Marc Cucurella: Nem zavar, hogy korábban nem ismertek

GYENGE BALÁZSGYENGE BALÁZS
Vágólapra másolva!
2024.07.07. 21:21
Marc Cucurella nem bánja, hogy eddig nem ismerte a nevét a legtöbb szurkoló (Fotó: Getty Images)
A Chelsea légiósát még Spanyolországban sem volt közismert az Európa-bajnokság előtt, a németországi tornán viszont a válogatott egyik legjobbja – a bal oldali védő sajtótájékoztatójára nem véletlenül voltak nagyon sokan kíváncsiak.

 

„Spanyolosan” tartották meg a válogatott vasárnapi sajtótájékoztatóját a baden-württembergi Donaueschingenben: a (nemzetközi) média számára déltől fél kettőig hirdették meg az eseményt az UEFA belső használatú rendszerében, aztán kiderült, hogy a valódi időpont a fél egytől egyig tartó periódus, majd Marc Cucurella csak háromnegyed egy után néhány perccel érkezett meg a terembe. Aztáb a Chelsea légiósa, aki az eddig remekül teljesítő spanyol válogatott egyik legjobbja, nemcsak kitöltötte a kötelező fél óráját, hanem még túlórázott is egy kicsit. Az érdeklődés érthetően nagy volt iránta, a spanyol sportsajtó osztályzatai alapján ugyanis ő és Nico Williams viszi a prímet a csapatban – a torna előtt erre kevesen számítottak.

„Nem zavar, hogy korábban nem én álltam a középpontban, a lényeg, hogy előbb vagy utóbb jókat mondjanak rólam, és a legjobb, ha ez egy Európa-bajnokságon történik – válaszolta Marc Cucurella a felvetésre, hogy szinte az ismeretlenségből bukkant elő. – Mindez annak a kemény munkának az eredménye, amelyet évek óta végzek, jóllehet, csendben, alázattal. Most is csak az vezérel, hogy még két lépést meg tudjunk tenni a tornán.”

Bár a rendhagyó frizurájáról is ismert labdarúgó a Barcelona nevelése, a Getaféban és a Brightonban játszott mielőtt leigazolta volna két éve a Chelsea, így még a saját hazájában is csak most kezdik értékelni a teljesítményét. „Az Európa-bajnokság után minden bizonnyal többen fogadnak el jó játékosnak, mint korábban. Ha Spanyolországból külföldre mész játszani, egy kicsit kikerülsz az emberek látóteréből, és nehezebb érvényesülnöd. Most viszont szép eredményeket hozunk a válogatottal, remélem, a legszebbel térhetünk haza” – mondta a huszonöt éves játékos, akitől egyből meg is kérdezték, hogy nem szeretne-e hazatérni a La Ligába.

„Akkor végre nem kellene mindennap angolul beszélnem – válaszolta általános derültséget keltve a teremben. – Azonban jól érzem magam Angliában, Londonban, és ami még fontosabb, a családom is jól érzi magát, úgy készülünk, hogy néhány évet még maradunk.”

Az Európa-bajnokságon bal oldali szárnyvédőként eddig kiválóan vette ki a részét mind a védekező, mint a támadójátékból, amelyben ráadásul kiválóan megérti magát a szintén a bal szélen játszó támadóval, Nico Williamsszel.

„A köztünk lévő kapocs a pályán kívüli barátság folytán működik igazán – árulta el a titkot Marc Cucurella. – Hasonló a személyiségünk, szeretjük ugratni egymást, és ez a felszabadultság megkönnyíti a helyzetünket. Mindent megteszünk, hogy segítsük egymást a pályán, aktívan keressük a másikat a labdával. Többnyire én szolgálom ki őt, mert Nico előrébb játszik, szívesen indul meg a kapu felé, de ha kell, mindig van szíve visszapasszolni hozzám.”

A Németország elleni nyolcaddöntőben volt egy pillanat, amikor Jamal Musiala lövését követően a szélső védő alkarján csattant a labda, és ugyan a tizenhatoson belül történt az eset, a játékvezető nem ítélt tizenegyest. Maga az érintett is elmondta a véleményét a szituációról. „Játékosként nem szeretnék belefolyni ebbe az elemzésbe, ha játékvezető azt mondta, hogy nem volt büntetendő, akkor nem volt az – szögezte le a védő. – Vitatható helyzet volt, de ha a németek nyertek volna, aligha beszélnénk róla. Mi például azért panaszkodhatnánk, hogy miért nem állította ki a bíró Toni Kroost.”

A spanyol védő szerint vitatható volt a németek elleni kezezése, de az a lényeg, hogyan döntött a játékvezető (Fotó: AFP) 

Természetesen az elődöntő sem ígérkezik könnyűnek, a védelemre pedig azért is hárulhat a szokásosnál nagyobb nyomás, mert a franciák újabban előszeretettel átengedik a területet és inkább gyors kontrákból igyekeznek eredményes támadást vezetni.

 „Az összpontosítás a legfontosabb, egy pillanatra sem lankadhatunk, még akkor sem, amikor nálunk van a labda és mi támadunk, mert az esetleges labdavesztések végzetesek lehetnek. Arra törekszünk, hogy minél előbb visszaszerezzük a labdát, ha az ellenfélhez kerül.”

Marc Cucurella úgy érzi, a torna előrehaladtával egyre jobban tisztelik, és talán félik is a spanyol válogatottat: „Az esélylatolgatást meghagyom a sajtónak, de tény, hogy a spanyol válogatott mindig is tiszteletet ébresztett. A keretet ezúttal is világklasszis játékosok alkotják, és ugyan kevesen fogadtak ránk előzetesen, mi tudtuk, hogy ragyogó a csapatunk, és tessék, elértünk a végjátékba. Már csak egy utolsó erőfeszítés kell a döntőig, alig várjuk, hogy megtegyük.”

Nem egyszerű mostanság sajtótájékoztatót tartania a francia válogatottnak, jóllehet, oldottabb a légkör, ha a csapattal egyre kritikusabb média csak a játékosokkal találkozik, és az edzők – élen a szövetségi kapitány Didier Deschamps-pal – nincsenek jelen. A Les Bleus paderborni központjában vasárnap a csatár Randal Kolo Muani és a középpályás Youssouf Fofana ült ki az újságírók elé, és ugyan volt némi szurkapiszka, a találkozó végül jó hangulatban zajlott le. Kezdésként Fofanától egyből megkérdezték, egyetért-e a csapat játékával kapcsolatos kritikákkal.

„Személy szerint nem foglalkozom a kritikákkal, engem csak az érdekel, hogy az elődöntőben vagyunk. Azzal sem értek egyet, hogy folyamatosan megy a bűnbakkeresés – válaszolta a Monaco játékosa, aki szerint nemcsak a francia csapatot lehetne ezen a ponton kritikával illetni, mert maga a labdarúgás változott meg. – A modern futball sokkal zártabb és taktikusabb lett, sokkal többet számít a labda nélküli játék, az egész kicsit hasonlít a sakkra. Nem gondolom, hogy a naptár sűrűsége miatt vált ilyen zárttá a játék, ez sokkal inkább a labdarúgás természetes fejlődése. A veszély bármelyik irányból lecsaphat a csapatokra.”

Randal Kolo Muani, aki a Portugália elleni negyeddöntőben a kezdőcsapatban kapott helyet, szintén azon a véleményen van, hogy Franciaország nem feltétlenül érdemli meg a negatív kritikákat.

„Nagyon kiélezett és kiegyenlített a torna, tele jobbnál jobb csapatokkal, ezért olyan nehéz gólt szerezni – elemezte a helyzetet a Paris Saint-Germain csatára, aki azt is elárulta, milyen rendszerben szeret a leginkább játszani. – Nem érzem, hogy eddig csalódást keltettünk volna. Kétségtelen, hogy lehetne javítani a hatékonyságunkon, de nézzék meg, a göllövőlistát három találattal vezetik, azaz nemcsak mi, hanem a többi csapat is küszködik. A legnagyobb csapdahelyzet, ha ilyenkor kapkodni kezdünk. Ami engem illet, komfortosabban érzem magam, ha két támadó van a pályán, és mindkettő bejátszhatja a széleket is. Ez nagyobb szabadságot ad, azonban a két játékosnak szinkronban kell lennie egymással.”

Randal Kolo Muani végezetül egy kulisszatitkot is megosztott az újságírókkal: „A csapatbuszon felpróbáltam Kylian Mbappé maszkját, fényképem is van róla. Természetesen óriási röhögés kísérte, és megerősíthetem, tényleg nem látni benne semmit. Mindenesetre nagyon jót tett a hangulatnak.”

KOLO MUANI: A csapatbuszon felpróbáltam Kylian Mbappé maszkját... TÉNYLEG NEM LÁTNI BENNE  

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik