Marosvásárhely díszpolgára lesz Bölöni László

T. Z.T. Z.
Vágólapra másolva!
2024.06.29. 16:02
RC Strasbourg Alsace v FC Metz - Ligue 1 Uber Eats
Rangos elismerésben részesül Bölöni László (Fotó: Getty Images)
A hagyományokhoz híven idén is kiosztják a Marosvásárhelyi Napok során a város kiemelkedő személyiségeinek a díszpolgári címet. Az idei díjazottak között található a város híres szülötte, Bölöni László is.

A legutóbb a francia élvonalból búcsúzó Metzet irányító szakember neve is felkerült arra a listára, amely a Marosvásárhely díszpolgára címre jogosult jelölteket tartalmazza – közölte a vasarhely.ma portál. 

Az elismerést majd vasárnap délután 17 órától veheti át Bölöni a marosvásárhelyi Kultúrpalota tükörtermében.

Bölöni László 1972-ben érettségizett a marosvásárhelyi Papiu Ilarian líceumban, majd fogorvosi tanulmányokat végzett a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetemen. 1970 és 1984 között az marosvásárhelyi ASA csapatában játszott, utána áthelyezték a Steaua Bucuresti-hez. A román válogatottban 102-szer szerepelt, 23-szor volt csapatkapitány, és 25 gólt lőtt, részt vett az 1984-es Európa-bajnokságon is. 1977-ben és 1983-ban ő lett Romániában az Év játékosa. A Steauával BEK-et és szuperkupát nyert. Szövetségi kapitánya volt rövid ideig a román válogatottnak, majd később többek között irányította a lisszaboni Sporting CP-t, a Stade Reimst, a Monacót, a Lenst, a PAOK-ot, a Gentet, a Panathinaikoszt, a Standard Liege-t, 2022 és 2024 között pedig a Metz vezetőedzője volt.

A marosvásárhelyi születésű szakember munkásságáról Bölöni László – Egy legenda története címmel életrajzi film is készül, melyet a tervek szerint majd az év végén mutatnak be a mozikban. A film ötletgazdája dr. Kollarik Tamás egyetemi tanár, társrendezője a már sok díjjal büszkélkedő székelyudvarhelyi Szabó Attila, producere dr. Novák Tamás, a híres Biszku-film rendezője, míg Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője szakértőként működik közre.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik