŐ TELJES PROGRAMJA
JÚNIUS 29. – SZOMBAT
Berlin: Svájc–Olaszország 2–0 (38. mérkőzés)
Dortmund: Németország–Dánia 2–0 (37. mérkőzés)
JÚNIUS 30. – VASÁRNAP
Gelsenkirchen: Anglia–Szlovákia 2–1, h. u.  (40. mérkőzés)
Köln: Spanyolország–Grúzia 4–1 (39. mérkőzés)
JÚLIUS 1. – HÉTFŐ
Düsseldorf: Franciaország–Belgium 1–0 (42. mérkőzés)
Frankfurt am Main: Portugália–Szlovénia 0–0, 11-esekkel 3–0 (41. mérkőzés)
JÚLIUS 2. – KEDD
München: Hollandia–Románia 3–0 (43. mérkőzés)
Lipcse: Ausztria–Törökország 1–2  (44. mérkőzés)


A TOVÁBBI PROGRAM

NEGYEDDÖNTŐ
JÚLIUS 5. – PÉNTEK
18.00: Spanyolország–Németország, Stuttgart (45. mérkőzés)
21.00: Portugália–Franciaország, Hamburg (46. mérkőzés)
JÚLIUS 6. – SZOMBAT
18.00: Anglia–Svájc, Düsseldorf (48. mérkőzés)
21.00: Hollandia–Törökország, Berlin (47. mérkőzés)

ELŐDÖNTŐ
JÚLIUS 9. – KEDD
21.00: A 45. mérkőzés győztese–A 46. mérkőzés győztese, München (49. mérkőzés)
JÚLIUS 10. – SZERDA
21.00: A 47. mérkőzés győztese–A 48. mérkőzés győztese, Dortmund (50. mérkőzés)

DÖNTŐ
JÚLIUS 14. – VASÁRNAP
21.00: A 49. mérkőzés győztese–Az 50. mérkőzés győztese, Berlin

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik