Bölöni László díszpolgár lett Marosvásárhelyen

MTI/B. D. K.MTI/B. D. K.
Vágólapra másolva!
2024.07.01. 11:58
Bölöni László nem folytatja a Metzben (Fotó: Getty Images, archív)
Bölöni László távozik a francia élvonalbeli labdarúgó-bajnokságból (Ligue 1) búcsúzó Metztől – árulta el a 71 éves szakember Marosvásárhelyen, ahol díszpolgári címet vehetett át.

Bölöni László a távozását az M1 aktuális csatornának árulta el a szülővárosában tartott vasárnapi ünnepségen.

 

„Nem fogok ott maradni, ez biztos. Egyelőre azt kívánom, hogy nyugodjak meg egy kicsit, hiszen fél évszázada benne vagyok a futballőrületben, ami hétről hétre óriási stresszel jár, sok-sok időt vesz el” – nyilatkozta Bölöni, aki Marosvásárhely díszpolgára lett. A címet Soós Zoltán polgármester adta át. A laudációban elhangzott, hogy ugyanaz Bölöni az erdélyiek számára, mint Hagi a románoknak vagy Puskás a magyaroknak. Bölöni elérzékenyülve, könnyes szemmel köszönte meg a szép szavakat, s elmondta, hogy bár az utóbbi évtizedekben viszonylag kevés időt töltött szeretett szülővárosában, ide mindig hazajön, s ugyan már régóta Franciaországban van az otthona, az itthon mindig Marosvásárhely marad.

Bölöni elmondta, ebben a városban gyakorlatilag csak szép dolgok történtek vele, itt érettségizett, végezte el az egyetemet, itt lett szerelmes, született meg a lánya. Itt lett első osztályú futballista, majd döntötte meg a román válogatottsági rekordot is.

„Azt hiszem, van még mit adnom” – mondta jövőjével kapcsolatban a legendás szakember, aki megjegyezte, élete a Dél-Franciaország, Budapest, Marosvásárhely háromszögben zajlik, majd kissé „morbidul, de humorosan” megjegyezte, utóbbi helyre egészen biztosan visszatér majd, hiszen itt van a sírhelye is.

Bölöni László – Egy legenda története
A marosvásárhelyi születésű szakember munkásságáról Bölöni László – Egy legenda története címmel életrajzi film is készül, melyet a tervek szerint az év végén mutatnak be a mozikban. A film ötletgazdája dr. Kollarik Tamás egyetemi tanár, társrendezője a már sok díjjal büszkélkedő székelyudvarhelyi Szabó Attila, producere dr. Novák Tamás, a híres Biszku-film rendezője, míg Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője szakértőként működik közre.

Bölöni a németországi Európa-bajnokságon szerepelt magyar válogatottról azt mondta, a csapat az elmúlt években remek eredményekkel örvendeztette meg a szurkolókat, az Eb-n azonban „kicsit megcsúszott”. Véleménye szerint a magyar csapat ugyan tízből négy alkalommal talán legyőzi például a német válogatottat, de a maradék hatban utóbbi az esélyes. Hozzátette, a Svájc elleni csoportmeccset rossz filozófiával kezdte az együttes, a németek ellen viszont tiszteletre méltó volt a hozzáállás, a skótok felett aratott siker pedig reményt adó, lelkes győzelem volt. Bölöni szerint jobb lett volna ezzel a találkozóval kezdeni a kontinenstornát.

Bölöni kiemelte, a magyar csapat számára óriási lépés lenne, ha ki tudna jutni a világbajnokságra. A román válogatottal kapcsolatban azt mondta, alapvetően „középértékű” együttes, amely az Eb-n kihasználta az előtte adódó lehetőséget, és meglepetést szerezhet a hollandok elleni nyolcaddöntőben.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik