„Ne feledjük, ő is csak ember!” – De la Fuente Caesarhoz hasonlította Yamalt

Vágólapra másolva!
2024.07.10. 00:32
Luis de la Fuente szerint fontos, hogy két lábbal a földön tartsák Lamine Yamalt (Fotó: AFP)
Mint ismert, Spanyolország 2–1-re legyőzte Franciaországot, és bejutott az Európa-bajnokság döntőjébe. A mérkőzést követően Nacho és Luis de la Fuente is Lamine Yamalt méltatta, míg a franciák részéről Antoine Griezmann szerint jobbak voltak a spanyolok, Didier Deschamps pedig Olivier Giroud-tól búcsúzkodott.

Luis de la Fuente, a spanyolok szövetségi kapitánya így beszélt a mérkőzés legjobbjának választott Lamine Yamalról: „Lamine olyan dolgokat tesz, amelyek arra utalnak, hogy a sport nagy alakja lehet, de óvatosnak kell maradnunk. Segítenünk kell neki azzal, hogy két lábbal a földön tartjuk, és a legjobb módon fejlesztjük. Ez a nyugalomról és a higgadtságról szól. Az ókori Rómában, amikor Julius Caesarról beszéltek, azt mondták: »Ne feledjük, ő is csak ember!«”

„Tudom, hogy a játékosaim sokkal többet tudnak nyújtani és még jobbak lehetnek, s biztos vagyok benne, hogy így is lesz. A futballról alkotott elképzelésünk az önbizalmunkon alapul. Az erősségeinkre akarunk játszani” folytatta az uefa.com oldalán De la Fuente.

Spanyolország vasárnap Berlinben Anglia vagy Hollandia ellen lép pályára. „Biztos vagyok benne, hogy a döntő teljesen más lesz, olyan ellenfél ellen, amely a legjobbat követeli majd meg tőlünk – tekintett előre a spanyol tréner, aki Dani Olmóról is szót ejtett. – Tudom, hogy mire képes. Csak időre volt szüksége, hogy túljusson a sérülésén, beilleszkedjen és visszanyerje azt a tempót és ritmust, amire szüksége volt. Hálás vagyok azért, hogy huszonhat zsenit vezethetek a pályán. Szerencsések vagyunk, hogy nagyon fiatal spanyol csapatunk van, amelyben rengeteg potenciál rejlik.”

Megszólalt a mérkőzés legjobbjának választott Lamine Yamal is: „Nagyon boldog vagyok, hogy bejutottunk a döntőbe. Nehéz pillanatokat éltünk meg, nem számítottunk rá, hogy korán hátrányba kerülünk. Szerettem volna gólt lőni, nagyon boldog vagyok. Próbálok nem gondolkodni túl sokat, igyekszem élvezni és segíteni a csapatot, és ha úgy alakul, ahogy én akarom, akkor boldog vagyok. Nyerni akarok, nyerni és nyerni, a születésnapomat itt fogom ünnepelni Németországban a csapattal.”

Nacho Fernández, a spanyolok védője így látta a találkozót: „Tudtuk, hogy a francia csapatban zseniális játékosok vannak, de azt is tudtuk, hogy ugyanolyan jók vagyunk, mint ők. Amikor vesztésre álltunk, és kerestük a megoldást, megvillant a csapatunk legfiatalabb embere egy fantasztikus találattal! Lamine gólja egy tizenhat éves sráctól hihetetlen volt! Boldogok vagyunk, de csak a felét értük el annak, amiért itt vagyunk. Még nem nyertünk semmit. Fáradtak vagyunk. Itt az ideje pihenni, ünnepelni, aztán találkozunk Berlinben.”

„Lenyűgöző, boldogok vagyunk és a fellegekben járunk. A válogatottal egy Európa-bajnokság döntőjébe jutni varázslatos dolog. Néhány hónappal ezelőtt, ha azt mondják nekem, nem hittem volna el, hogy ez lesz a befejezése egy remek pályafutásnak. Hihetetlen döntő vár ránk. Nagyon karakteres csapatunk van, a veteránok és a fiatalok keveréke erősebbé tesz minket, a nehézségek ellenére tudjuk, hogyan kell továbbjutni” – zárta gondolatait a 34 éves spanyol játékos.

Dani Olmo, a spanyolok második gólját szerző támadó így nyilatkozott a meccs után: „Nagyon közel vagyunk, már csak egy lépés választ el minket a céltól. Ez a csapat hihetetlen, megérdemeljük, hogy ott legyünk a döntőben. A gól az gól. Nem számít, hogy Koundé vagy én szereztem, a lényeg a győzelem és a továbbjutás. Folytattuk a saját játékunkat, Lamine látványos gólja, majd az enyém, ahogy a második félidőt irányítottuk... nagyszerű játék mindenkitől. Anglia vagy Hollandia? Nem számít.”

Didier Deschamps, a francia csapat szövetségi kapitánya a támadójátékuk hiányosságairól beszélt a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón.

„Góllal tudtuk kezdeni a mérkőzést, ami szuper, azonban utána Spanyolország uralta a meccset, nem mi. Nem teljesítettünk jól, nem játszottuk meg úgy előrefelé a labdát, ahogy szerettünk volna, de a végsőkig küzdöttünk. A lehető leglazábbnak kell lenni a gólszerzéshez, és nálunk ez most hiányzott. Ennek ellenére bejutottunk az elődöntőbe, és sikerült betalálnunk, hála Kolónak. Nyilván jobb lett volna, ha olyan hatékonyak vagyunk a kapu előtt, mint korábban.”

Az 55 éves szakember ezt követően a várhatóan utolsó válogatott mérkőzésén pályára lépő Olivier Giroud-tól is szót ejtett: „Sajnálom, hogy nem jött össze neki még egy utolsó nagy dobás. Szeretnék köszönetet mondani neki mindenért, amit tett. Szerencsére rengeteg fiatal játékosunk van, akik nagy hasznunkra válnak a jövőben.”

Antoine Griezmann, a franciák támadója szerint a spanyolok ezen az estén jobbak voltak náluk.

„Dühösek vagyunk, szomorúak, ez az eredmény egy igazi gyomros a számunkra – idézi a L’Équipe a 33 éves játékos szavait. – Úgy gondolom, jobbak voltak nálunk, pedig az első húsz percben még jól álltunk, hiszen mi vezettünk. Aztán egy távoli lövéssel egyenlítettek, hiába tudtuk, hogy gyakran veszik célba a kaput a tizenhatoson kívülről, és hogy Yamal ballábas. Majd négy perccel később ismét betaláltak, ami nagyon fájdalmas volt. Ami a saját teljesítményemet illeti: rosszul kezdtem a tornát, aztán egyre jobban éreztem magamat a pályán, erre ma a kispadon találtam magamat... Semmi gond, ilyen egy futballista élete, én nem fogok panaszkodni. Mindent beleadtam, nem zavart, hogy különböző posztokon kell játszanom. A védekezésünk jól működött az Eb-n, de elöl túl sok lehetőséget puskáztunk el.”

EURÓPA-BAJNOKSÁG, NÉMETORSZÁG
ELŐDÖNTŐ
Spanyolország–Franciaország 2–1 (2–1)
München, Allianz Aréna, 62 042 néző. Vezette: Slavko Vincic (Tomaz Klancnik, Andraz Kovacic) – szlovénok
SPANYOLORSZÁG: Unai Simón – Jesús Navas (Vivian, 58.), Nacho, Laporte, Cucurella – Rodri, Fabián Ruiz – Yamal (Ferran Torres, 90+4.), Dani Olmo (Merino, 76.), Nico Williams (Zubimendi, 90+4.) – Morata (Oyarzabal, 76.). Szövetségi kapitány: Luis de la Fuente
FRANCIAORSZÁG: Maignan – Koundé, Upamecano, Saliba, T. Hernandez – Kanté (Griezmann, 62.), Tchouaméni, Rabiot (Camavinga, 62.) – O. Dembélé (Giroud, 79.), Kolo Muani (Barcola, 62.), K. Mbappé. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps
Gólszerző: Yamal (21.), Dani Olmo (25.), ill. Kolo Muani (9.)
Sárga lap: Jesús Navas (14.), Yamal (90+1.), ill. Tchouaméni (60.), Camavinga (89.)

A MÉRKŐZÉST PERCRŐL PERCRE KÖVETŐ TUDÓSÍTÁSUNKAT IDE KATTINTVA ÉRI EL!
 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik