„Az életben semmi sincs kőbe vésve” – Rabiot a PSG-múltról és az OM-szerződésről

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2024.09.18. 17:27
Adrien Rabiot a szerdai sajtótájékoztatón (Fotó: AFP)
Amikor az ősi ellenfélnél nevelkedő labdarúgók kerülnek egy klubhoz, mindig érdekes, mi a motiváció és milyen a fogadtatás – nincs ez másként Adrien Rabiot esetében sem, aki szerda délután tartotta bemutatkozó sajtótájékoztatóját az Olympique Marseille-nél.

„Nem számítottam erre a hívásra, ugyanakkor tetszett, hogy megkerestek, mert ebből is érzékelhetővé váltak számomra a klub ambíciói. Meggyőzőek voltak a megbeszéléseink, úgyhogy igent mondtam” – mondta Adrien Rabiot, az ügylet kulcsfigurájaként Medhi Benatia marseille-i sportigazgatót nevezve meg.

A korábbi 66-szoros marokkói válogatott Benatia korábban, Rabiot-hoz hasonlóan – bár nem vele együtt – futballozott a Juventusban, és 2023 óta tölti be a sportigazgatói posztot az OM-nél.

„Ő ismertette velem a klub terveit, hihetetlenül lelkesen és eltökélten, tetszett, meggyőző volt, amit előadott” – folytatta Rabiot, megemlítve azt is, hogy szabaddá válása óta más klubokkal is tárgyalt, de egyik megkeresés sem volt rá ilyen nagy hatással.

Rabiot a Juventusnál töltött évek (2019–24) előtt a PSG játékosa volt, 15 éves korától ott nevelkedett, ott lett profi labdarúgó, és korábban volt alkalma tapasztalni a marseille-i Vélodrome légkörét – ellenfélként… Adódik a kérdés: mit üzen a két csapat drukkereinek?

„Az életben semmi sincs kőbe vésve, alapos mérlegelés után hoztam meg ezt a döntést. Valószínűleg vannak, akiket csalódással tölt el, de vállalom a választást. A PSG-ben nevelkedő játékosként nem számítottam arra, hogy ötszázan várnak majd a marseille-i repülőtéren, mondhatom, meglepődtem, de nagyon boldog voltam – válaszolta a PSG-vel öt bajnoki címet nyerő játékos, akit esetleges marseille-i kötődéséről is faggattak. – Tizenévesen szerettem nézni a Marseille játékát, amikor még Mamadou Niang vagy éppen Toifilou Maoulida rúgta itt a labdát. Hihetetlen nagy élmény olyan stadionban futballozni, mint a marseille-i Vélodrome. Az egyik legjobb atmoszférájú aréna egész Európában. A futballban az érzelmek nagyon fontosak, fantasztikus egy hatalmas, támogató szurkolótábor előtt játszani, ebben az ajánlatban ennek lehetősége is vonzott.”

A FOGADTATÁS

A 48-szoros francia válogatott, vb-ezüstérmes labdarúgó beszélt arról, hogy a nyáron kinevezett vezetőedző, az olasz Roberto De Zerbi személye is a marseille-i szerződés mellett szólt:

„Nem kell bemutatni nekem, volt alkalmam játszani az általa irányított Sassuolo ellen, és azóta már bizonyított más helyen is. Ugyanolyan versenyző alkat, mint én. A nyáron Marseille-be igazoló labdarúgók közül valószínűleg nem csak számomra volt vonzó lehetőség, hogy vele dolgozhatok.”

Elhangzott a kérdés, hogy a jó futballon kívül valamiféle vezéri szerep betöltését is várják-e tőle Marseille-ben.

„Igen, szerintem ez is szempont volt, amikor kapcsolatba léptek velem. Huszonkilenc éves vagyok, öt évet eltöltöttem a Juventusban, pontosan tudom, milyen munka folyik ott, és segíthetek annak itteni adaptálásában. Szívesen egyengetem a fiatalabbak útját, próbálom átadni nekik a győztes mentalitást, ebben is számítanak rám a vezetők.”

A Marseille négy forduló során szerzett 10 ponttal a második helyen áll a százszázalékos PSG mögött a francia bajnokság tabelláján, vasárnap presztízsmeccs vár rá Lyonban; Rabiot úgy véli, még nem lesz 100 százalékosan bevethető állapotban, de minél előbb szeretne bekapcsolódni a számára oly szimpatikus projekt megvalósításába – mert fontos célja az is, hogy visszakerüljön a válogatottba.

MÁR MUNKÁBAN – OM-SZERELÉSBEN

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik