Így teljesített az U21-es álomcsapatunk az Eb-n

BALOGH ANDRÁSBALOGH ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2024.07.16. 21:40
Lamine Yamal és Jude Bellingham a legjobb fiatalok csapatában (Fotó: Getty Images)
Az Európa-bajnokság előtt összeállítottuk az U21-es álomcsapatunkat. A torna után pedig megnéztük, hogyan teljesítettek 888 millió euró összértékű együttesünk játékosai, továbbá kik azok, akik nem kerültek be, de játékukkal helyet érdemeltek volna a csapatban.

AZ EURÓPA-BAJNOKSÁG U21-ES ÁLOMCSAPATA

BART VERBRUGGEN
Hollandia, 2002. augusztus 18. – 21 éves
Klupcsapata: Brighton & Hove Albion
Piaci érték: 18 millió euró

A kapusposzton egyedül Bart Verbruggen jöhetett szóba. A holland kapus hét gólt kapott hat mérkőzésen, mindössze kétszer tudta megőrizni kapuját kapott találat nélkül, Franciaország és Románia ellen. Verbruggen 17 védéssel, köztük több bravúrral segítette csapatát. Két gól szögletet követően esett, míg Kylian Mbappé tizenegyesből vette be a kapuját. A Brighton játékosa a támadásépítésből is kivette a részét, 80 százalék fölötti hatékonysággal passzolt és 34 pontos hosszú labdája is volt.

NUNO MENDES
Portugália, 2002. június 19. – 21 éves
Klubcsapata: Paris Saint-Germain
Piaci érték: 55 millió euró

Az Eb alatt 22. életévét betöltő Nuno Mendes alapembere volt a portugál válogatottnak. A Grúzia elleni utolsó csoportmérkőzést leszámítva minden meccsen kezdett és a csehek ellenit kivéve végig is játszotta a találkozókat, kétszer a hosszabbítást is. 90 százalék fölötti hatékonysággal passzolt, párharcainak több mint felét megnyerte, a levegőben ráadásul ennél is hatékonyabb volt. Mindössze három szabálytalanságot követett el, pedig 419 percet töltött a pályán. Remekül kiegészítették egymást Pepével, a megbízható, stabil játékának köszönhetően ő volt a portugálok egyik legjobb játékosa.

Nuno Mendes Kylian Mbappé dolgát is megnehezítette (Fotó: Getty Images)

ANTÓNIO SILVA
Portugália, 2003. október 30. – 20 éves
Klubcsapata: SL Benfica
Piaci érték: 45 millió euró

António Silva már kevésbé alkotott maradandót. Mindössze két mérkőzésen kapott lehetőséget, Törökország ellen hét percet, míg Grúzia ellen 66 percet játszott és összehozott egy tizenegyest, amivel a grúzok bebiztosították a győzelmüket, ezzel együtt a magyarok kiesését...

KERKEZ MILOS
Magyarország, 2003. november 7. – 20 éves
Klubcsapata: AFC Bournemouth
Piaci érték: 20 millió euró

Kerkez Milos teljesítményét aligha kell bemutatni a hazai szurkolóknak. A magyar válogatott balszélsőjét a csoportkörben hétszer faultolták, amivel az élmezőnyben teljesített, ahogy abban is, hogy a párharcai 62 százalékát megnyerte. Ezúttal Kerkez a támadásban kevesebbet tudott hozzátenni, mindössze 102 labdaérintése és 44 sikeres passza volt a 240 pályán töltött perce során.

JAMAL MUSIALA
Németország, 2003. február 26. – 21 éves
Klubcsapata: Bayern München
Piaci érték: 120 millió euró

A három találatot jegyző Jamal Musiala az Eb egyik társgólkirálya lett. A FotMobon 7.62-es értékelésű játékos több helyen – köztük az UEFA oldalán is – bekerült a torna álomcsapatába. 13 sikeres csele volt, 90 százalékos pontossággal passzolt, de a 279 labdaérintése és a 28 tizenhatoson belüli labdába érése is a legjobbak közé emeli. A támadások mellett a védekezésben is kivette a részét: négyszer szerelt, 33 párharcból került ki győztesen és négy labdaszerzést is bemutatott. Rajta nem látszottak a hosszú klubidény fáradalmai.

JUDE BELLINGHAM
Anglia, 2003. június 29. – 20 éves
Klubcsapata: Real Madrid
Piaci érték: 180 millió euró

Ellentétben Jude Bellinghammel, aki 671 percet játszott az Eb-n. Gareth Southgate több poszton is bevetette a Real Madrid klasszisát, ő pedig egy gólpasszal és két góllal segítette az angolokat. Rengetegszer ért a labdába a pálya minden pontján, a rövid és a hosszú passzok mellett a sikeres cselek terén is az élen járt a posztján. Sokoldalúságát jól mutatja, hogy ő harcolta ki a legtöbb szabadrúgást (16) és neki volt a legtöbb szerelése (24) is a tornán. Szerbia elleni gólja győzelmet ért, míg a szlovákok elleni ollózása életben tartotta az angolok tornagyőzelmi álmait.

EDUARDO CAMAVINGA
Franciaország, 2002. november 10. – 21 éves
Klubcsapata: Real Madrid
Piaci érték: 100 millió euró

Ezzel szemben madridi csapattársa, Eduardo Camavinga kevésbé volt meghatározó a francia válogatottban. A 21 éves játékos ugyan négy meccsen is lehetőséget kapott, de összesen csak 166 percet töltött a pályán. Ennyi idő alatt két lövésig (0.29 xG) jutott és hat szabálytalanságot is kiharcolt. A túltelített francia középpályára nem tudta beverekedni magát, de amikor pályára lépett, hasznos kiegészítő játékosnak bizonyult.

PEDRI
Spanyolország, 2002. november 25. – 21 éves
Klubcsapata: FC Barcelona
Piaci érték: 80 millió euró

Az előző Eb legjobb fiatal játékosa rögtön egy gólpasszal kezdett a horvátok ellen. Jó formáját hozta Olaszország és Grúzia ellen, ráadásul Luis de la Fuente mindhárom alkalommal hamar lehozta, hogy a terhelés se jelentsen gondot. Ennek ellenére a németek elleni negyeddöntőn már a nyolcadik percben le kellett cserélni sérülés miatt, így a torna legfontosabb részén nem tudta megmutatni magát.

LAMINE YAMAL
Spanyolország, 2007. július 13. – 17 éves
Klubcsapata: FC Barcelona
Piaci érték: 90 millió euró

Pedri után újabb Barcelona-játékos lett az Eb legjobb fiatal játékosa. Lamine Yamal négy gólpasszal és egy góllal segítette végső győzelemre a spanyolokat, a 17. életévét a döntő előtti napon betöltő szélső az egyenes kieséses szakasz minden körében közreműködött egy gólban. Szinte minden támadóstatisztikában a legjobbak között volt, számos rekordot megdöntött, bekerült az Eb csapatába és övé lett a torna legszebb gólja. Yamal volt a 2024-es Európa-bajnokság legnépszerűbb játékosa, ő pedig a lehető legjobban reagált a nyomásra.

BENJAMIN SESKO
Szlovénia, 2003. május 31. – 21 éves
Klubcsapata: RB Leipzig
Piaci érték: 50 millió euró

Ahogy több klasszikus befejező támadó, úgy Benjamin Sesko is szenvedett az egész torna során. Négy meccsen mindössze nyolcszor veszélyeztette az ellenfelek kapuját, s ebből csak négy találta el a kaput. A szlovénok összesen két gólig jutottak, négy döntetlen után a portugálok elleni tizenegyespárbaj okozta Seskóék vesztét.

FLORIAN WIRTZ
Németország, 2003. május 3. – 21 éves
Klubcsapata: Bayer Leverkusen
Piaci érték: 130 millió euró

Florian Wirtz öt meccsen 281 percet kapott Julian Nagelsmanntól, és minden találkozón stabil teljesítményt nyújtott. Nyolc lövéséből két gólt ért el, a befejezések mellett a labdajáratásból is kivette a részét, hét lehetőséget teremtett, és remek hatékonysággal cselezett. Az Európa-bajnoki teljesítményével pedig tovább növelte amúgy sem csekély árát.

AZ EREDETI KEZDŐCSAPAT
Verbruggen – Nuno Mendes, António Silva, Kerkez Milos – Musiala, Bellingham, Camavinga, Pedri – Yamal, Sesko, Wirtz

AKIK HELYET KAPHATTAK VOLNA

Utólag több változást is végrehajtanánk a csapaton. Arda Güler teljesítménye magáért beszél: a török lett a legfiatalabb futballista, aki Eb-n góllal debütált. Gólja mellett két gólpasszt is kiosztott, és rengeteg lehetőséget alakított ki, kiemelkedő játékkal jelezte Carlo Ancelottinak, hogy róla sem lehet megfeledkezni. Szintén remek tornán van túl Xavi Simons. Az elődöntőig jutó hollandokat három gólpasszal és egy gyönyörű góllal segítette, a teljesítménye a Bayern München figyelmét is felkeltette. 

Kobbie Mainoo az első két mérkőzésen mindössze négy percet kapott Gareth Southgate-től. Az utolsó csoportmérkőzésen már egy félidő jutott neki, ezt követően pedig kirobbanthatatlan volt a kezdőből, nem véletlenül. Érett, higgadt játékot mutatott, ezzel egyike volt azon angol játékosoknak, akik nem okoztak csalódást.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik