A magyar hoki újkori rangadója: DAB-Volán az MK-döntőért

Vágólapra másolva!
2013.03.27. 10:46
null
Az előző idényben a bajnoki elődöntőben ütközött meg a két rivális: a Volán összesítésben 3–0-val lépett tovább, 16 lőtt gólja mellett hármat kapott (Fotó: NS-archív, Szabó Miklós)
Nem múlik el a magyar klubidény Újváros–Volán rangadó nélkül: a nagy vetélytársak a Magyar Kupa elődöntőjében találkoznak szerdán, miközben a másik ágon Miskolc–Fradi párharc lesz a fináléért, amelyet a bronzmeccsel együtt csütörtökön Borsodban rendeznek.

 

Az év meccse következik. Csak nem mehet le úgy magyar hokiszezon, hogy ne legyen benne a Újváros–Volán rangadó, és nem is fog: ellentétes alapállásból összecsap a Dab.Docler és a Sapa Fehérvár AV 19. Utóbbi az EBEL-alapszakasz vége, azaz február 22. óta nem játszott tétmeccset, sőt megjelölhetjük február 18-t is, elvégre az utolsó két bajnoki már jelentéktelenné vált, addigra a csapat lemaradt a rájátszásról. Azóta nem is meccselt, csak edzett orrvérzésig a közös megegyezéssel távozó Jan Neliba vezetőedző helyett immár Rich Chernomaz irányításával. A szövetségi kapitány az MK-végjátékra teljesen átvette az irányítást, ő mérkőzik a Fehérvárral, hogy a gyakorlatban is tesztelhesse a válogatottra kitalált 1–3–1-es védekezési szisztémáját.

„Házon belül játszottunk, de azt nem lehet összehasonlítani a tétmérkőzésekkel – mondta Pozsgai Tamás, aki tavaly igazolt Dunaújvárosból Székesfehérvárra. – Még nem tudom, milyen érzés lesz, hiszen először játszom majd otthon, de nagyon remélem, hogy a jó kispadhoz indulok cserére... A Mol Liga nívósabb lett, és a DAB nyerte meg, ám a mi keretünk papíron erősebb, és mindannyian nyerni akarunk.”

Ez a vezetőségnek is létfontosságú lehet, mert az MK maradt az egyetlen begyűjthető trófea, miután a Mol Ligába olvasztott ob I-be nem nevezett az Alba Volán. Más kérdés, hogy ha a DAB-on múlik, a Fehérvár bizony üres kézzel zárja az évadot. De hátráltató tényező lehet, hogy a citált február 22-i dátum óta az Acélbikák tizenkét roppant kemény mérkőzést vívtak.

„Másfél hónapja nem csinálnak semmit: mivel a játékosok a többi válogatott hokissal készültek együtt, azt sem tudni, hogyan időzítették a formájukat. A világbajnokságra készültek vagy a mostani Magyar Kupára? Ami minket illet, azért edzettünk annyit a szezonban, hogy most bírjuk. Nyilván fáradtak vagyunk, de például én meg Somogyi Balázs, aki sérült volt, a pluszmunkát is igényeljük. És persze mindenki nyerni akar, oda kell tennünk magunkat, aztán meglátjuk, mire elég – mondta Vaszjunyin Artyom, aki szintén „ex”, hiszen megszakításokkal 2000-től 2011-ig az Alba Volán játékosa volt, manapság azonban a DAB csatára. – Nem tudom, hogy közelebb vagyunk-e hozzájuk, mint tavaly ilyenkor, hiszen csak a tévében láttam őket. De nem hiszem, hogy egy idény alatt visszafejlődtek volna, inkább edzőgondok voltak. Persze hogy számít nekem, hogy velük játszunk, de azért fontosabb, hogy ők más bajnokságból jönnek, amelyben minden és mindenki kicsit gyorsabb.”

A másik ágon Miskolc–Fradi párharc lesz a fináléért, egyértelmű hazai eséllyel. Merthogy a zöld-fehérek a Mol Liga-alapszakaszban a hatodik pozícióban zártak, így selejtezniük kellett a Magyar Kupa-elődöntőért is, miközben a sárga-feketék az Újvárossal vívtak a magyar bajnoki aranyért. Szóval a Miskolc a favorit, de ez csak a kezdésig érdekes.

„Igen, a papírforma alapján mi vagyunk az esélyesebbek, viszont figyelnünk kell arra, hogy ne csak a mezt vigyük ki a pályára – mondta Tóth Adrián, a Jegesmedvék szélsője. – Mindenki kipihente a Mol Liga fáradalmait, és az elmúlt néhány hétben teljes erőbedobással edzettünk, szóval a kondíciónkra nem lehet panasz.”

Ha a közelmúlt történelméből indulunk ki, csütörtökön Miskolc–Fehérvár döntő lesz Borsodban, és mivel a tavalyi ob I-es fináléban is e két csapat találkozott, ráadásul Tóth az Alba Volántól került Miskolcra, érdekes meccs következhet.

„Ha a döntőben velük kerülünk össze, természetesen nyerni szeretnénk, de hát oda kell még kerülnie mindkét csapatnak” – bölcselkedett Tóth, és joggal, mert a Fradi nem áldozati báránynak utazik Miskolcra.

„Szeretnénk meglepetést szerezni és bejutni a döntőbe! – közölte Lencsés Tamás, a zöld-fehérek bekkje. – Lelkesen készülünk a Magyar Kupára, gyakorlatilag teljes létszámmal. Sajnos a Mol Liga-alapszakasz vége óta csak néhány MK-selejtezőt játszottunk, úgyhogy meccséhségünk van, de mivel itt egy-egy mérkőzésen dől el minden, bármi megeshet. Az a fontos hogy csapatként dolgozzunk, és fegyelmezetten játsszunk, minél kevesebb kiállítással. Március vége van, nincs mire tartalékolnunk.”

JÉGKORONG MAGYAR KUPA
ELŐDÖNTŐ

DAB.DOCLER–SAPA FEHÉRVÁR AV19 – Dunaújváros, 19 óra (Tv: Digi Sport1)
MISKOLCI JEGESMEDVÉK–FERENCVÁROS-ESMTK – Miskolc, 18 óra

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik