Megtört a varázs: az előző torna hősének semmi sem jött össze

B. J.B. J.
Vágólapra másolva!
2024.07.07. 17:00
Az a bizonyos (Fotó: Imago)
A labdarúgó Európa-bajnokságok életünk részei, a magyar futball újkori felfutása óta különösen. Strandról beugró bajnokok, majdnem megvert sikerkapitányok, botrányok, ordító helyzetek és szövetségi kapitányok, ikonikus és nagyon fura figurák – nem árt le-leporolni az Eb-k legnagyobb legendáit, és feleleveníteni a legemlékezetesebb pillanatokat.

 

Egy zseni mindenben különleges: Marco van Basten az 1988-as Eb-n felért karrierje csúcsára, aranyérmes és gólkirály lett, meglőtte a kontinenstornák leghíresebb és a futballtörténelem egyik legszebb gólját – négy év múlva az Eb nagy vesztese lett, sőt pár hónap múlva a karrierje érdemi szakasza is véget ért.

Mindössze 28 esztendős volt akkor.

1992-re nagy esélyesként érkeztek a hollandok, fűtötte őket az olaszországi világbajnokság kudarca, és a ’88-as ászok mellé felnőtt Dennis Bergkamp, Rob Witschge, Bryan Roy, Wim Jonk és Frank de Boer is. A csoportot megnyerték, de az elődöntőben a dánokkal nem bírtak. Van Basten nem szerzett gólt az egész tornán, a dánok ellen pocsékul futballozott, a mérkőzést eldöntő tizenegyespárbajban pedig egyedül csak ő hibázott: a lövését elérte a bal sarok előtt Peter Schmeichel. VIDEÓ ITT. 

És nem is ez volt a legrosszabb a támadónak abban az évben: ősszel csúcsformában futballozott, aranylabdás lett ismét, ám decemberben megsérült a bokája, és tavasszal ugyan még megpróbálkozott a futballal (jött a BL-döntő a Marseille ellen), ezt követően soha többé nem léphetett pályára.

Utolsó mérkőzését ott játszotta, ahol a csodagólt lőtte: Münchenben.

Van Basten rossz 11-esével pocsék holland széria kezdődött: a következő két Eb-n és az 1998-as vb-n is az „orosz rulett” lett a végzetük, 2004-ben, a svédek ellen ért véget a sorozat, többek között Zlatan Ibrahimovic rontása is kellett ehhez.

A csodagól után 20 évvel Marco van Basten a holland válogatott élén tért vissza az Eb-kre (akkori portréja ITT!), a csoportját díszlépésben megnyerte az oranje, aztán hosszabbítás után kikapott az oroszoktól.

Hiába, ha egyszer megtörik egy varázs…

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik